Drvené paradajky - polotovar na zimu fotorecept

klaura - fotkaklaura, 16. augusta 2012
Drvené paradajky - polotovar na zimu (fotorecept)
Foto: klaura

Už roky si takto chystám paradajkový polotovar na zimu. Zachová si chuť čerstvých paradajok. Varím z neho polievku (http://varecha.pravda.sk/recepty/polievka-z-cerstvych-rajcin-s-rokfortom-foto/19377-recept.html), dávam pod mäso, po vyredukovaní Zobraziť celý popisUž roky si takto chystám paradajkový polotovar na zimu. Zachová si chuť čerstvých paradajok. Varím z neho polievku (http://varecha.pravda.sk/recepty/polievka-z-cerstvych-rajcin-s-rokfortom-foto/19377-recept.html), dávam pod mäso, po vyredukovaní na pizzu a cestoviny. Je to jednoduché a rýchlo hotové.

Suroviny





Postup

  1. 1

    paradajky umyjeme

    Drvené paradajky - polotovar na zimu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    necháme odkvapkať a poprekrajujeme na polovice

    Drvené paradajky - polotovar na zimu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    reznou stranou priložíme k strúhadlu a tlakom vnútro paradajky postrúhame ...

    Drvené paradajky - polotovar na zimu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ostane nám tenká šupka a tú odhodíme ... nemám rada šupu v pokrmoch ... :)

    Drvené paradajky - polotovar na zimu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    paradajkovú drvinu posolíme, pokoreníme ... kto chce, môze si zmes ochutiť bylinkami (petržlenová vňať, bazakla), pridať papriku, nakrájanou na menšie kocočky, cuketu ...

    Drvené paradajky - polotovar na zimu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a naplníme do pohárov ... dobre uzavrieme a sterilizujeme 15 min. na 90 st.

    Drvené paradajky - polotovar na zimu (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

marianne69
a zeby som sa dala nahovorit? leco mam spravene a taketo nieco mi este chyba...
tati2008
ja celé paradajky rozmixujem ,pridám lístky bazalky alebo oregána ,ak nechceš šupky ,vlož paradajky na chvíľu do vriacej vody a tak ich stiahni a potom už bude pracovať elek.robot
1x seanka
klaura
ďakujem za komenty ... :)
@tati2008 keď mne sa to sťahovanie šupky zdá pracné a zdĺhavé ... a toto ide naozaj rýchlo ...
hviezdickaz
mam dost paradajok,a neviem co s nimi,paprik zase pomenej :( ... hotova zmes sa len zmiesa a neprevara,vsak? mozno,ak mi vyjde cas,sa do toho dnes aj pustim :)) sikovny receptik,ukladam KK.
hannah22
velmi dobrý a šikovný recept a hlavne v zime, akoby človek našiel, doteraz som takto strúhala jabĺčka, ukladám..... :))
hannah22
... zabudla som dodať, šupky si možno usušiť a pridávať do vývarov, majú krajšiu farbu aj chuť...... :))
stacy77777
uložené do kolonky "zaváraniny", páči sa mi tvoj recept, len ešte času keby bolo viac...
marijanka712
výborný nápad a zase sa potvrdilo staré pravidlo viac hláv vyrieši všetko - tohto roku mám tiež bohatú úrodu paradajok urobim si aspoň pár fliaš ja by som miesto korenia riešila feferonkou, aby skutočne to bolo bio a bylinky by som nedala , aby to bolo širšie použitie ....dakujem za nápad @klaura
alena45
@hannah , robila som minulý rok, že som šupky rozložila do pekáča a pomaly sušila v rúre, potom pomlela. Nebolo toho veľa, ale vôňu majú sušené šupky dosť intenzívnu, pridávala som hlavne do mäsových jedál.


valeri
výborný recept a ja rozdávam paradajky, lebo už šťavy, pretlaku a kečupu mám dosť ... .-)). Ešte urobím aj toto.
martamm
alena45, super napad s tymi supkami. Urobim tieto paradajky podla Klaury a supky podla Teba ....
tatranka
Páči sa mi to.Pár pohárikov si veru takto na zimu urobím.Ako by som našla.
klaura
@alena45 ich máš veľmi pekné ... veru z nasledujúcej dávky šupky usuším ... :)
alena45
nápad mi minulý rok vnukla Mijaita, a chcem Vás ešte pripraviť na to, že toto množstvo je asi z 3 a viac kíl paradajok, šupky majú malý objem a usušené ešte menší.
luda4
Výborný recept,určite vyskúšam, paradajok mám dosť.
santuria
vyborny napad, ja mam len otazocku, ako presne steilizujete?. ja nemam steriliz. hrniec, pouzijem obycajny?, a voda ma pokial siahat?.alebo do rury? dakujem za odpoved
klaura
bežne sterilizujem v zaváracom hrnci, ale keď mám pohárov málo, použijem obyčajný, cca 8 litrový, ale na dno dám naparovaciu podložku ... ale nie tú dierkovú čo sa rozkladá ... mám na to pevnú, hliníkovú ...
marianne69
...hotove,myslim,ze budu vyborne.najskor som chcela robit podla @zdezda nesterelizovane s cesnakom,ale zistila som,ze ho tolko nemam,tak som spravila Tvoj receptik.Nesupala som paradajky,iba vybrala zeleny hlubik a rozmixovala v staruckej ETE a so supkou,bolo mi to luto vyhodit,vela vitaminov tam je...dobre posolila,nechala chvilu postat a sterelizovala,maju paradnu farbu tieto paradajky...
sugarpop
Bože, paradajky môžem vždy a všade, ale tieto tvoje vyzerajú úplne neodolateľne :)), hneď ukladám do kk.
morza
Robím paradajky ako marianne69, t.j. nepasírujem. Paradajky pokrájam prevarím, rozmixujem, posolím a sterilizujem. Sú fajné husté, nie sú vodové. V zime ich zvykneme aj piť , ak mi zostanú pri varení. Takto to robila moja svokra. Pasírovanie je babračka.
klaura
a tak ako ty robím paradajkovú šťavu ... paradajky nakrájam, povarím do zmäknutia, dobre rozmixujem a pretože mi v tom vadia jadierka a kúsočky šupiek prepasírujem .... získam krásnu hladhú šťavu, ktorú ochutím soľou, čiernym korením a troškou cukru ... v zime si zriedime, podávame s ľadom, vodkou a tabaskom ... "krvavú Mary" :))))
morza
klaura, rozumiem receptu,len som poznamenala, že pasírovanie je babračka.
aja1616
Vyskúšané. Super recept a s tým strúhaním je to naozaj jednoduché a rýchle. Ď.
1x klaura
hviezdickaz
Tak teda ja si nemyslim,ze by s tym bola nejaka babracka,cca. 2,5 kg paradajok som postruhala ani nie za 15 min... Uz ich sterilizujem a velmi sa mi paci ich farba. Domace su raz len domace. :-) Je to fajn rychly receptik.
1x klaura
veki
Vyborny napad :) urcite vyskusam. Dakujem
marika21
Dnes som uvarila 13poh/0,7dl paradajkovú šťavu. Postup ako uvádza klaura. Mám odšťavovač, ktorý odšťavuje zrniečka malín, hrozno. Odšťavovala som bazu, čierne-červené ríbezle,egreše, jablká, pomaranče,grep,kivi,ananás-ten išiel ťažšie - penil, musel sa posúvať iným ovocím.
Rada by som, ak vie niekto poradíť, aký odšťavovač/dobrý systém/, ktorý by bol dobrý na paradajky. Myslím za studena odstrániť šupky, zrniečka.
marika21
Doteraz som paradaky rozvarila, prepasírovala, v hrnci zovrelo, trocha povarilo , dala som tam soľ, šup do pohárov, sterilizovala, aby chytili viečka.
Len to pasírovanie ma nebaví, je to pracné. Hoci som mala pomoc pri pasírovaní.
marika21
Ak dávam do pohárov patentové-šrobovacie, tak vždy sterilizujem. Tieto poháre v hrnci sterilizované , myslím , že nievždy chytilo viečko. U tých pohárov s klasickým viečkom mi vždy viečka sa prichytili chladením. Dala som horúce poháre do deky s novinami, tam to bolo aj 2,3dni. Potom do komory.
marika21
Už mám nachystané ďalšie paradajky na táckach, aby zmäkkli. Vyskúšam podľa teba klaura aj zo zrniečkami. Ale asi ich rozmixujem na mixéri. Mne sa to nechce strúhať, postrúhať si prsty.treba veľmi dávať pozor. 20L vedro by som neviem dokedy strúhala. Myslím , že tie šupky v horúcej vode spariť, nastrúhať v mixéri s tými väčšími slzičkami, ako ty tu máš na obrázku.
marika21
Ďakujem za tvoj recept. Takto som to ešte nerobila. Vďaka Vareche sa tu dá veľa receptov vylepšiť, zužitkovať lepšie, čo sa dopestuje na záhradke.
klaura
marika ... ďakujem za tvoje komentáre ... :)
to vedro paradajok postrúhaš raz - dva ... ide to naozaj rýchlo ... sú mäkké a podajné ... ani pritláčať veľmi nemusíš ako pri uhorkách ... robím to veľmi rada .... tiež robím rajčinovú šťavu, rozvarené rajčiny aj so šupami pasírujem, ochucujem ... ako ty ... zrolované šupy z rajčín mi veru v jedlách vadia ... :)
klaura
inak ... viac sa narobíš, keby si šupky sparovala a šúpala a potom v mixéri strúhala ... ver mi ... takto je to naozaj rýchle .... pozri na komentáre nad tebou .... :)
chovanka
Výborný recept, ja paradajky zmixujem vo Vitamixe, zrniečka a aj šupky sa zmixujú do hladka, netreba pasírovať,
modrykamen
Ani ja nemám rád šupky z paradajok a paprík, ale ja to hodím do silného mixéra a rozdrtím, čast paradajok pomixujem s paprikou, koreninami a bylinkami. Pod mäso, do guľášov paprikášov, perleltov ako stvorené.Alebo v zime orestujem cibuľu a papriku, pridám pohárik "paradajkovej šťavy", vajíčka a lečo je za chvíľu hotové. Podobne robím aj kečup, to starobabičkovské varenie a pasírovanie je už zabudnuté. A ušetrím kopu času. Ale robím aj tak, že paradajky narežem na štvrťky, / prípadne aj papriku/ natlačím do pohárov, vydinstujem a pri varení v zime rozmixujem.
1x martau




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia