Egrešové metamorfózy fotorecept
Foto: arachnea
Krásny letný deň, milí priatelia. Leto milujem. Ráno si doprajem prechádzku po záhradke. Len chvíľku, kým mi po raňajkách vychladne kávička. Na konci, takmer pri plote Zobraziť celý popisKrásny letný deň, milí priatelia. Leto milujem. Ráno si doprajem prechádzku po záhradke. Len chvíľku, kým mi po raňajkách vychladne kávička. Na konci, takmer pri plote sú kríčky egrešov. Bude ich treba obrať. Sú plné pichliačov, to si zase zanadávam. Obrala som ich za misku. Rozhodla som sa, že z nich bude egrešový rôsol. Je to špecialitka, kyselkavá a sladká, voňavá.. Tento rôsol používam do domácej zmrzliny, na potieranie tortových korpusov, alebo len tak, na lyžičku a ham :-)
porcií
príprava
na 100 °C
Postup
-
1
Ako som už písala vyššie, naoberala som si v záhrade egreše.
-
2
Na mlynčeku som si ich odšťavila.
-
3
Šťavu som naliala do hrnca...
-
4
...a asi štvrť hodinu varila. Šťava nevyzerá príliš lákavo, ale krásne vonia.
-
5
Pridáme cukor... Primerane... Egreše sú kyslé ovocie, tak pridáme veľa cukru. Ja som na liter a pol šťavy pridala kilo cukru. Varíme a varíme, miešame a občas ochutnávame a robíme rôsolovú skúšku na tanieriku.
-
6
Nalejeme do malých pohárikov, na chvíľku otočíme hore dnom, aby sa viečko lepšie chytilo.
-
7
Verím, že bude chutiť :-)
mňa, vypadá famózne, ...som rada, že som inšpirovala :-)
Martuš, moja reč. Zo šupiek som uvarila sirup. Kuk na môj fotožurnál :-)
www.sashe.sk/Pedigmania/journal/egresove-metamorfozy...
[ Moja mama robievala z nich aj sirup (volal sa Egrešový z Maďarska), pridávali sa tam aj citróny a sirup výborne chutil v zime v čaji ]