Foto: katkaszaboova
Robím ho z čerstvého kravského mlieka, ale dá sa urobiť aj z trvanlivého - plnotučný je najvhodnejší. Príprava je jednoduchá (bez jogurtovača) a výsledok Zobraziť celý popisRobím ho z čerstvého kravského mlieka, ale dá sa urobiť aj z trvanlivého - plnotučný je najvhodnejší. Príprava je jednoduchá (bez jogurtovača) a výsledok je prekvapivo kvalitný a hlavne lacný!
porcií
príprava
na 50 °C
Postup
-
1
Čerstvé mlieko najprv prevarím a nechám vychladnúť na teplotu, pri ktorej už nepáli, keď do neho namočím prst (trvanlivé mlieko sa len zohreje na túto teplotu), vtedy do neho zamiešam jogurty. Jogurt musí obsahovať živú mikroflóru, neviem či všetky obsahujú, ale kupujem len také, ktoré to majú napísané na obale. Ja používam Activiu bielu, a až pri konzumácii prisládzam (lekvárom, grankom, medom,van. cukrom...). Takto môj jogurt chutí trochu kyslasto, ale dá sa použiť namiesto kyslej smotany, alebo do rôznych omáčok.
-
2
Druhá alternatíva je, že použijete Aktiviu bielu SLADKÚ, vtedy vznikne sladší jogurt, mám to odskúšané :-) Proste celý domáci jogurt bude chutiť podobne ako jogurt, ktorý pridáte do mlieka. Ochutiť môže každý podľa svojho gusta. Všetko dobre premiešame a plníme do pohárov. Rúru predhrejeme na 50 C a VYPNEME! Poháre postavíme na plech (to len kvôli ľahšej manipulácii, nemusí byť) a zasunieme do vypnutej rúry na 5-6 h (rúru neotvárame). Ja robievam večer a jogurty nechávam až do rána v rúre, jogurt v pohároch pekne stuhne, fľašky uzavriem a šup s nimi do chladničky! A potom už len papáme :-)
-
3
Takýto domáci jogurt by ste mali spotrebovať do 2 týždňov - nemám odskúšanú trvanlivosť, lebo robím len toľko, koľko zjeme za týždeň. Druhý týždeň potom urobím zase z čerstvého mlieka. Dobrú chuť!
violetacamorova, áno, dá sa robiť bez cukru, veď originálny recept je práve bez cukru, len kto chce, môže si prisladiť už pri príprave, alebo potom pridať (hocičo) do hotového jogurtu v pohári.
22miska22, s kozím mliekom som to neskúšala, ale určite sa dá.
renn, to s tým práškovým mliekom je dobrý nápad, nabudúce vyskúšam!
sneica, z nízkotučného mlieka som ešte neskúšala, ale svokra robila z polotučného a tiež z neho mala slizký - "šťavnatý" jogurt, tak robieva už len z čerstvého mlieka alebo z plnotučného. skús aj ty, a uvidíš rozdiel :-)
majok, vďaka za odpoveď, asi každý máme to svoje odskúšané, ...termosku nemám, aj jogurt používam iný, ale možno niekomu tvoje rady padnú vhod, ďík aj za tvoje komenty :-)
marianna76, dala si tam aj suš. mlieko?
@vavan , nemáš za čo, dúfam, že sa jogurt aj tebe podarí :-)
a rajo plnotucne cerstve (nie trvanlive). Postupovala som podla receptu a rano bol jogurt krasny - taky ako na tomto obrazku varecha.pravda.sk/recepty/domaci-jogurt/31465-recept.html...
a to mal izbovu teplotu.
Do jednej malej flasticky od vyzivy so na skusku dala naspodok domaci jahodovy dzem a tak zaliala jogurtom, vyzera to krasne a chuti uzasne, drahemu som zabalila do prace, spravila som z neho rybaciu natierku a teraz ho idem dat do falosneho dietneho segedinskeho :-) jednu malu flasticku si necham na vyrobu dalsieho jogurtu...velmi sympaticke perpetum mobile a skvely recept ;)