Farebné rezance (fotorecept )

tatranka - fotkatatranka, 8. marca 2011
Farebné rezance (fotorecept )
Foto: tatranka

Robievam si k jedlu domáce farebné rezance,široké.Je to trochu práce na viac,ale som už doma,tak prečo nevyužiť ten čas užitočne.Stále čítať,alebo sedieť za počítačom Zobraziť celý popisRobievam si k jedlu domáce farebné rezance,široké.Je to trochu práce na viac,ale som už doma,tak prečo nevyužiť ten čas užitočne.Stále čítať,alebo sedieť za počítačom sa nedá.Tak vymýšľam. Halušky robievam so špenátom,cviklou,mrkvou strúhanou ale cesto rezancové farbím potravinárskym farbivom.Predpokladám,že keď je potravinárske,tak má minimálne škodlivín v sebe.

30 minút
príprava

Suroviny

600 g
pol káv.lyžičky
1 ks
1ks
trochu
rôzne




Postup

  1. 1

    Ingrediencie,ktoré som potrebovala. Spracujeme si rezancové cesto,ktoré rozdelíme na tri časti.

    Farebné rezance (fotorecept ) - obrázok 1
  2. 2

    Do každej časti ,guľky, zapracujeme potravinárske farbivo.Spracujeme.

    Farebné rezance (fotorecept ) - obrázok 2
  3. 3

    Vyváľkame, ako normálne rezancové cesto.

    Farebné rezance (fotorecept ) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto neprekrajujem,ale stočím ho do rolády.Pokrájam na širšie rezance.

    Farebné rezance (fotorecept ) - obrázok 4
  5. 5

    Zopakujem aj s ďalším cestom.

    Farebné rezance (fotorecept ) - obrázok 5
  6. 6

    Pokrájam.

    Farebné rezance (fotorecept ) - obrázok 6
  7. 7

    Žlté cesto.

    Farebné rezance (fotorecept ) - obrázok 7
  8. 8

    Zvinuté do rolády.

    Farebné rezance (fotorecept ) - obrázok 8
  9. 9

    Pokrájané.

    Farebné rezance (fotorecept ) - obrázok 9
  10. 10

    Tu už je výsledok farebného cesta. Nechám ho pri normálnej izbovej teplote vysušiť.Sem tam pretrasiem,aby sa nepolepilo.Po usušení.Odložím do mikroténových sáčkov.Na tanieri podávam uvarené k mäsu s nejakou omáčkou.Mám rada spracované svoje cesto.

    Farebné rezance (fotorecept ) - obrázok 10
  11. 11

    Pridávam už vysušené rezance.Predtým som ich mala len po spracovaní.

    Farebné rezance (fotorecept ) - obrázok 11
  12. 12

    Ukladám ich do mikroténových sáčkov .Jedlo pekne prizdobia. Nemusíte sa obávať potravinárskeho farbiva.Je tam na koniec noža.

    Farebné rezance (fotorecept ) - obrázok 12

Diskusia k receptu

ancicka
Paráda...ja tiež robím iba domáce,ale farebné som ešte neskúšala.Vyskúšam!Tie boli k čomu?
tatranka
Dávam ich presne k tým jedlám,akoby som dávala obyčajné.Len nie na sladko,ale k mäsu a omáčkam.Pekne to a tanieri dekoruje.
etulik
super... tak toto som ešte nevidela..... určite urobím a prekvapím rodinku....:-) .....ukladám
michsamant
Myslela som si, ze to je dalsi @egreskin farebny vymysel :) Kazdeho, kto robi taketo pekne rezance obdivujem. Fakt dobry napad pre deti.
danculka
Pekne to vyzerá,určite aj na tanieri,nenapadlo ma to....dík..
kata50
výborný nápad, pekne vyzerajú. Ale mňa akosi viac lákajú tie rezance z pekných oranžových vajec...:-))
tatranka
Žeby to potravinárske farbivo bolo až takým hriechom.Veď v cukrárskych výrobkoch sa používa bežne.Tam zelené lístky tiež nerobia zo špenátu pretože je zelený.Ani ružičky z cvikly.Takže každý nech pracuje s cestom ako sa mu páči.Ja som uviedla svoju variantu.Som s ňou spokojná a plní moje očakávanie na tanieri.
coldbery
Súhlasim Martuška s tebou....potravinárske farbivo sa používa už oddávna a nepoznam prípad, aby niekomu to uškodilo....
Ináč je to príma nápad a ja to určite budem robiť....:-)))
julica
No potravinárske farbivo určite nie je nič zdravé, ja osobne by som ho dobrovoľne do jedla nepchala - vyzerá to neprirodzene. Veď ani deťom sa neodporúča
julica
Neviem pridať ten odkaz - dajte si do googlu heslo rizika potravinarskych farbiv
tatranka
@julica nechápem prečo tak útočne.Keď sa to tebe nepáči a nesúhlasíš,prosím.Tvoja voľba.
sherin
Je to vyborny napad, ale ja by som radsej pouzila prirodne farbiva, napr. stavu z cvikly, pazitky, supy z cibule, paradajkovy pretlak. Modra cestovina je dost neprirodzena.
tati2008
@tatranka ,rob si cestoviny podla seba,vsak nedavas kilo farbiva a aj cukrari pouzivaju pot.farbivo ak chcu docielit urcity efekt.Ale skus vyskusat parad.pretlak,na zelene spenat-mangold,cviklu-fialova farba,kurkumu prasok-oranzova farba alebo mrkvovu stavu(dzus),na hnedu stavu,na hnedu asi uvarenu meltu.Drzim Ti palce.
pupavciatko
pekný deň tatranka, nedaj sa odradiť kritickými názormi na tvoje farebné cestoviny.ja som raz na Silvestra urobila zelený punčový zákusok. chutil presne ako ružový punčový, ale neviem si predstaviť, ako by chutil so špenátom... len by ma zaujímalo, či sa ti pri spracovaní nezafarbili moc ruky, tá potravinová farba dosť dobre farbí aj ruky, mám s tým skúsenosti, keď robím punčový zákusok.a ešte nevyvarí sa z nich farba, keď ich potom varíš?
duschko
Vyzera to celkom pekne. Domace farebne rezance. Mne osobne vyhovuje ich prirodzena farba, ktora hovori o ich kvalite. No u farebnych, neviem.
julica
dievčatá, mojím cieľom nie je nikoho odrádzať, len Vám chcem posunúť informácie z chemickopotravinárskych výskumov, ktoré hovoria, že potravinárske farbivá majú negatívne účinky. Namiesto ďakujem prichádza obviňovanie. Nuž, kto chce vedieť, pýta sa a zisťuje, kto nechce vedieť, často pocíti dôsledky svojej dogmy. platí to tak vo všetkom
tatranka
Ďakujem za povzbudivé komentáriky.Nie, nič ma neodradilo.Predsa sa nedržím žiadnej dogmi.Ak by si @julica pozrela moje recepty a nezamerala sa len na farebné rezance,pochopila by,že nepchám,tak ako to napísala potravinárske farbivo všade.Poznám všetky tieto polemiky a viem,že je trend bio potravín.
No to by sme si nemali čistiť zuby farebnou pastou,detičky by nesmeli zjesť ani jeden farebný cukrík a milión iných veci,ktoré sa u nás v potravinárskom priemysle vyrábajú.Preto som napísala,že je to jej voľba.Zatiaľ na Vareche nie je uvedené umiestňovať len bio recepty.
So špenátom ,cviklou aj mrkvou farbím cesto na halušky,keď ich chcem mať iné,zaujímavé.Kde nenarušia chuť jedla.
Za 46 rokov v kuchyni som už zažila veľa trendov vo varení.Myslím,že každý by si mal nájsť tú svoju správnu strednú cestu a nedržať sa vehementne len toho svojho.
hubert
da sa do cesta pridaj spenat, mrkva, cvikla a tym padom je to farebne. Moj synator nechce papt zeleninu tak o takto klamem.
tatranka
@hubert myslím,že si prišiel na to,ako v dobrom prekabátiť svojho syna.Len neviem,či ti to na starosť nevráti aj on...xixixi
hannah22
zaujímave pre niekoho podnetné a iný to zavrhne , ale nevadí je to len o fantázii a tá ti pri varení nechýba a preto chválim ... :))
olinka12
Tatranka naše varešky farbu už rozobrali veď každý môže mať názor ale nemusí ho tak vehementne prezentovať. Aj ja prekvapím manžela s farebnými rezancami tiež mávame iba domáce.Ďakujem za dobrý nápad aj uložím do KK aby som nezabudla.
julica
... si ma vymazala? lebo nechceš pripustiť, že to predsa až také zdravé nie je? prečo sa chceš takto klamať, nechápem... Chcela som ti pomôcť, rovnako aj ostatným. nečakala som od teba takéto správanie
martina36
Ďakujem veľmi pekne za zaujímavý recept :-) Len by som sa chcela opýtať ako dlho treba tie rezance sušiť a či sa môžu variť v tej istej vode, alebo ich treba variť zvlášť.
heureka
Na farbenie mozeme pouzívat cviklu a spenát.
Sú prirodzené a zdravsie,ako portavináske farby.
tatranka
@martina36 varila som každú várku zvlášť.Rezance suším na tyčke spustené,alebo na plechu,aby sa nepolepili a nepolámali.Je to asi 1 deň.
brisid
tiež mám pocit, že to @julica povedala dosť útočne, hoci to tak asi nemyslela... z vlastnej skúsenosti viem, že si treba veľakrát rozmyslieť, ako čo poviem, aby to nevyznelo inak ako bolo v úmysle
tatranka je šikovná kuchárka (súdiac podľa receptov) a občasné "zhrešenie" určite nie je na škodu... hlavne keď to má takýto účinok spestrenia jedla
ja si recept ukladám hlavne kvôli receptúre na rezance... @tatranka dokedy sa musia takto usušené cestoviny skonzumovať?
tatranka
@brisid ,pokiaľ je cesto dobre vysušené a uložené v suchu,aby náhodou nezaplesnelo,ak mne to trvá aj pol roka,kým zúžitkujem,tú dávku ktorú si narobím.Preto že pochopiteľne nevarím len farebné rezance.Ďakujem za komentárik.Nemusíš sa obávať potravinárskeho farbiva.Ide tam len trošičku.
sleepy
Potravinarske farbivo v mnozstvach pouzivanych v potravinach je neskodne. Tieto rozne vyskumy hyperaktivity co sa povaluju na internete su sprostost. Hovorim to ako odbornik, nie ako laik. Tych hluposti co su popisane na internete je strasne vela a este viac ludi co na to naletia. Posudzovanie zdrojov je bohuzial vec, ktoru by si ludia hladajuci informacie na internete mali nastudovat a nie uverit kazdej sprostosti co niekto niekde zavesi.
tatranka
@sleepy ďakujem za vysvetlenie a som rada,že si podporil tento recept.Tiež si myslím,že slovenská potravinárska norma by nedovolila zájsť tak ďaleko,aby sme si jedlom ubližovali.
Veď som to už uvádzala,že dnes sa strašne veľa veci prifarbuje.
Vieš,že ma to tak zaskočilo,že som od vtedy farebné rezance nerobila.Teším sa,že nám to vysvetlil odborník.Vďaka.
sonulienka
no už bolo asi dosť kritiky sú fakt krásne a som rada za receptík ukladám do KK.Ako aj ja som dala síce len pár receptov ale tiež ma niektoré komentáre nepotešili ale čo už každý má iný názor nič s tým nenarobíme mne si ulahodila ja mám tiež niečo také rada.

tatranka
@sonulienka koľko ľudí,toľko názorov.Veď je to tu tak,že ak sa mi recept nezdá,tak naň nereagujem.Myslím,že to už musí byť niečo veľmi markantné,aby som zasahovala s tým,že nesúhlasím.Ďakujem,že som ti ulahodila.Nie je to nič moc,ale veru jedlo to prizdobí a je lákavejšie.
sonulienka
To určite máš pravdu.Čo sa týka komentárov ja tiež nereagujem a neukladám si recept do KK keď sa mi nepáči.Ale Tvoje recepty ma veľmi zaujali a veľa som si uložila do KK. Dokonca máme aj veľa spoločných receptov, ktoré som chcela dať na VARECHU ale už si ich tam dala,teší ma to a veľmi pekne všetko servíruješ.Prajem Ti ešte veľa fantázie a veľa receptov ktoré dáš na VARECHU.
tatranka
@sonulienka vieš koľko je tu podľa názvu rovnakých receptov? No každá gazdinka varí a aj servíruje ináč.Veď ja sama som videla kopec receptov ktoré som uviedla,že už tu sú.No bola iná gramáž,aj sem tam ingrediencie a recept je iný.Ty len uveď svoje aj keď ich mám aj ja.Rada si pozriem tvoje recepty a určite tam nájdem aj niečo nové pre seba.
Teším sa,že sa ti moje recepty páčia.
marika21
Vôbec to nie je na škodu , aj viac skoro- rovnakých receptov. Vždy sa tam nájde aj troška rôznych ingrediencií,prílohy,úprava na tanieri,...
Ja sa konkrétne nechcem vyjadrovať "negatívne",v dobrom slova zmysle, aby sa tá,ten dotyčný neurazil,ako to bolo tu v tomto prípade prezentované. Nereagujte na kritiku, veď vidíte,že mnohým sa to"prifarbené rezance"páčilo.