Fánky-heröce ako sa robia na Gemeri fotorecept

marijanka712 - fotkamarijanka712, 4. februára 2013

Je tu veľa receptov na fánky z rôzných oblasti ja mám tento recept už asi 40 rokov dala mi ho priateľka, ktorá ho má od mamky a vraj to je velmi starý recept ešte jej mamka ho podedila od svojej mamky - v tom čase ,ale aj teraz na dedine sa nosili čestvo vysmažené na bravčovej masti v košoch k mamičkám v šestonedelí aj ja som sama dostala takéto fánky prvýkrát pred 44 rokmi ked som porodila svoju prvú dcéru a velmi mi chutili od vtedy je v mojej zbierke a stále v tomto období pečiem .

35 min minút
príprava
20 min minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
štipka
3 PL
3 PL
1
3 ks
3 PL
1  bal.

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Múku preosejem a všetky suroviny dám do múky rukou spracujem na cesto , ktoré dám na 30 min. odpočinuť

    Fánky-heröce ako sa robia na Gemeri (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    potom cesto prepracujem rozdelim na 6 častí

    Fánky-heröce ako sa robia na Gemeri (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    cesto sa na tenko rozvalká asi tak ako na rezance a radielkom sa rozkrája asi takto ako na obr.č.3 Aj v strede kocky sa urobia 2 cestičky treba si dobre všimnuť obrázok je to tam, ale veľmi slabi vidieť

    Fánky-heröce ako sa robia na Gemeri (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ja si najskôr všetko rozvaľkám uložím na väčšiu tácku na ktorú dám utierku na to poukladám štvorčeky dá sa s tým pohrať vykrajovať môžte všeličo ja to robím jednoducho lebo s cestom treba pracovať rýchlo prikryjem druhou utierkou zase poukladám a takto postupujem kým všetkých 6 gúl nerozvaľkám .Potom si dám do panvice masť a olej toľko, aby mi cesto na masti plávalo a vyprážam postupne aj to ide pomerne rýchlo hned vykladám na tanier, kde mám kuchynsku papierovú utireku ,ktorú pri zamastení vymením tam pocukrujem a ukladám na tácku

    Fánky-heröce ako sa robia na Gemeri (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vysmážam prv na jednej strane a potom obrátim na druhú stranu

    Fánky-heröce ako sa robia na Gemeri (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z tej dávky je asi takáto kopa - ked sa rozhodnete ich robiť privítate v kuchyni aj pomoc mne zvykne pomáhať môj manžel ja vaľkám on vypráža a nám to ide ako na bežiacom páse a sme raz-dva hotoví - Prajem vám DOBRÚ CHUŤ

    Fánky-heröce ako sa robia na Gemeri (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

35 komentárov k receptu
Už je recept uložený !!!! Manžel je z Gemeru a vždy spomínal asi tieto fánky.Vždy vravel,že majú byť tenučké a nie ako šišky.Tieto tvoje sú také.Určite urobím.Ďakujem.
@marijanka712 tvoj recept sa mi veľmi páči, je presne podľa mojej chuti. Cez víkend musím urobiť. Oprav si prosím ťa v názve receptu v slove Gemeri hrúbku, lebo @redakcia si to nevšimla. Nevadia mi pravopisné chyby v receptoch, lebo nie každý sme mali 1 zo slovenčiny, alebo niekedy sa stane chyba aj nechtiac, ale v názve receptu to viac bije do očí. Nehnevaj sa, že som ťa upozornila.
dik @letisia opravila som neviem prečo mi tam išlo y teraz vidim aj ja že tam má byť i dakujem nebola som sice jednotkárka, ale pravopis mi nerobí problém až na dlžne to ten východ a to nárečie .... nevadí celý život je na učenie.... budem držať palce , aby sa ti fánky podarili potom daj vedieť ako si pochodila...
Jejdanenky, tie sú krásne. Už tu boli podobné z Gemera (možno z Novohradu, nie som si istá), ale tie boli zložito vyprážané v sitkách, z toho som mala strach. Tieto tvoje by som zvládla, ale stačila by asi polovica. Najradšej by som sa do nich pustila hneď, slinky mi tečú......
Dakujem za pekné komentíka a kto sa ich chystá robiť prajem mu peknú prácu a hlavne pohodu pri ich konzumácii vrelo doporučujem a som si istá že budete sa k tomuto receptu opätovne vracať @elena aj u nás ich volajú aj božie milosi na fb v komentároch mi napísali že do dnes sa nosia mamičkam po pôrode asi preto, že sú velmi lahunke a krehké - poznámka pre tých ktorí sa rozhodli ich robiť doporučujem velmi na tenko vyvalkať preto to delím na 6 dielov , lebo na lopár sa mi potom nezmestí vyválaný plát .... budem sa tešiť ked dostaném aj spätnú informáciu ako sa podarili a hlavne ako chutili
Moja svokra bola zo Sirka a tiež ich robievala tenučké. Teraz takéto dezerty nesmiem, ale teším sa na ne po vyzdravení.
Zatúžil a som ísť domov do Hucína a povedať mamine alebo starkej, nech mi ich urobia. Tu na liptove som skoro zabudla na ne, ale vďaka tebe budem nad nimi rozmýšľať a keď ja už rozmýšľam nad receptom, skôr či neskôr sa aj pustím do prípravy ;-) ozaj, naši ich robili veľkosti ako panvica , v ktorej ich piekli , tieto tvoje mini sú pre mňa novinka ;-) mňam, Herőce ;-) a ako vidím, hrozné počasie tam v Rv :-( len peč, peč a pridavaj recepty, nech sa naučím aj gemerským receptikom , už keď taká kalamita na Gemeri ;-) ozaj, recept na tie banícke halušky, čo sa varia aj so zemiakmi či ako to je? ;-)
misladenlka ďakujem za pozdrav na gemer verim že sa ti cnie po naších naj jedlách banícke halušky sa ti zažiadali - mne vysvetlili, že to sú klasika halúšky , ale to čo na nich ide je zvláštnosť zemiaky sa uvaria vo vode v ktorej potom variš halušky pretlašia sa vidličkou a dá sa a riedi sa so smotanou a takto sa to vylieva na hotové halušky ja do toho zamiešam 1malú bryndzu a je to taka naša vnútorná špecialita skús je to super trocha to zjemní chuť najmä zimnej bryndze ...a čo sa táka heröce aj u nás sa také veľké robili , ale sú velmi krehké a láme sa to a potom sa z toho viacej namelí preto som z toho tieto mini urobila doporučujem je to lahky a jednoduchý recept...
Tak neviem, ci som taka lava, ale pri tychto fankach mi tiekli nervy, cesto sa neskutocne lepilo, maju ist 3 zltka na 250 g muky? Chutovo su dobre, ale tvar? Uz ich robit nebudem
@evkalienka dnes som vybrala tento recept a zistila som, že sa ti nevydarili mám niekoľko rád a skúseností , ktoré môžu zabezpečiť na 100% zdarné cesto : záleží na výbere múky ja používam špec. hl. múku v modrom obale, ďalej treba žltka dokonale oddeliť od bielok a potom kyslú smotanu nie riedku ale tú hustú , aby si zbytočne cesto nezriedila tiež používam z Billy v modrom obale pochúťkovú ,veľa krát som ich robila aj dnes som si ich zapravila a cesto je nelepivé krásne teraz oddychuje za chviľku sa do nich pustím nehovorím že pri vaľkaní netreba podsypať ale skutočne len tak jemne a rozvaľkajú sa na veľmi tenko vtedy sú najlepšie.Doporučujem ich vyskúšať
toho cukru sa na ne nalepi pri obalovani az az :-)
my sme doma sladke ritky, ale do tohto cesta cukor netreba, su tenucke,ked to dobre obalis, pochutite si :-)
Konečne som našiel F a n k y ako majú byť. Takéto robila stará teta mojej manželky, a ja som sa ich nevedel užrať! Lenže teta umrela a nebol nikto, kto by recept mal zapísaný. Tak sme skúšali x-receptov , až som objavil tento. Konečne mám fánky, aké majú byť. Veľká vďaka. Gemer je síce od Bánova ďaleko ale chuťovo sedí!
som rada , že vám môj recept sadol,aj ja som dlho lovila a spovedala staršie gazdinky kým som sa k nemu nedopracovlala a skutočne je vynikajúci ,len si vyžaduje tenké rozvalkanie a rýchle pečenie tak nech vám cutí ... dobrú chuť
@Beloh (2.2.2016 11:56)


Pridaj komentár k receptu: