Extra paradajkové lasagne

veve - fotkaveve, 10. novembra 2012
Extra paradajkové lasagne
Foto: veve

U nás patria "červené" omáčky na cestoviny k tým najobľúbenejším, preto aj lasagne pripravujem prevažne s paradajkami. Tu je recept na jedny výborné s mletým mäskom a bez použitia bešamelu.

6
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

400 g
400-500 g
5 ks
2 plechovky
4 ks
1 ks
3 strúčiky
2 PL
250 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vo veľkej panvici (ja používam wok) speníme na oleji posekanú cibuľu. Opražíme na nej mleté mäso, kým sa nerozpadne. Paradajky si narežeme, sparíme horúcou vodou, ošupíme a nakrájame. Nakrájame tiež 4 plátky sušených paradajok a oba druhy paradajok pridáme k mäsu. Chvíľku podusíme kým zmes pustí šťavu, pridáme pretlak a ešte podlejeme vodou. Dávam tak 2-3 dcl, aby bola omáčka redšia a lasagne sa mali v čom uvariť.

  2. 2

    Omáčku dochutíme pretlačeným cesnakom, oreganom, soľou a dobre pocukrujeme. Môžeme aj pokoreniť alebo pridať kúsok čili papričky. Ale je dôležité nerobiť ju príliš výraznú, lebo pri pečení sa voda vyparí, nasiakne do cestovín, omáčka sa zredukuje a chute zintenzívnia.

  3. 3

    Do vymastenej hranatej jénskej misy alebo hlbšieho pekáča na dno uložíme nevarené lasagne, zalejeme časťou omáčky a preložíme plátkami syra. Opäť pokračujeme omáčkou, lasagnami, syrom a vrstvíme až do vyčerpania... všetkých surovín :-) Ale vrchná, posledná vrstva by mala byť určite omáčková.

  4. 4

    Zapekáme v rúre vyhriatej na 200°C asi 40 minút. Prvých 10 minút zakryté, aby cestovina zmäkla a zvyšný čas odokryté aby sa vyparila prebytočná vlhkosť. Na záver ešte poukladáme zvyšné plátky syra. Môžeme ihneď podávať a jesť, ale najlepšie lasagne sú vždy odležané na druhý deň. Tak si nezabudnite kúsok odložiť do chladničky :-)

Diskusia k receptu

9 komentárov k receptu
Výborné jsou lasagne semolinove. Nerozpadnou se a jsou chutove mnohem lepsi.
Do rajské omáčky přidávám kousek skorice a trochu červené papriky.
Je pravda, ze bez besamelu jsou mnohem lehčí a stavnatejsi.
aj ja takto robím a u nás to ľúbime všetci :-)
niekto lasagne obvára a niekto nie... ja som skúšala tak i tak a stále neviem aký je v tom rozdiel, snáď len ten, že keď ich obvarím držia pekne tvar a keď sa krájajú tak sú krásne poprekladané - lasagne, plnka, lasagne.... a keď ich dám surové tak sú také zvlnené a pokrútené a už to nie je také estetické, ale na chuti to nič nemení...
tvoje sú určite výborné, narobila si mi chute :-)
Na domácich cestovinách mi je najnepríjemnejšie krájanie, čo pri lasaniach nie je problém. Takže s kúpenými plátkami som ich robil len raz a utvrdil som sa, že sú predovšetkým drahé. Aj keď tá semolinová múka má predsa len čosi do seba. Voľakedy som cesto najprv uvaril, ale už niekoľko rokov používam surové. Osobne používam mäsovú náplň hustú a celé to pred pečením zalejem cmarom, aby bolo dosť vody na uvarenie cesta. Nakoľko syn je mäso len v čase najväčšej núdze, robím aj vegetariánsku verziu, kde namiesto mletého mäsa požívam sójový granulát.
@afataga Ja k tepelne upravovaným paradajkám vždy dávam cukor, chutia tak ešte oveľa lepšie, paradajkovejšie :-) Nemusíš sa báť, jedlo nie je sladké, len lahodnejšie. Veď cukor sa dáva aj do kečupu alebo paradajkovej polievky, zvýrazní to chuť. Korenie a čili papričku dávam tiež, ale na cukor nikdy nezabudnem :-)

Pridaj komentár k receptu: