Domáci sirup proti kašľu

eldina - fotkaeldina, 6. novembra 2012
Domáci sirup proti kašľu
Foto: eldina

z bobkového listu -na Balkáne často používaný..

5 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

32 ks
1 kg
1/2 l




Postup

  1. 1

    bobkový list, cukor a šťavu z citronóv variť na slabom ohni, cca 70 minút, kým nevznikne masa ako med..

  2. 2

    naliať do fliaš a držať v chladničke.....užívať 1 čl denne...citron je v tomto prípade najmä konzervant..

  3. 3

    * /doplnenie/-po vychladnutí listy scediť a tak naliať do fliaš

Diskusia k receptu

janealli
Dá sa to urobiť aj z polovičnej dávky? A ešte by som chcela vedieť, keď sa to uvarí a leje do fľašiek, idú tam aj tie bobkové listy, lebo tie sa určite nerozvaria.
eldina
@janealli máš pravdu,doplním do receptu-listy vybrať,po vychladnutí...samozrejme,že si vieš urobiť menšiu dávku...
janealli
Hneď zajtra varím, lebo v rodine je v tomto čase veľa kašľajúcich. Vďaka!
eva53
musím počkať, kým mi dorastie toľko listov na mojej rastlinke :-)
liama
Ten bobkovy list cerstvy alebo suseny?
jokin
vďaka , vyskúšať môžeme a uvidíme či bude zaberať aj v našich podmienkach.
eldina
@jokin v našich podmienkach vieme veľmi málo o liečivých účinkoch bobkového listu....napr:antireumatikum, antiseptikum,protibakteriálne účinky, diuretikum,sedatívum,antioxidant,pomáha pri kolikách,pri problémoch so žalúdkom, prechladnutí...olej z bobkového listu pomáha pri bolestiach uší,modrinách,pri plesniach...bobkový list čistí lymfatický systém..čaj z bobk.listu pomáha pri diabetes, odstraňuje soľ z klbov..obklady z vody,v ktorej sa povaril bobk.list pomáhajú pri chrípke,kšali,bronchitíde....:))...
pacik
Už aj idem variť, vďaka za recept :-)
ebaka
verím liečivej sile byliniek aj ich hojne používame,bobkáč je veľmi obľúbený od istého času v našej rodine....tak Ti ďakujem,potešila si ma,lebo tento rcp nepoznám....ale stačí,ak ho budeme viac používať v polievkach,,,pekný deň
eldina
@ebaka chystám sa urobiť väčší článok o bobk.liste, je zima, mám viac času..:))dakujem za zastavenie sa u mňa
gubics
Dovolím si pridať ešte jeden veľmi účinný recept na vyliečenie kašľa.
Vezmite 3-4 citróny (keď sa Vám podarí zohnať bio, tak tie), keď nie s kefkou dobre vydrhnite kôru obyčajného citrónu, aby ste odstránili postrek. Citróny nakrájajte na tenké plátky aj s kôrou, položte do jenskej nádoby (hlavne aby nebol z kovu) a pomaly varte kým sa natoľko nerozvarí, že vidličkou môžete ľahko roztlačiť. Varí sa dlho, preto treba prilievať horúcu vodu, aby vám nádoba nepraskla. Keď sa celkom rozvarila, buď ju roztlačíte na kašu s vidličkou, alebo rozmixujete a po vychladnutí pridáte 3-4 polievkové lyžice medu, podľa chuti. Dostane z toho množstvo cca.2,5 dl.hustej kaše, ktorá je trochu nahorklá.(Závisí koľko medu ste pridali). Večer pred spaním celé množstvo spapkáte naraz. Zaručujem, že dusivý kašeľ vás od tejto noci trápiť nebude!
Moje nebohá kolegyňa od ktorej mám recept,si takto vyliečila čierny kašeľ, ktorý ju veľmi dlho trápil,ale zjedla naraz až 1 kg takto pripravenej kaše.
Upozornenie pre alergikov na citrusové plodiny, tí by to nemali konzumovať. Prajem skoré uzdravenie!!!!!!!!
1x ala64
eldina
@gubics vdaka, len dodám, že lepšie sa zbaviť postreku z citrusov tak, že sa namočia na niekoľko hodím bud do oslolenej vody alebo do vody so sodou bicarbonou...potom dobre vydrhnúť pod tečúcou vodou..
tatranka
Mám rada domáce liečiteľské recepty.Veľa krát pomohli.
45678
@eldina prepáč, skutočne nemám záujem degradovať Tvoje recepty, ale taký koncentrát bobkového listu môže v organizme vyvolať neskutočné negatívne zmeny, veď na odstaňovanie kyseliny močovej sa robí vývar z 5 ks bobkového listu a je potrebné to užívať po lyžiciach, lebo hrozí nebezpečie poškodenia-mechanického, močových ciest..no neviem, odkiaľ si čerpala návod, ale ja by som rozhodne bola opatrná Bobkový list síce obsahuje cineol, ktorý uľahčuje liečbu zápalu vedľajších nosových dutín, avšak inhalovaním esenciálneho oleja získaného z bobkového listu .Môže hrať úlohu v liečbe artritídy,ale vlastne, aká účinná látka je v bobkovom liste proti kašľu?
eldina
@45678 v recepte je uvedené 1 ČL denne.....už roky sa orientujem na balkánskych forach,kde ženy dávajú overené babské recepty, čítam si pod nimi komenty,kde iné ženy potvrdzujú ,že ten recept zaberá... na Balkáne je totiž tradícia liečiť veľa vecí bylinkami,na rozdiel od Slovenska....nikoho nenútim skúsiť moje "recepty"-len dávam na výber možnosti...je na každom,či si o tom ešte zistí viac,prípadne mi napíše otázku,ako ty ...nie som čarodejnica,neviem urobiť zázrak,len poskytujem možnosti,ako si uľahčiť určité potiaže....ak ťa zaujíma,čo "lieči" bobkový list-omrkni iné net stránky, ako slovenské...na slovenských je totiž toho najmenej....
smorko
Som Ti vďačná za tento recept.Ukladám do kk.
jakamaka
Vďaka za tento recept i podobné.. Tiež mám radšej takéto liečenie, ako klasické drahé lieky, ktoré majú oveľa viac vedľajších účinkov ako by sme si mysleli. Síce som alergická na zopár vecí, a tak si musím dávať pozor na určité bylinky... ale najhoršie je to s maličkými potvorami ako sú včely, osy, kliešte a podobne - tomu sa človek v sezóne len ťažko vyhne... Tak ak náhodou objavíš na zahraničných stránkach niečo aj z takejto oblasti, nejakú radu na antiperspirant, a hodíš to sem na Varechu, budem len rada / a možno nás bude viacej/... Dobrých rád nie je nikdy dosť.
anina6
som veľmi rada, že som sa dostala medzi varecháčov, ozaj perfektné recepty na všetko. veľa som sa naučila nových vecí a tie liečivé recepty v jesennom počasí sú ozaj dobré.
45678
@eldina , ja neviem na ktoré stránky si orientovaná, ale budem povďačná, ak mi vieš napísať aká účinný látka tam je na kašeľ, nie som ironická, tiež ma zaujímajú prírodné receptúry, ale viem s istotou, že extrakt z bobk. listu môže spôsobiť galibu u ľudí chorých na močové cesty, iba preto som tak reagovala a možno to môže byť námet pre teba, aby si napísala aj možné kontraindikácie, kto by to nemal užívať.:-))
cuckasiska
super, vyskusame !!! dakujeme . len este jednu otazocku @eldina kolko kg citronov potrebujem aby som dostala pol litra stavy ? diky
eldina
@45678 prepáč aj mne , ak môj ton vyznel inak, ako som chcela....ja si vážim tvojej poznámky, pozriem sa po tom bližšie....ale najskôr zajtra...recepty čerpám na známej balkanskej stranke coolinarika.com...pozriem komenty,vyskúšam uvariť,....ak dám niečo aj sem,na varechu,tak najprv "stratím" na nete cca 5 hodín,kým si "overím", či to aj funguje....
eldina
@cuckasiska uvar kľudne najprv z polovičnej dávky...a 1 kg citronov ti vtedy určite bude stačiť, samozrejme závisí aj od citronov..
jakamaka
Keď som si čítala na čo všetko je bobkový list dobrý, tak ma dodatočne napadlo, že kedysi som s deťmi bola u jednej bylinkárky, pretože v určitom období boli často choré a už som to nechcela liečiť neustálymi antibiotikami... no a bylinkárka "naordinovala" rôzne čaje a akúsi tinkturu -pár kvapiek na kocku cukru a cmúľať v puse -nevedela som definovať tú chuť - ale potom vyše roka nás obchádzali všetky nádchy, kašle a bežné ochorenia. Ona vtedy tvrdila, že tú chuť treba čo najviac udržať v ustach, aby to pôsobilo aj na nosné dutiny a mandle...A tak si to urobím, a keď ma začne obchádzať nádcha ako každú zimu -tak to vyskúšam na kockách cukru. Ďakujem eldina za recept.
1x anyk
eldina
@jakamaka skús "obyčajnú" Alpu s "obyčajnými " klinčekmi nechať lúhovať a po jednej lyžičke denne pi,či daj si na kocku cukru...uvidíš aj vtedy ...:) klinček je dalšia zázračná vec..:)
eldina
@jakamaka pozerala som trochu včera,čo si chcela,nejaký "repelent", našla som niečo,ale to bolo treba namiešať z viacerých olejčekov,neviem,či by si aj také niečo chcela,lebo to zase ide dosť do peňazí....skôr som našla riešenia po uhryznutí...:) ale ty chceš aj prevenciu,že?
jakamaka
@eldina - po uhryznutí mám EPI pen injekciu, aby som neskolabovala:):):) lebo ja sa vtedy tak rýchlo dostanem do nemocnice:):):):) v toto leto naposledy...tak si ozaj musím dávať strašný pozor na takúto háveď...Pred pár rokmi som aj kvoli kliešťu strávila 18 dní v nemocnici... proste hlboko sa nad sebou zamýšľam a hľadám možnosti ako takýmto "výletom" do nemocnice zamedziť :)
Takže budem rada za hocijaké rady...
jakamaka
@eldina - no a vidím, že sa v tomto orientuješ už dlhšie, rôzne čaje a výluhy som od Teba čítala už dávnejšie - no s alergiou je to ťažšie.. lepšie je zabraňovať alergénom.. ale tým malým potvorkám sa človek často neubráni...po poštípaní včelou mi to ani nespuchlo, myslela som ,že ocot je dostatočný - no môj organizmus to rozhodilo tak, že ma ratovala záchranka...a verdikt alergológa je 75% alergia na včeličky. A teraz si to musím na sebe overovať, či môžem aj med, a či nie. Ako sa vraví, že topiaci sa aj slamky chytá, tak hľadám akékoľvek informácie o tejto problematike. Vopred ďakujem.
eldina
@jakamaka napíšem ti ten zoznam olejov, len musím zo srbochorvátštiny dať najprv do latinčiny a potom do slovenčiny...:)) ešte malá rada, ked píšeš mne na stránku,ako teraz,nemusíš písať moje meno,so zavináčom..príde mi to automaticky./to platí aj pre iné stránky, pokiaľ oslovuješ autora na jeho stránke/..:)) ano,mala som na jar viac príspevkov ,čo sa týka byliniek a tak,ale potom ma znosili,že "liečim" a že môžem ľudom uškodiť,preto som potom zľavila..len ja viem,že jednému článku venujem niekoľko hodín,kým si niečo nájdem, overím a zostavím....akoby som ľudom niečo nútila a akoby si aj sami nemohli overiť na nete,čo som napísala....no nič,mám pár vecí na pláne,ale ešte si pamätám tie diskusie,z jari...:))
batko
V roku 1970 som bol na vojne. V zime som dostal taký silný suchý kašeľ, že mi išlo pľuca roztrhať a nemohol som si poriadne odkašlať. Večer sme v ešusoch (nádoba na stravu) na kachľach robili hrianky a keď sme skončili zostalo v ňom pomerne dosť bravčovej masti. Ja som ten ešus zavrel, ľahol som si do postele , na hruď som si dal poskladaný uterák a na to som si položil ten ešus. Čo som nechcel , tak sa stalo, zaspal som. Moje prebudenie bolo neskutočné. Celý som bol od masti, tak isto paplón a prestieradlo. Ale keď som zakašlal, tak kašel bol ľahučký, dalo sami dobre odkašlať aj s hlienami. Z byliniek bravčová masť nadovšetko.
jakamaka
:):) To Ti verím, že to človeka odradí - ale presne ako píšeš, nikomu nič nenanucuješ, je to každého osobná vec. Aj ja som chodila k bylinkárke s deťmi ešte za totality - a robila som to dobrovoľne, lebo som videla, že lieky vôbec nezaberajú -tak som hľadala iné formy - a bylinky pomohli. Odvtedy nedám na alternatívnu liečbu dopustiť. Nevravím že vždy a všade -občas treba aj k lekárovi.
A veď pri každom tom čaji si písala upozornenie, že to treba konzultovať s lekárom.A napríklad aj Mudr. Bukovský píše čo sa pri akej diagnóze môže alebo nemôže, alebo čo ako v organizme funguje.
Ďakujem za upozornenie, ako to tu na Vareche beží - prihlásila som sa len kvôli diskusiám, recepty si čítam už ozaj dávno -teda najskôr som objavila Varechu v Pravde...
Ďakujem za akúkoľvek radu - a musím si opäť pozrieť Tvoje predchádzajúce príspevky, mnohé ma vtedy oslovili, aj keď sú pre mňa neaktuálne /aspoň myslím, že som pomerne zdravý človek/ :):):):) Ale človek nikdy nevie, kedy ho čo zaskočí :):):)
fialka49
eldina, veľmi sa poteším každej rade tohto typu. Liečiť bylinkami na istý čas "vyšlo z módy," ale znovu sa začíname navracať k prírode nielen biopotravinami, používaním prírodných vlákien miesto syntetických, ale nachádzame aj zdravú silu byliniek na naše neduhy.
Každý pozná niečo iné a veľmi si vážim, že sa rada podelíš so svojimi znalosťami.
batko, pamätám si, keď sme boli deti a trápil nás kašeľ, na noc sme dostali na prsia ľanovú handričku natretú bravčovou masťou, na nej bola nakrájaná na drobno cibuľa a to bolo všetko ešte pofŕkané alpou. Toto všetko prekryli suchým uterákom a do rána sme boli fit (aj keď sme ako deti prskali nad tou "smradľavou" cibuľou). Veru sa so všetkým neutekalo ku doktorovi.
Ďakujem všetkým za každú radu.
eldina
@fialka49 dakujem za povzbudenie..lebo z egoizmu to nerobím.. a ani nechcem uškodiť, len dávam väčší výber ....aby si človek vybral, čo mu viac vyhovuje, prípadne mu dám nápad-dalej na internete hľadať-ako aj ja.../ešte dopíšem, ak chceš,aby tvoj koment videl aj batko,musíš tam dať pred menom zavináč, inak dostanem notifikáciu len ja, takto : @batko /
turistka
@Eldina , dala som si recept do KK, mám rada domáce recepty, ktoré pomáhajú liečiť, doteraz využívame sirup z jarných výhonkov smreka, ktorý som urobila na jar. Takže ak sa minie, budeme mať tento Tvoj po ruke.
eldina
@turistka to ma teší...:) áno, zo smreka je dobrý a aj zo zelených, ešte mladých orechov...
jakamaka
Vieš, že som sa na Varechu prihlásila aj vďaka Tvojim liečivým čajom? No tak už to vieš :):):):):)
Prajem príjemný deň a teším sa na ďalšie receptíky.
Kamila.
eldina
:)))) @jakamaka a vieš,že som na teba nezabudla? mám ten zoznam olejom aj v slovenčine,len som čakala,že sa mi z tých novín ozvú,kde to bolo /sú to internetové noviny,kde dávajú vždy liečivé účinky byliniek/, tam som to našla, ale tento x mi neodpísali,...totiž, v článku bol len zoznam olejčekov,ktoré treba namiešať,ale neviem koľko,preto som ti ne ich nenapísala....ak chceš, napíšem ti
jakamaka
.. veď to neponáhľa.. do sezony s háveďou mám čas :):):):) Ale už by som to do tretice nechcela zažiť po poštípaní včelou, tak sa nad sebou zamýšľam...a musím si aj sama pomocť, nie sa iba na alergologa spoliehať :):):) Dvakrát som po poštípaní včely odpadla... do tretice ma nemusia ani prebrať :):):):), po kliešťovi som bola v nemocnici 18 dní, keď ma uštipla osa tak som tri dni neobula topánku...
No dodebatujeme to nabudúce, povinnosti volajú... budem na nete až v nedeľu. Inak veľká vďaka vopred. Maj sa krásne. Si príma kočka, keď dávaš také múdre rady...Kvetka
danadam
zaujimavy recept, chcela som sa opytat ci sa tento sirup moze podavat aj detom. Syncek bude mat v auguste 3 roky a ma casto dychacie problemy, kasleme skoro stale ked je chory..mohla by som mu davat takyto sirup namiesto tych z lekarne? Uz davnejsie rozmyslam skusit nieco prirodne, domace..Dakujem
ocko
prosim ta ,mozes mi poradit nieco na bolest klbov,napriklad mast alebo olej ,mam doma bylinky ako ,oregano,tymian rozmarin levandulu ale neviem co a ako tak to mam na okrasu,varila som si aj bob.list ako som mala recept 3dni pit a potom prestavka to som nasla tu na vareche,vopred dakujem vsetkym co vedia poradit
radost
ja si kupujem Geladrink-tablety..tak 2-3 krát do roka robím kúru..mne to pomáha..chodila som aj k reumatologičke-skúšala všeličo...ako som objavila Geladrink-nechodím..pre bolesti koxov som nemohla ani spávať...je to komplex vitamínov..minerálov...majú webovú stránku...orling.cz...český výrobok...
1x marica
eldina
@ocko @radost ono, aj ked by sa to zdalo divné "želé" ako také aj pomáha, ved sa vyrába z kostí..:) @ocko , napíš mi na email, ak ti mám dať nejaké "rady", email adresu mám v profile
ocko
mam osteroporozu ale lieky nemem nakolko lekar povedal ze sa mam naucit s tym zit a uz to nebude lepsie tak si pomaham ako sa da a to su kolena lakte aj ramena kolena mam ako napuchnute a ked si klaknem tak tazko sa stava tak preto ta rada od vas dakujem
ocko
chcem sa opytat radost, ten Geladrink tablety forte, to je tusim 320kapsuliek alebo v prasku dakujem
radost
@ocko
360kapslí..prosím,nájdi si ich stránku :www.orling.cz
originální český doplnek stravy
mám 3-zelený,potom modrý,nakoniec fialový obal...v takom poradí sa doporučujú..nájdeš na webe..
ocko
velmi pekne dakujem za neocenitelnu radu ,a pojdem si to kupit..
ocko
@radost prosim ta este o radu ,ten geladrink si mala tie kapsule lebo je tam aj napoj a prosim ta to si si kupovala alebo objednala vsetky 3 naraz a co to stoji jedno balenie alebo vsetko spolu dakujem za cenu informaciu
rulik
len by som chcel upozorniť nadšencov, že väčšie množstvo môže byť nezdravé, hlavne pre tehotné ženy, spôsobuje krvácanie, aj pri varení by som odporučil striedmosť, hovorí sa, že do jedál je optimálne dať 1 lístok na osobu
jozka2
ocko,osteroporoze sa da zamedzit aby sa nerozvijala.Musis sa dvihat,cvicit chodit denne a hlavne posilnovat aby pevneli kosti urob si eliksir z vajickovej skrupiny s citronom,mozes sa mi ozvat na dzina25 @hotmail.com ,mozem ti dat recept.
Eldina som ti velmi povdacna,ze pises taketo recepty,len pokracuj a aby ta neotravovali hlupymi otazkami napis nech sa poradia sosetr.lekarom stale na konci receptu.
babulla
eldina....prosim Vas o radu robila som tento Vas sirup na kasel a robila som ho presne ako pisete akurat s polovicnej davky a dala som ho do skleneneho pohara a ked vychladol tak stvrdol neda sa absolutne nabrat lyzickou je jak kamen a je strasne tmavy az cierny tak neviem ci sa mi podaril asi nie.....presne som ho varila 70minut a na slabunkom ohni neviem fakt kazda rada pomoze lebo s priatelom mame neznesitelny dusivy kasel a lieky nezaberaju .....Dakujem
july18
Aj mne sa stalo presne to iste ako babulla tak tiez by som chcela vediet co s tym varila som ho len 50 minut a je tvrdý
eldina
@ babulla @ july18
Ahojte. Najprv sa chcem ospravedlniť za neskoru odpoved.zmenila som zamestnanie a ked som uz doma tak dohanam za meškanie . dievčatá, neviem kde sa stala chyba.lebo ste to robili správne. Pomalinky varit.lebo cukor moze zhoriet.ta šťava z citronov mu nema dovoliť stuhnúť. Ale na kašeľ zabera aj v cvikle vydlabany
otvor, dat doň med .dolu na cvikle urobiť dierku .cviklu dat do šálky a nechat cez noc vykvapat med s liečivými účinkami z cvikly.to rano vypiť. Opakovať viac nocí.
Ak mam v texte preklepy -sorry.
Píšem cez telefon.
eldina
Uff.v čiernej redkovke. Nie cvikle.ospravedlnujem sa. @ july18 @ babulla
july18
Vyskúšala som čaj z bobkového listu je super dobre chutí a aj pomáha.Varím ho dcérke lebo často kašle.Dakujem eldina
deane7
Bio citróny sú iba marketingový podvod ako každé bio. Jediný rozdiel je že bio sa strieka v noci. Nestriekané citróny by neprežili dopravu, po ceste by zhnili.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia