Fantastická bazová limonáda alebo Ako chutí vôňa fotorecept
Foto: srnka77
Idem si tak po záhrade v tento krásny slnečný deň po bazu a hovorím si: Prečo práve dnes konečne nevytvoriť svoj prvý fotorecept? :) Tu Zobraziť celý popisIdem si tak po záhrade v tento krásny slnečný deň po bazu a hovorím si: Prečo práve dnes konečne nevytvoriť svoj prvý fotorecept? :) Tu je teda moja bazová limonáda: jednoduchá, chutná, voňavá – a naozaj zdravá.
príprava
Postup
-
1
V slnečný deň si v záhradke alebo na inom čistom mieste vyberieme krásne rozkvitnutý ker bazy čiernej.
-
2
Odstrihneme si približne 8 väčších kvetov, podľa možnosti pravdaže bez vošiek :)
-
3
Kvety zbavíme hrubších stoniek a bez oplachovania vložíme do 3,5-litrového pohára.
-
4
Môžeme (ale nemusíme) pridať za hrsť mladých výhonkov medovky, prípadne mäty alebo iných vhodných byliniek podľa vlastnej chuti.
-
5
Citrón a pomaranč bez chemického ošetrenia kôry dôkladne umyjeme, nakrájame na plátky a pridáme k baze.
-
6
Do pohára pridáme aj dve polievkové lyžice medu. Ja mám od suseda, takže medík je vlastne aj z mojich kvietkov :)
-
7
Pohár doplníme vodou, ideálne pramenitou alebo aspoň filtrovanou.
-
8
Prikryjeme niečím priedušným, aby obsah mohol dýchať, postavíme na slnečné miesto a necháme celý deň nabíjať slniečkom (príp. postavíme na okno na 24 hodín). Poznámka: Na plnom slnku stačí aj 6 – 8 hodín, nič netreba preháňať.
-
9
Po vylúhovaní prelejeme cez sitko, masu môžeme zľahka vyžmýkať.
-
10
A potom si už plnými dúškami vychutnáme tento lahodný a zdravý jarný nápoj :) Uchovávame v chladničke a skonzumujeme najlepšie do 24 hodín.
Pekný fotopostup. Ja dávam cukor do limonády. Skúsim dať med, ako je uvedené v tomto recepte.
@jozka2 : Vďaka, presne to mám v pláne v najbližších dňoch.
@marta23 : Najlepšia je voda z prameňa, takú však mám málokedy k dispozícii, preto používam filtrovanú a dôverujem jej. Svoj význam má aj to slnečné stanovisko. Kto sa však cíti istejšie s prevarenou vodou, môže pravdaže použiť takú (po vychladnutí).
Ešte doplním, že prídavné bylinky okrem bazy nie sú samozrejme povinné, a recept si možno aj inak prispôsobiť, trebárs namiesto bio pomaranča, ktorý sa nie vždy ľahko zháňa, použiť jahody alebo iné ovocie zo záhrady. Vlastným experimentom a fantázii sa medze nekladú :)
A vďaka za super tip, tiež vyskúšam!
Ale oto nejde, nepomôžeme si ked sa nechcem znepriateliť so susedmi. Robievam s citrónom, ďumbierom (zázvor) ale aj s mätou, niekedy si dám aj bazalku , mám to všetko doma na záhrade nie je problém. Uvidím ako bude chutiť s kúskami jahôd. Gratulujem k prvému vydarenému receptu, len tak ďalej .
@babidka : Paráda, vďaka za podrobné zreferovanie tvojich variácií! Ja som momentálne mimo domu, takže žiaľ nemám možnosť poskúšať ďalšie kombinácie, tvoje sprostredkované skúsenosti sú preto veľkým prínosom.
Inak čas bazy sa pomaly preklopil do obdobia lipy, ktorú som pred pár dňami tiež hneď otestovala – s vynikajúcim výsledkom! Určite odporúčam. Bude pridaná ako samostatný recept.