Domáci jogurt

katkaszaboova - fotkakatkaszaboova, 24. septembra 2011

Robím ho z čerstvého kravského mlieka, ale dá sa urobiť aj z trvanlivého - plnotučný je najvhodnejší. Príprava je jednoduchá (bez jogurtovača) a výsledok Zobraziť celý popisRobím ho z čerstvého kravského mlieka, ale dá sa urobiť aj z trvanlivého - plnotučný je najvhodnejší. Príprava je jednoduchá (bez jogurtovača) a výsledok je prekvapivo kvalitný a hlavne lacný!

6x 3dl
porcií
20 minút
príprava
5h minút
na 50 °C

Suroviny

1,5 l
2 ks




Postup

  1. 1

    Čerstvé mlieko najprv prevarím a nechám vychladnúť na teplotu, pri ktorej už nepáli, keď do neho namočím prst (trvanlivé mlieko sa len zohreje na túto teplotu), vtedy do neho zamiešam jogurty. Jogurt musí obsahovať živú mikroflóru, neviem či všetky obsahujú, ale kupujem len také, ktoré to majú napísané na obale. Ja používam Activiu bielu, a až pri konzumácii prisládzam (lekvárom, grankom, medom,van. cukrom...). Takto môj jogurt chutí trochu kyslasto, ale dá sa použiť namiesto kyslej smotany, alebo do rôznych omáčok.

    Domáci jogurt - obrázok 1
  2. 2

    Druhá alternatíva je, že použijete Aktiviu bielu SLADKÚ, vtedy vznikne sladší jogurt, mám to odskúšané :-) Proste celý domáci jogurt bude chutiť podobne ako jogurt, ktorý pridáte do mlieka. Ochutiť môže každý podľa svojho gusta. Všetko dobre premiešame a plníme do pohárov. Rúru predhrejeme na 50 C a VYPNEME! Poháre postavíme na plech (to len kvôli ľahšej manipulácii, nemusí byť) a zasunieme do vypnutej rúry na 5-6 h (rúru neotvárame). Ja robievam večer a jogurty nechávam až do rána v rúre, jogurt v pohároch pekne stuhne, fľašky uzavriem a šup s nimi do chladničky! A potom už len papáme :-)

    Domáci jogurt - obrázok 2
  3. 3

    Takýto domáci jogurt by ste mali spotrebovať do 2 týždňov - nemám odskúšanú trvanlivosť, lebo robím len toľko, koľko zjeme za týždeň. Druhý týždeň potom urobím zase z čerstvého mlieka. Dobrú chuť!

    Domáci jogurt - obrázok 3

Diskusia k receptu

marianne69
so sladkym jogurtom som este neskusala,ale co nie je moze byt:-)inak robim podobne
renn
aj ja robím skoro podobne, len dávam ešte za lyžicu práškového mlieka. vraj, aby to bolo hustejšie a nedávam do rúry,ale už uzatvorené do hrnca s teplou asi tak skoro 60°C vodou cez noc. táto varianta v rúre sa mi pozdáva viac, vďaka za typ.
violetacamorova
Páči sa mi to, ja som niekedy robila jednoduchý recept som mala, ale bolo to dávno a už si nepamätám ako. Myslíš si, že by som ho mohla robiť úplne bez cukru, nevadilo by mi, že je kyslastý.
marianna76
fajn, aj ja si ukladám, možno spravím, tiež kupujeme menej jogurtov, kôli cene. takto to bude lepšie. aj postup v trúbe mi vyhovuje. ďakujem
betty21
Vdaka za recept, tiež som niekedy robievala a zabudla na návod
katkaszaboova
Fíha, vidím, že domáci jogurt sa pozdáva viacerým, veď pri dnešnej drahote v obchodoch sa ani nečudujem... a ďakujem za všetky komentáre, aspoň malo zmysel pridať tento recept :-)
violetacamorova, áno, dá sa robiť bez cukru, veď originálny recept je práve bez cukru, len kto chce, môže si prisladiť už pri príprave, alebo potom pridať (hocičo) do hotového jogurtu v pohári.
22miska22, s kozím mliekom som to neskúšala, ale určite sa dá.
renn, to s tým práškovým mliekom je dobrý nápad, nabudúce vyskúšam!
serchan
keď boli deti malé tiež som robievala a do pohárov som dávala ovocie z kompótov podľa priania deti . Niekedy bol vynikajúci na túto prípravu spišský biely jogurt, dnes už nejestvuje. Som rada,že mladé mamičky sa vracajú k starým receptom.
diabambulka
aj mne sa pozdáva, už dlhšie ho chcem vyskúšať, lebo tu bolo viacero receptov, ale na tvojej verzii sa mi páči že to má zostať v rúre.takže určite malo význam ho pridať. Môžem ho vyskúšať aj z trvanlivého mlieka, alebo je lepší z automatu? ďakujem kk
katkaszaboova
diabambulka, ďakujem, a dá sa urobiť aj z trvanlivého, ale to "púšťa viac šťavy" takže ja radšej doporučujem čerstvé mlieko :-)
aroooo
ja som robievala z čerstvého z automatu v hrnci z chirur.ocele s hrubým dnom, pomaly tam chladol, niekedy som ešte trochu prihria-la a nechala zakryté do rána, bol dobrý, dávala so actíviu alebo gazdovský jogurt z Lidla s bifi.no musí byť čerstvý,státím bol stále tuhší.Keď som ho chcela pripraviť pátrala som a dočítala sa, že sa na prípravu môže použiť aj termoska, neviem, neskúšala som.
majok
Áno, je to výborné aj keď to robím trochu inak. Čerstvé mlieko treba prevariť, krabicové stačí zohriať. Teplota mlieka musí byť 42 st. Celzia. Pridá sa biely jogurt a sušené mlieko. 600 ml mlieka, 5 lyžíc sušeného mlieka, 1 lyžica jogurtu. Celé sa to pomieša a naleje do termosky a nechá cez noc stáť. Ráno sa preleje do misky alebo fľašiek a dá vychladiť. Keď prídem z práce už môžem jogurt jesť a je výborný. Osvedčila sa mi Hollandia biela. Hneď ho idem urobiť :-).
katkaszaboova
majok, čerstvé mlieko prevarím aj ja, z krabicového som ešte nerobila, ale v recepte som písala, že ho stačí zohriať na cca. 50 C... v tvojom recepte 1 lyžica jogurtu nie je málo? Keď toľkí píšete, že tam dávate suš. mlieko, tak ho vyskúšam tiež :-)
marianna76
Fakt super, práve som ich vytiahla z trúby... Budem si musieť nájsť menšie poháriky, aby som dávala aj deťom do školy asi aj džem im pridám. uvidím, čo povedia keď vstanú ráno... A dávala som jogurt od raja zo živou.kul. a biely tiež zo ž.kul. Coop, sú trochu lacnejšie ako Activia a aj hustejšie. Aj tento nový jogurt je hustý a super... Ďakujem
marianna76
a aspoň budem vedieť ako využiť aj kozie mlieko, ak dostaneme, veď aj tak bude chutiť po jogurte
sneica
katkaszaboova idem skusit tvoj jogurt ,lebo jogurty papame denne a ja aj robievam len chcem skusit ci nebudu ine.ak mas skusenost mozno mi poradis.robievam z nizkotucneho mlieka a aj z nizkotucneho jogurtu a jogurt je taky az slizky a to ma odradza...potom robievam v jogurtovaci tam pridavam susene mlieko ale tie bez suseneho mlieko su jednoduchsie a chcela by som pri ich priprave ostat...myslis ze by som mala pouzit tucnejsi jogurt aj mlieko?......vdaka
katkaszaboova
marianna76, dúfam, že sa ti jogurt vydaril a chutil aj deťom :-) nabudúce skúsim pridať aj ja iný jogurt, možno dostanem hustejší jogurt aj bez pridania suš. mlieka. Vďaka za radu!
sneica, z nízkotučného mlieka som ešte neskúšala, ale svokra robila z polotučného a tiež z neho mala slizký - "šťavnatý" jogurt, tak robieva už len z čerstvého mlieka alebo z plnotučného. skús aj ty, a uvidíš rozdiel :-)
majok
Naozaj to mám vyskúšané, že na 600 ml mlieka stačí jedna lyžica jogurtu. Nešiel mi z tej termosky vyliať, taký bol hustý. Teplotu treba dodržať, lebo sa vraj jogurtové baktérie uvaria a ...
marianna76
hm, robila som , aj nám chutí... slizký nie je, ale občas sa trochu naťahuje a to som mala normálne jogurty so živou kultúrou a mlieko z automatu, také čerstvé by malo byť... alebo, žeby nie?
katkaszaboova
@mariaanna76 , urobila som jednu várku s jogurtom z jednoty, a pridala som aj suš. mlieko, a aj tento sa "naťahuje". tak teraz neviem, v čom bude problém, či v jogurte, alebo tým, že som pridala to suš. mlieko??? Takže sa asi vraciam k Activii a bez pridania suš. mlieka... pravda, tento môj "originál" nebol býval taký hustý, ale vôbec sa nenaťahoval ani nebol slizký, a aj nám chutil.
majok, vďaka za odpoveď, asi každý máme to svoje odskúšané, ...termosku nemám, aj jogurt používam iný, ale možno niekomu tvoje rady padnú vhod, ďík aj za tvoje komenty :-)
olga42
Ja mlieko najprv prevarím potom do chladím na 45 stupnou.Pridám jogurt a 5 lyžic soj.mieka sušeného.Rozmiešam a nalejem do presnidávkových flašiek mám ich 7 kus,uzavriem a 5 hodím udržujem v hrnci ktorí sa stále hreje na jogutrovači.Mám taku fritezu čo má už veľa rokov vyše 25 a tam sa može robiť aj jogurt.Po 5 hod.ho dám do chladničky.Jogurt je hustý a vdrži dlho.
marianna76
No, tak asi to bude tým jogurtom z jednoty coop, ja som jeden dala taký a druhý iný...husté to bolo v norme a len občas sa ťahal, asi preto, lebo tam bol len jeden. skúsim len s actíviou.
marianna76
nie, nedala, podľa tvojho receptu som presne postupovala, len reku actíviu nedám, dám trochu lacnejšie so ž.kul.
vavan
no toto musím vyskúšať.Ďakujem za recept.
zuzaniatko
super recept. urcite vyskúšam. ja si kupujem biely jogurt od firmy tami s názvom živý jogurt. je sice trošku drahší, má krátku trvanlivosť ale je super. myslíte že by sa dal aj ten použiť???
tori111222
pripájam sa aj ja-- ja som už robila s kozieho mlieka, použila som rajo jogurt a bol celkom hustý,a vôbec nebolo cítiť že je kozie mlieko, veď kozie mlieko je najzdravšie.. a my, čo chováme kozy, vieme, že keď sú v čistom chlieviku, tak vôbec nesmrdí mlieko
lubka272
Ja robím jogurty z čerstvého kravského mlieka v jogurtovači .... urobí sa mi pekný hustý jogurt ale urobí sa mi aj srvátka dá sa tomu nejako predísť?
mimca77
Vcera vecer som robila a je famozny, robila som z Tatranskeho plnotucneho mlieka v krabici a z Activie, kedze moju oblubenu Hollandiu mali len jahodovu a to by bola asi naslano dost cudna kombinacia... A dnes rano som vytiahla z rury famozny jogurt, si asi viete predstavit ako drahy cumel, kedze som mlieko zacala varit ked uz spal, a nic som mu nevravela, keby sa nepodarilo :-)
Do jednej malej flasticky od vyzivy so na skusku dala naspodok domaci jahodovy dzem a tak zaliala jogurtom, vyzera to krasne a chuti uzasne, drahemu som zabalila do prace, spravila som z neho rybaciu natierku a teraz ho idem dat do falosneho dietneho segedinskeho :-) jednu malu flasticku si necham na vyrobu dalsieho jogurtu...velmi sympaticke perpetum mobile a skvely recept ;)