Domáci jogurt

Autor receptu: katkaszaboova

Robím ho z čerstvého kravského mlieka, ale dá sa urobiť aj z trvanlivého - plnotučný je najvhodnejší. Príprava je jednoduchá (bez jogurtovača) a výsledok je prekvapivo kvalitný a hlavne lacný!

6x 3dl
porcií
20 minút
príprava
5h minút
na 50 °C

Postup

  1. Čerstvé mlieko najprv prevarím a nechám vychladnúť na teplotu, pri ktorej už nepáli, keď do neho namočím prst (trvanlivé mlieko sa len zohreje na túto teplotu), vtedy do neho zamiešam jogurty. Jogurt musí obsahovať živú mikroflóru, neviem či všetky obsahujú, ale kupujem len také, ktoré to majú napísané na obale. Ja používam Activiu bielu, a až pri konzumácii prisládzam (lekvárom, grankom, medom,van. cukrom...). Takto môj jogurt chutí trochu kyslasto, ale dá sa použiť namiesto kyslej smotany, alebo do rôznych omáčok.
  2. Druhá alternatíva je, že použijete Aktiviu bielu SLADKÚ, vtedy vznikne sladší jogurt, mám to odskúšané :-) Proste celý domáci jogurt bude chutiť podobne ako jogurt, ktorý pridáte do mlieka. Ochutiť môže každý podľa svojho gusta. Všetko dobre premiešame a plníme do pohárov. Rúru predhrejeme na 50 C a VYPNEME! Poháre postavíme na plech (to len kvôli ľahšej manipulácii, nemusí byť) a zasunieme do vypnutej rúry na 5-6 h (rúru neotvárame). Ja robievam večer a jogurty nechávam až do rána v rúre, jogurt v pohároch pekne stuhne, fľašky uzavriem a šup s nimi do chladničky! A potom už len papáme :-)
  3. Takýto domáci jogurt by ste mali spotrebovať do 2 týždňov - nemám odskúšanú trvanlivosť, lebo robím len toľko, koľko zjeme za týždeň. Druhý týždeň potom urobím zase z čerstvého mlieka. Dobrú chuť!