Foto: izabella929
Veľmi obľúbené sú v našej rodine žlté melony..robila som už z nich kompot a teraz som urobila vynikajúci džem..
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
kúpila som tento veľký melon...tento druh je najlepší na džem, lebo sa nerozvarí...na 1 kg melonu ide: 300g. cukru,1citron aj šťava,1 vanilka...môj melon bol presne 2 kg..takže všetko dvojnásobne..váha melunu 2 kg už čistá váha po očistení, bez kože a semienok..
-
2
rozkrojila na polovice...
-
3
vybrala semienka...
-
4
ošúpala kožu..
-
5
pokrájala na kocky1x1 cm.
-
6
zasypala cukrom a nechala presladzovať 2 hodiny..cukor sa stopí a až potom sa dá do hrna na sporák..
-
7
vyliala do hrnca a za stáleho miešania úplne uvarila, tak ako varíme ostatné džemy...tento sa mi varil 70 min..
-
8
skúška , či už je dostatočne hustý..
-
9
a začala som plniť lyžicou do pripravených čistých pohárov...a ihneď zatvoriť...položila som ich na 5 min. hore dnom...potom som ich obrátila a zakryla dekou...čo dodať, nuž fajnotka...z tejto dávky mi vyšli 4 poháre a zostalo trošku na ochutnanie...dobrú chuť..
iba s cukrom by asi chutil fadne ,ale citrony a liker mu iste pridaju na pikantnosti ;-)
nepočula :-)
Izka pridala zasa nový, neokukaný recept, aj v treskúcej zime pripomenie leto, musí to byť krásne. Izka zasa exceluješ, krásny popis, foto, no jedným slovom je to paráda! Tiež je pre mňa novinka - zaváraný melón.