Falošné tiramisu fotorecept

babav - fotkababav, 22. júna 2010
Falošné tiramisu (fotorecept)
Foto: babav

Tento klasicky zakusok talianskej kuchyne ma vela variacii. Jedinou konstantnou zlozkou je "mascarpone cheese". V Taliansku sa na pripravu pouzivaju surove Zobraziť celý popisTento klasicky zakusok talianskej kuchyne ma vela variacii. Jedinou konstantnou zlozkou je "mascarpone cheese". V Taliansku sa na pripravu pouzivaju surove vajcia. Ak sa obavate salmonelly ako ja, pripravte ho podla tohto receptu tak, ze bielka nahradite slahackou a zltka vyslahate na vriacom vodnom kupeli. Tento zakusok je povazovany za "semifreddo", cize ma byt servovany studeny, ale nie zmrazeny. [Originalny recept pochadza od A.M.Volpi:"Passion for cooking".]

12
porcií
40 minút
príprava

Suroviny

Zaklad:
40 ks
2 KL
Plnka:
4 ks
10 dkg
1,5 dl
45 dkg
2,5 dl
Na macanie piskot:
3,6 dl
2 cl




Postup

  1. 1

    Suroviny:

    Falošné tiramisu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zltka vyslahame s cukrom a sladkym vinom do penista v ohnovzdornej mise ; potom ju polozime na na hrniec s vriacou vodou a slahame dalej az do zhustnutia .

    Falošné tiramisu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vychladenu slahackovu smotanu vyslahame do tuha.

    Falošné tiramisu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mascarpone syr ,zltkovy krem(zabaglione) a slahacka:

    Falošné tiramisu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozotrety mascarpone vymiesame so zltkovym kremom , potom opatrne primiesame slahacku.

    Falošné tiramisu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do vychladnutej tuhej kavy(expresa),osladenej cukrom ,zlahka namacame jednotlive piskoty a ukladame ich vedla seba do pripravenej formy(priblizne 30x20 cm,4cm hlbokej).

    Falošné tiramisu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na ulozene piskoty rovnomerne natrieme polovicu pripraveneho kremu.

    Falošné tiramisu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ulozime druhu vrstvu piskot a zvysok kremu;uhladime a povrch posypeme nesladenym kakaovym praskom .Odlozime do chladnicky na 3-4 hodiny. Najlepsie chuti ak je dostatocne studeny.

    Falošné tiramisu (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

evas13
Krásne si to nafotila, koláčik vyzerá jedinečne, len neviem prečo fološné tiramisu, zato, že tam nie je amareto? :)))
babav
@evas , falosnym ho nazvala admina, aj ked som v uvode uviedla,
ze je to jedna z variacii originalneho receptu.Zrejme preto,ze som vynechala surove bielka.Amareto tiez nie je pouzite ,kavovu chut musi dodat silny vyluh z kavy.Sladke vino zjemnuje chut kremu.
Dakujem za pochvalu,aj sovke a alexdidy ;-))
evusik
to je typický príklad toho ako sa z originálu časom vytvorí mnoho variácií, skrátka si ho každý prispôsobí svojim chutiam... a tá tvoja variácia je veru veľmi vydarená a krásne a zrozumiteľne nafotená :-)
honestka
klasicke, falosne, vsetko jedno, mascarpone v kazdom prevedeni len chuti- skocim na kavicku babav....
kuchticka
@babav a mna nepozves? Tiez sa mi paci ten tvoj vyrobok a oproti mojemu je PRAVY. Ja som v nedelu spravila skutocne falosnu tiramisu. Nemala som ziadne piskoty, tak som rychlo upiekla piskot na velky plech (naliaty). Pokrajala som na pasiky a poukladala do formy. Namiesto mascarpone som pouzila slahacku rozmiesanu s crem cheese philladelphia a do toho naliala kavovy liker BAILEYS. Len ta kava v tom bola prava, silna. Inak sa podaril a chutil nam vsetkym.
alexdidi
@kuchticka , mám v jednom časopise tiramisu, ktoré vyzerá fantasticky a tak aj chutí, lebo už som ho robila - upečené piškótové cesto vcelku, potom síce krém z mascarpone, klasický s vajíčkami, ešte primiešané jahody, bez amareta...vôbec žiadna poznámka žeby bolo nepravé....
babav
@kuchticka , aj tak sa da , vsetko co si pouzila v recepte je samo
o sebe chutne ,najviacej ten liker;-) ;ten je dobrou nahradou aj
za najlepsi zakusok.
marienka44
Tiramisu, ktore robil taliansky kuchar na STV 1-Varení, pecení...:
8 žltkov vymiesat asi 5 min s 7 PL cukru, kym sa cukor nerozpustí.. Pridal 1 Mascarpone /250 g/, zamiesat. Zvlast vyslahat 2 smotany na slahanie na slahacku a pridat k predchadzajucej zmesi. Piskoty /3 balenia/ na 1 sekundu namocit kratko do kávy /0,5 l +1 cL Amareto +2 PL rum/ a ukladat do nadoby. Nato ide vrstva kremu, striedat dalej. Hotove dat na 20 min. do mraznicky. Na tanieri posypat kakaom.
honestka
vcera som ho urobila presne podla teba, lenze namiesto vina som pouzila to, co sme pili k aj veceri (najnovsie mame radi australske). Dnes sme ho zjedli na posed po kvalitnej dobrej veceri- nuz co povedat iba to, ze tento Recept je VYNIKAJUCI a to robievam rozne kombinacie a suroviny kupujme v talianskom Deli... darmo, dobrota sa oplati- pozdravujem ta!
lucylee
@babav prosím ťa, na SK nezoženiem marsalu ani madeiru, ale zohnala som portské červené víno. Marsala, ktorú si použila má bielu alebo červenú farbu? Ja som našla článok o marsale, kde píšu, že je rubínovo červená a 2010 hovoril, že marsala je biele dezertné víno
lucylee
@babav zabudla som sa opýtať dôležitú vec-vyšľahaný žĺtkový krém nad parou zmiešavame s mascarpone teplý alebo ho dáme vychladnúť? Ja som šľahala žĺtky s cukrom a portským nad parou, krásne mi zhustli, ale bála som sa ich vmiešať do mascarpone horúce, tak som ich dala do špajze vychladnúť, keď som ich vychladnuté chcela vmiešať do mascarpone, boli riedke, proste celá tá masa zredla a keď som ešte vmiešala šľahačku, tak masa nebola hustá, skôr riedka, tak som tam šupla ešte jedno mascarpone, ale veľmi nepomohlo, navrstvila som na piškóty, dala do chladničky a uvidíme, aké to bude. Potom ma napadlo, či nie je toho vína veľa?1.5 dcl?Alebo som to mala vymiešať s mascarpone za tepla?
babav
@lucylee ,ak ti zltka zhustli pricinou nemoze byt vino.Spravne si vsetko zmiesla vychladene a nerozumiem preco ti vysledna masa zredla(?!).Jedine co ma napadlo je slahacka,mozno si mala pouzit stuzovac,lebo mascarpone aj zltkova hmota su hustejsie a tazsie ,
slahacka nevydrzala.Dufam,ze po vychladeni bude kolac OK!
lucylee
Koláčik stuhol. Síce to trvalo dlhšie, ale výsledok bol nad očakávanie a mal nevídaný úspech! Všetkým chutil, chcela som ti poslať aj foto, ale nestihla som:) ďakujem za vynikajúci recept :)
sunajn
Salmonelóza nie je vo vnútri vajca, ale na povrchu škrupiny. Netreba používať špinavé vajcia.
zinnajdha
Nielenže netreba požívať špinavé vajcia, ale po vyhodení škrupiny treba poriadne umyť ruky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia