Extra paradajkové lasagne

veve - fotkaveve, 10. novembra 2012
Extra paradajkové lasagne
Foto: veve

U nás patria "červené" omáčky na cestoviny k tým najobľúbenejším, preto aj lasagne pripravujem prevažne s paradajkami. Tu je recept na jedny výborné s mletým mäskom a bez použitia bešamelu.

6
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

400 g
400-500 g
5 ks
2 plechovky
4 ks
1 ks
3 strúčiky
2 PL
250 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vo veľkej panvici (ja používam wok) speníme na oleji posekanú cibuľu. Opražíme na nej mleté mäso, kým sa nerozpadne. Paradajky si narežeme, sparíme horúcou vodou, ošupíme a nakrájame. Nakrájame tiež 4 plátky sušených paradajok a oba druhy paradajok pridáme k mäsu. Chvíľku podusíme kým zmes pustí šťavu, pridáme pretlak a ešte podlejeme vodou. Dávam tak 2-3 dcl, aby bola omáčka redšia a lasagne sa mali v čom uvariť.

  2. 2

    Omáčku dochutíme pretlačeným cesnakom, oreganom, soľou a dobre pocukrujeme. Môžeme aj pokoreniť alebo pridať kúsok čili papričky. Ale je dôležité nerobiť ju príliš výraznú, lebo pri pečení sa voda vyparí, nasiakne do cestovín, omáčka sa zredukuje a chute zintenzívnia.

  3. 3

    Do vymastenej hranatej jénskej misy alebo hlbšieho pekáča na dno uložíme nevarené lasagne, zalejeme časťou omáčky a preložíme plátkami syra. Opäť pokračujeme omáčkou, lasagnami, syrom a vrstvíme až do vyčerpania... všetkých surovín :-) Ale vrchná, posledná vrstva by mala byť určite omáčková.

  4. 4

    Zapekáme v rúre vyhriatej na 200°C asi 40 minút. Prvých 10 minút zakryté, aby cestovina zmäkla a zvyšný čas odokryté aby sa vyparila prebytočná vlhkosť. Na záver ešte poukladáme zvyšné plátky syra. Môžeme ihneď podávať a jesť, ale najlepšie lasagne sú vždy odležané na druhý deň. Tak si nezabudnite kúsok odložiť do chladničky :-)

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@afataga Ja k tepelne upravovaným paradajkám vždy dávam cukor, chutia tak ešte oveľa lepšie, paradajkovejšie :-) Nemusíš sa báť, jedlo nie je sladké, len lahodnejšie. Veď cukor sa dáva aj do kečupu alebo paradajkovej polievky, zvýrazní to chuť. Korenie a čili papričku dávam tiež, ale na cukor nikdy nezabudnem :-)
na toto jedlo by som sa dala pozvať,muž nechce ja milujem :))) krásne lákavé úvodné foto
Výborné jsou lasagne semolinove. Nerozpadnou se a jsou chutove mnohem lepsi.
Do rajské omáčky přidávám kousek skorice a trochu červené papriky.
Je pravda, ze bez besamelu jsou mnohem lehčí a stavnatejsi.