Fánky-heröce ako sa robia na Gemeri fotorecept

marijanka712 - fotkamarijanka712, 4. februára 2013

Je tu veľa receptov na fánky z rôzných oblasti ja mám tento recept už asi 40 rokov dala mi ho priateľka, ktorá ho má Zobraziť celý popisJe tu veľa receptov na fánky z rôzných oblasti ja mám tento recept už asi 40 rokov dala mi ho priateľka, ktorá ho má od mamky a vraj to je velmi starý recept ešte jej mamka ho podedila od svojej mamky - v tom čase ,ale aj teraz na dedine sa nosili čestvo vysmažené na bravčovej masti v košoch k mamičkám v šestonedelí aj ja som sama dostala takéto fánky prvýkrát pred 44 rokmi ked som porodila svoju prvú dcéru a velmi mi chutili od vtedy je v mojej zbierke a stále v tomto období pečiem .

35 min minút
príprava
20 min minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
štipka
3 PL
3 PL
1
3 ks
3 PL
1  bal.




Postup

  1. 1

    Múku preosejem a všetky suroviny dám do múky rukou spracujem na cesto , ktoré dám na 30 min. odpočinuť

    Fánky-heröce ako sa robia na Gemeri (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    potom cesto prepracujem rozdelim na 6 častí

    Fánky-heröce ako sa robia na Gemeri (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    cesto sa na tenko rozvalká asi tak ako na rezance a radielkom sa rozkrája asi takto ako na obr.č.3 Aj v strede kocky sa urobia 2 cestičky treba si dobre všimnuť obrázok je to tam, ale veľmi slabi vidieť

    Fánky-heröce ako sa robia na Gemeri (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ja si najskôr všetko rozvaľkám uložím na väčšiu tácku na ktorú dám utierku na to poukladám štvorčeky dá sa s tým pohrať vykrajovať môžte všeličo ja to robím jednoducho lebo s cestom treba pracovať rýchlo prikryjem druhou utierkou zase poukladám a takto postupujem kým všetkých 6 gúl nerozvaľkám .Potom si dám do panvice masť a olej toľko, aby mi cesto na masti plávalo a vyprážam postupne aj to ide pomerne rýchlo hned vykladám na tanier, kde mám kuchynsku papierovú utireku ,ktorú pri zamastení vymením tam pocukrujem a ukladám na tácku

    Fánky-heröce ako sa robia na Gemeri (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vysmážam prv na jednej strane a potom obrátim na druhú stranu

    Fánky-heröce ako sa robia na Gemeri (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z tej dávky je asi takáto kopa - ked sa rozhodnete ich robiť privítate v kuchyni aj pomoc mne zvykne pomáhať môj manžel ja vaľkám on vypráža a nám to ide ako na bežiacom páse a sme raz-dva hotoví - Prajem vám DOBRÚ CHUŤ

    Fánky-heröce ako sa robia na Gemeri (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

tatranka
Už je recept uložený !!!! Manžel je z Gemeru a vždy spomínal asi tieto fánky.Vždy vravel,že majú byť tenučké a nie ako šišky.Tieto tvoje sú také.Určite urobím.Ďakujem.
marijanka712
@tatranka aj ja som sa s nimi len tu na Gemery stretla inde sú od 1- cm hore tieto sú uplne tenke , krehunké ako pierko a preto sú také jedinečné
marijanka712
Dievčatá držím palce aby sa vám podarili a mali ste z toho taký chuťový zážitok ako môj manžel ostala len pocukrovaná tácka o par dní ma čaka repete.....
letisia
@marijanka712 tvoj recept sa mi veľmi páči, je presne podľa mojej chuti. Cez víkend musím urobiť. Oprav si prosím ťa v názve receptu v slove Gemeri hrúbku, lebo @redakcia si to nevšimla. Nevadia mi pravopisné chyby v receptoch, lebo nie každý sme mali 1 zo slovenčiny, alebo niekedy sa stane chyba aj nechtiac, ale v názve receptu to viac bije do očí. Nehnevaj sa, že som ťa upozornila.
marijanka712
dik @letisia opravila som neviem prečo mi tam išlo y teraz vidim aj ja že tam má byť i dakujem nebola som sice jednotkárka, ale pravopis mi nerobí problém až na dlžne to ten východ a to nárečie .... nevadí celý život je na učenie.... budem držať palce , aby sa ti fánky podarili potom daj vedieť ako si pochodila...
izabella929
@marijanka712...jednotka s hviezdičkou...sú prekrásne.-)))))tento istý recept som zdedila po mojej susedke Anna néni, ktorá ma učila robiť pagáčiky...sú vynikajúce, doporučujem všetkým...)
sovka62
Jejdanenky, tie sú krásne. Už tu boli podobné z Gemera (možno z Novohradu, nie som si istá), ale tie boli zložito vyprážané v sitkách, z toho som mala strach. Tieto tvoje by som zvládla, ale stačila by asi polovica. Najradšej by som sa do nich pustila hneď, slinky mi tečú......
marijanka712
@sovka62 to nie je taká velká dávka a vôbec nie na ziedenie ked sa manžel do jednej tácky pustil slabo mi ostalo na ochutnanie , ked chceš z nich aj ty ochutnať radšej rob z celej dávky ....
mracik9
marijanka712,tvrdila som že už nebudem fánky vyprážané,ale tieto od teba určite skúsim,krásne sú a určite aj chutnučké
medovnicek
staré recepty milujem, tieto tvoje fánky sa mi veľmi páčia, určite ich vyskúšam
iva63
krásny receptík..tiež rada oprašujem "starodávne" recepty...ďakujem Majka, vyskúšam -:)
elena
Ja tieto sladkosti poznám pod menom herovky (z Dolnej Zeme), alebo aj Božie milosti.
janger
@marijanka712 , no ty si mi teda ale narobila chut. Vyzeraju tak dobre, krehucko....Mozno cez vikend spravim :-).
marijanka712
Dakujem za pekné komentíka a kto sa ich chystá robiť prajem mu peknú prácu a hlavne pohodu pri ich konzumácii vrelo doporučujem a som si istá že budete sa k tomuto receptu opätovne vracať @elena aj u nás ich volajú aj božie milosi na fb v komentároch mi napísali že do dnes sa nosia mamičkam po pôrode asi preto, že sú velmi lahunke a krehké - poznámka pre tých ktorí sa rozhodli ich robiť doporučujem velmi na tenko vyvalkať preto to delím na 6 dielov , lebo na lopár sa mi potom nezmestí vyválaný plát .... budem sa tešiť ked dostaném aj spätnú informáciu ako sa podarili a hlavne ako chutili
orchidea
nádherné ich máš...mám svoj odskúšaný recept ale urobím tentokrát podľa tvojho...
elekra
Moja svokra bola zo Sirka a tiež ich robievala tenučké. Teraz takéto dezerty nesmiem, ale teším sa na ne po vyzdravení.
misladelka
Zatúžil a som ísť domov do Hucína a povedať mamine alebo starkej, nech mi ich urobia. Tu na liptove som skoro zabudla na ne, ale vďaka tebe budem nad nimi rozmýšľať a keď ja už rozmýšľam nad receptom, skôr či neskôr sa aj pustím do prípravy ;-) ozaj, naši ich robili veľkosti ako panvica , v ktorej ich piekli , tieto tvoje mini sú pre mňa novinka ;-) mňam, Herőce ;-) a ako vidím, hrozné počasie tam v Rv :-( len peč, peč a pridavaj recepty, nech sa naučím aj gemerským receptikom , už keď taká kalamita na Gemeri ;-) ozaj, recept na tie banícke halušky, čo sa varia aj so zemiakmi či ako to je? ;-)
marijanka712
misladenlka ďakujem za pozdrav na gemer verim že sa ti cnie po naších naj jedlách banícke halušky sa ti zažiadali - mne vysvetlili, že to sú klasika halúšky , ale to čo na nich ide je zvláštnosť zemiaky sa uvaria vo vode v ktorej potom variš halušky pretlašia sa vidličkou a dá sa a riedi sa so smotanou a takto sa to vylieva na hotové halušky ja do toho zamiešam 1malú bryndzu a je to taka naša vnútorná špecialita skús je to super trocha to zjemní chuť najmä zimnej bryndze ...a čo sa táka heröce aj u nás sa také veľké robili , ale sú velmi krehké a láme sa to a potom sa z toho viacej namelí preto som z toho tieto mini urobila doporučujem je to lahky a jednoduchý recept...
evkalienka
Tak neviem, ci som taka lava, ale pri tychto fankach mi tiekli nervy, cesto sa neskutocne lepilo, maju ist 3 zltka na 250 g muky? Chutovo su dobre, ale tvar? Uz ich robit nebudem
janicka1987
dnes som ich robila pre mojich chlapov... neskutocne rychly a skvely recept...ani som neverila ze ich bude tolko :D Dakujem moc :)
marijanka712
@evkalienka dnes som vybrala tento recept a zistila som, že sa ti nevydarili mám niekoľko rád a skúseností , ktoré môžu zabezpečiť na 100% zdarné cesto : záleží na výbere múky ja používam špec. hl. múku v modrom obale, ďalej treba žltka dokonale oddeliť od bielok a potom kyslú smotanu nie riedku ale tú hustú , aby si zbytočne cesto nezriedila tiež používam z Billy v modrom obale pochúťkovú ,veľa krát som ich robila aj dnes som si ich zapravila a cesto je nelepivé krásne teraz oddychuje za chviľku sa do nich pustím nehovorím že pri vaľkaní netreba podsypať ale skutočne len tak jemne a rozvaľkajú sa na veľmi tenko vtedy sú najlepšie.Doporučujem ich vyskúšať
smejkad
toho cukru sa na ne nalepi pri obalovani az az :-)
my sme doma sladke ritky, ale do tohto cesta cukor netreba, su tenucke,ked to dobre obalis, pochutite si :-)
adona711
take sme piekli ked sme nieco oslavovali v subore..som Gemerčanka a tento recept mam od starkej..su fajnove mnam :-)
beloh
Konečne som našiel F a n k y ako majú byť. Takéto robila stará teta mojej manželky, a ja som sa ich nevedel užrať! Lenže teta umrela a nebol nikto, kto by recept mal zapísaný. Tak sme skúšali x-receptov , až som objavil tento. Konečne mám fánky, aké majú byť. Veľká vďaka. Gemer je síce od Bánova ďaleko ale chuťovo sedí!
1x beloh
marijanka712
som rada , že vám môj recept sadol,aj ja som dlho lovila a spovedala staršie gazdinky kým som sa k nemu nedopracovlala a skutočne je vynikajúci ,len si vyžaduje tenké rozvalkanie a rýchle pečenie tak nech vám cutí ... dobrú chuť
@Beloh (2.2.2016 11:56)

marienka44
Kypriaci prášok netreba? Dakujem za odpoved, zajtrwa robím pampúšky, mozno aj Tvoje fanky.
lucy77
Som z Gemera...a verím, že aj tu sa názvy rôznia, ale toto u nás nie sú fánky. Tie vyzerajú trochu inak. Keď ich moja starká robila, boli krásne nafúknuté ako vankúšiky. Toto sú radostníky, boľastníky, pankúšky... Recept robím takmer rovnaký, aj keď skôr tak "od oka". A fánky u nás nie sú ani herovce. Takto sa tu hovorí šiškám.
beloh
@lucy77 (22.1.2020 23:45)

Poprosil by som potom o ten recept na vaše fanky , prípadne ak je na vareche , ktorý je to.
Ďakujem

jankatu
na Gemeri ich niekde volajú aj pampúšky alebo chrapne ... je to fajnotka
gretka70
Konečne recept.Pochádzam z Gemera a u nás sa robili vo veľkosti ako na obrázku č.3,veľké v strede pokrájané na 3-4 pásiky,ktoré po usmažení sa zvlnili.Mamóka (stará mama nám to nosili vo veľkom koši na chrbte,aby sa nepolámali,lebo boli tak krehučké a ešte v konvičke gule - revúcke,sirčianske,banícke,to je jedno ako sa volali-bolo to okolo troch kráľov.Zároveň keď sa narodilo dieťatko,tak sa tiež robili.Ako sa detstvo rýchle pominulo.Recept som si vytlačila a musím ho vyskúšať .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia