Lasagne

irenaw - fotkairenaw, 19. februára 2012
Lasagne
Foto: irenaw

Naše obľúbené.

6-8
porcií
120 minút
príprava
35-45 minút
na 200 °C

Suroviny

cestoviny:
250-300 g
3 ks
mäsová omáčka:
3 PL
1 ks
3 strúčiky
250 g
250 g
750 g
300 ml
okrem toho:
100-150 g




Postup

  1. 1

    Začneme mäsom, to bude trvať najdlhšie. Cibuľu a cesnak posekáme, mrkvu, stonkový zeler a mäso zomelieme. Rozohrejeme olej, dáme opiecť cibuľu s cesnakom. Pridáme mrkvu a zeler a orestujeme. Pridáme časť byliniek. Keď bylinky zavoňajú, pridáme mäso. Opečieme kým nezbledne a zalejeme vínom. Necháme víno vyvariť. Podlejeme horúcou vodou, asi tak do výšky mäsa a veľmi pomaly varíme aspoň 2 hodiny, môže byť aj celé dopoludnie. Nemá to vrieť, len tak trošku prebublávať, ako keď sa robí dobrý vývar. Pred koncom varenia dáme zostávajúce bylinky. Po dovarení má byť v omáčke len trochu šťavy. Zvyknem toho uvariť viac a odložiť 1-2 porcie. Vždy je dobré mať niečo v zálohe. Alexdidi v komentároch správne poznamenala, že tu nemám paradajky. V zime ich nedávam, akosi nám tam ani nechýbajú. V sezóne 3-4 veľké mäsité paradajky ošúpem, zbavím jadierok a pokrájam na kocky. Hodím k mäsu vtedy keď podlievam vodou. Takže tak :)

  2. 2

    Keď je mäso spolovice uvarené, pripravíme cestoviny. Na začiatok dáme len 250 g múky na tri vajcia, potom prisýpame podľa potreby, záleží od veľkosti vajec. Hotové cesto je nelepivé a pružné. Necháme odpočinúť cca 30 minút zakryté fóliou. Dáme variť osolenú vodu. Cesto rozvaľkáme a pokrájame na kusy široké ako zapekacia miska. Pripravíme si misku s ľadovou vodou. Pláty cesta vhodíme do vriacej vody, varíme 2-3 minúty, kým nevyplávajú. Preložíme do ľadovej vody schladiť. Vyberieme a rozložíme na podložku osušiť. Vyskúšala som kupované lasagne naplniť surové a uvarené, aj domáce naplniť surové. Spôsob, ktorý uvádzam v recepte je pre nás doma najlepší. Samozrejme, že si každý spraví podľa seba :O).

  3. 3

    Zapekaciu misku vymastíme. Syr postrúhame najemno. Na spodok misky dáme trochu šťavy z mäsa. Potom prvú vrstvu cesta a na to časť mäsovej omáčky. Husto posypeme syrom. Opäť cestoviny, mäso, syr. Až do minutia surovín. Navrch príde cesto, trochu šťavy z mäsa a syr. Môžu byť aj kolieska paradajky. Zapečieme na 200°C cca 35-45 minút. Najprv zakryté, pred koncom dáme pokrievku preč. Nezabudla som napísať bešamel :) Do mäsový lasagní ho nedávam. Spojivom je roztopený syr.

    Lasagne - obrázok 3

Diskusia k receptu

alexdidi
Výborný recept s domácim čerstvým cestom sú najlepšie a zaujímavé bez bešamelu.Musím vyskúšať takto.Často robím lasagne a takmer rovnako ako ty,ale sú dosť šťavnaté aj bez bešamelu?Nuž,asi áno,lebo tak vyzerajú-krásne a s čerstvými cestovinami určite aj sú.
alexdidi
Ešte som zabudla dodať,že ja dávam aj paradajky alebo pyré.Ty nedávaš,len navrch?V surovinách nemáš žiadne.
tinca
máš ich vydarené, je dávam navrch aj postrúhaný syr:)
irenaw
ďakujem vám všetkým :O) @alexdidi šťavnaté sú, cestoviny sa prudkým schladením zatiahnu a už potom nenapijú tak šťavu. presne to som dlho-dlho hľadala, nemám rada také hrubé napučané pláty a medzitým žiadna šťava, lebo ju vypili cestoviny. čerstvé ešte dobré, ale do druhého dňa už nie. takto je medzitým šťava z mäsa a aj ten roztopený syr má svoje "šťavnaté" čaro. a na druhý deň sú rovnaké. paradajky dávam v sezóne, ale v zime nie a nejak nám nechýbajú. ale doplním recept, že sa môžu dať, ďakujem :)
tatranka
Veľmi pekný a chutný recept.Lasagne som spracovala len raz.Myslím,že nie veľmi sa mi vtedy vydarili.Trochu som na ne zanevrela.Teraz si tvoj recept ukladám a vyskúšam.
dorisa
Dnes robím hubové, drž palce. Len....aký nadpis im dám????:)
irenaw
držím :) a nadpis "výborné hubové lasagne" ako inak, veď tam idú samé dobré veci.
pepator
dobry chcem sa opytat na priparavu tych cestovin ide ta semolnova muka a mozem ju nahradit inou napr polohrubou???alebo hladkou je podmienkou tato semolinova dakujem
irenaw
@pepator , tieto z tvrdej pšenice tak nenapijú šťavu, nám lepšie chutia najmä na také jedlo, čo chceme mať dvakrát. a výborne sa s cestom robí, je také pevnejšie. ale robím aj z hladkej, hlavne na rýchle jedlá, čo zjeme hneď. niekto robí aj z polohrubej aj z miešanej pol na pol. musíš odskúšať, ako tebe najviac chutia. ako by som mohla dávať do receptu nejaké podmienky? každý varí, aby chutilo jemu, nie mne :O)
pepator
ved ja viem len som tak myslela ci sa da ta muka nahradit normalnou a ci m to vide aj stou :):)a kde sa da zohnat ta specialna viete mi poradit??lebo priznam sa prvy krat to pocujem semolnova :):) dakujem za odpoved :):)
irenaw
vidím, že si z Bratislavy, tak oproti trhu Miletičova v tej veľkej rožnej budove je kuchárska škola a malá predajňa s cudzokrajnými ingredienciami. alebo internet. držím palce.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia