Fantastická bazová limonáda alebo Ako chutí vôňa fotorecept

srnka77 - fotkasrnka77, 3. júna 2015
Fantastická bazová limonáda alebo Ako chutí vôňa (fotorecept)
Foto: srnka77

Idem si tak po záhrade v tento krásny slnečný deň po bazu a hovorím si: Prečo práve dnes konečne nevytvoriť svoj prvý fotorecept? :) Tu je teda moja bazová limonáda: jednoduchá, chutná, voňavá – a naozaj zdravá.

10 minút
príprava

Suroviny

cca 8 ks
1 ks
1 ks
2 PL
cca 3 litre
Môže, ale nemusí byť:
1 hrsť

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V slnečný deň si v záhradke alebo na inom čistom mieste vyberieme krásne rozkvitnutý ker bazy čiernej.

    Fantastická bazová limonáda alebo Ako chutí vôňa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odstrihneme si približne 8 väčších kvetov, podľa možnosti pravdaže bez vošiek :)

    Fantastická bazová limonáda alebo Ako chutí vôňa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kvety zbavíme hrubších stoniek a bez oplachovania vložíme do 3,5-litrového pohára.

    Fantastická bazová limonáda alebo Ako chutí vôňa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Môžeme (ale nemusíme) pridať za hrsť mladých výhonkov medovky, prípadne mäty alebo iných vhodných byliniek podľa vlastnej chuti.

    Fantastická bazová limonáda alebo Ako chutí vôňa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Citrón a pomaranč bez chemického ošetrenia kôry dôkladne umyjeme, nakrájame na plátky a pridáme k baze.

    Fantastická bazová limonáda alebo Ako chutí vôňa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do pohára pridáme aj dve polievkové lyžice medu. Ja mám od suseda, takže medík je vlastne aj z mojich kvietkov :)

    Fantastická bazová limonáda alebo Ako chutí vôňa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pohár doplníme vodou, ideálne pramenitou alebo aspoň filtrovanou.

    Fantastická bazová limonáda alebo Ako chutí vôňa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Prikryjeme niečím priedušným, aby obsah mohol dýchať, postavíme na slnečné miesto a necháme celý deň nabíjať slniečkom (príp. postavíme na okno na 24 hodín). Poznámka: Na plnom slnku stačí aj 6 – 8 hodín, nič netreba preháňať.

    Fantastická bazová limonáda alebo Ako chutí vôňa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po vylúhovaní prelejeme cez sitko, masu môžeme zľahka vyžmýkať.

    Fantastická bazová limonáda alebo Ako chutí vôňa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A potom si už plnými dúškami vychutnáme tento lahodný a zdravý jarný nápoj :) Uchovávame v chladničke a skonzumujeme najlepšie do 24 hodín.

    Fantastická bazová limonáda alebo Ako chutí vôňa (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

24 komentárov k receptu
Myslím, že voda má byť prevarená podľa iných dostupných receptov.
Pekný fotopostup. Ja dávam cukor do limonády. Skúsim dať med, ako je uvedené v tomto recepte.
Ďakujem pekne :)
@jozka2 : Vďaka, presne to mám v pláne v najbližších dňoch.
@marta23 : Najlepšia je voda z prameňa, takú však mám málokedy k dispozícii, preto používam filtrovanú a dôverujem jej. Svoj význam má aj to slnečné stanovisko. Kto sa však cíti istejšie s prevarenou vodou, môže pravdaže použiť takú (po vychladnutí).
Ešte doplním, že prídavné bylinky okrem bazy nie sú samozrejme povinné, a recept si možno aj inak prispôsobiť, trebárs namiesto bio pomaranča, ktorý sa nie vždy ľahko zháňa, použiť jahody alebo iné ovocie zo záhrady. Vlastným experimentom a fantázii sa medze nekladú :)
už teraz je dobrá na slniečku prehriata od obeda, super receptík, vdaka, zajtra len lad do nej, hlásia horúčavy, inak bazu som zaliala vriacou vodou, citron, neskôr med, vychladlo a naládovala som tekutinu do sáčkov na lad a super vec, doplniť vodou a stačilo na ochutenie


@havino : Výborne, teším sa, že chutí! Ja mám tiež jednu dávku naloženú od obeda, tentoraz s mätou. Idem si ju teraz zliať, dám do chladničky a zajtra máme o pitný režim postarané.
A vďaka za super tip, tiež vyskúšam!
Urobila som hned dve davky ...uz su vypite :-) Biocitron ani pomaranc nemam a tak som iba koru olupala a tak som to tam dala.Pridavala som medovku , matu , citronovy tymian ,do druheho skoricovu bazalku a iny druh maty .Vyborne , kazdemu chutilo .Jednu som nechal na slniecku tych 8 hodin, druhu som nechala od rana do vecera .Ten co bol kratsie chutil viac mne , ten co dlhsie mal aromu aj chut ovela vyraznejsiu chutil zasa manzelovi . Zajtra urobim davku dalsiu , pridam tam aj kusky jahod a.... uvidim :-)
nerobievam s bazou, hoci je jej od susedov neúrekom, je napadnutá voškami, čo mne veľmi vadí, susedské posúvanie vošiek k nám. Na čerešni som stačila likvidovať a páliť.
Ale oto nejde, nepomôžeme si ked sa nechcem znepriateliť so susedmi. Robievam s citrónom, ďumbierom (zázvor) ale aj s mätou, niekedy si dám aj bazalku , mám to všetko doma na záhrade nie je problém. Uvidím ako bude chutiť s kúskami jahôd. Gratulujem k prvému vydarenému receptu, len tak ďalej .
Vcera som urobila dalsiu obmenu a namiesto pomaranca som pridala za hrst zrelych jahod pokrajanych na platky. Vyborne!!!Naozaj doporucujem .Este som pridala aj cerstvu steviu , k jahodam sa mi sladsia chut hodi .
Ďakujem za všetky milé komentáre, som rada, že vám chutí :) treba si bazu užiť, kým sa ešte dá, je to výnimočná bylina.
@babidka : Paráda, vďaka za podrobné zreferovanie tvojich variácií! Ja som momentálne mimo domu, takže žiaľ nemám možnosť poskúšať ďalšie kombinácie, tvoje sprostredkované skúsenosti sú preto veľkým prínosom.
Inak čas bazy sa pomaly preklopil do obdobia lipy, ktorú som pred pár dňami tiež hneď otestovala – s vynikajúcim výsledkom! Určite odporúčam. Bude pridaná ako samostatný recept.
Ahojte, chcem sa vám pochváliť a poďakovať!! Tento recept bol najviac ukladaným receptom mesiaca jún... Môj vôbec prvý (foto)recept! :-) Príjemné prekvapenie a povzbudenie. Ďakujem za všetky uloženia aj hodnotenia a nech vám padne na úžitok ;-)

Pridaj komentár k receptu: