Domáci chlieb

chefmajo - fotkachefmajo, 5. septembra 2011

Tento tradičný recept je veľmi jednoduchý a chuťovo výborný.

20 minút
príprava
75 minút
na 250,180 °C

Suroviny

Cesto:
4ks vačšie
1kg
  (očistené)
3čl
Kvások:
2ks
3čl
2dl vlažná




Postup

  1. 1

    Do misi dáme múku,dlaň rasce,ľanu a slnečnice.Pridáme soľ.

  2. 2

    Do misi nastrúhame najemno uvarené zemiaky.Pridáme kvások.Cesto dobre premiesime,posypeme múkou a dáme kysnúť na cca.20minút.Nakysnuté cesto premiesime na pomúčenej doske a dáme znovu kysnúť.Potom cesto znova premiesime,vytvarujeme ho do tvaru bochníka a dáme na vymastený,múkou vysypaný plech ešte na chvílu kysnúť.Potrieme vlažnou vodou a vložíme do trúby a pečieme cca.15min. pri 250 stupňoch.Potom hodinu dopekáme pri 180C.

  3. 3

    Horúci chlieb zabalíme do ľanovej(stačí obyčajná)utierky a necháme 2-3 hodiny vychladnúť. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

zinnajdha
Už mám uložené rôzne chleby, aj tento uložím a vyskúšam.
babkamt
Bude stačiť 2 dcl vody na kilogram múky?Zdá sa mi to málo.
sovka62
Myslím, že tie dve deci vody budú dosť. Na začiatku bude síce cesto husté, ale sú tam 4 zemiaky a každé kysnuté zemiakové cesto redne.
Mám to vyskúšané, na prvý raz som zo zemiakového cesta upiekla miesto chleba osúch, tiež sa mi zdalo málo vody, tak som pridala.
dogagador
zaujimave, polohruba muka na chlieb? ale ak to pecies ty, preco by som to neupiekla ja? :-)
ancicka
Ked sa dá polohruba múka,tak má koláčovu chuť.Mieje taký chutný ako z múky chlebovej.A dva deci vody je málo.
ancicka
Taktiež 2 ks droždie ,tak to je veľa.Je tam omyl!
Pretože voda je spomenúta iba na kvasok.
Na kilo múky je zasa zemiakov veľa a cesto by bolo veľmi ťažké.Tak ešte jeden väčší ale nie 4 ks.
mikat
@ancicka , ja pekávam chlebík aj z polohrubej múky, teda miešam s celozrnnou aj ovsenou a chlebík nemá koláčovú chuť :) A 2 kocky droždia nie sú veľa, už som sa s tým stretla aj u iných gazdiniek, najmä pri celozrnnom chlebíku, kde je väčší pomer celozrnnej múky voči bielej. Chlebík nie je potom taký ťažký.
jerica
@chefmajo vitaj na varecha.sk uviedol si sa pekným receptom , snaha sa ti neuprie , určite vyskúšam aj Tvoj recept na chleba , dám vedieť. @babkamt @pravdah , tak ako pani @sovka uviedla "každé kysnuté zemiakové cesto redne vodu netreba pridávať.
chefmajo
jerica Ďakujem.Ja ho pečiem takto,ale treba ho nechať poriadne vykysnúť.
katkavareska
Dnes som piekla podobný chlebík.Chlieb aj iné pečivo pečiem len z polohrubej múky.Mamka mi stále hovorila,že hladká múka je na varenie a polohrubá na pečenie.Na celú kostičku droždia dávam približne 1200 gr múky.pridávam trocha oleja a ocot...Suroviny nevážim ,už to mám v oku.Chlebík som piekla podľa Vás a naozaj super....Chlebík je krásne nadýchaný a aj chuťovo veľmi dobrý....Fotku mám v mt,ak bude čas stiahnem ju a prídám .A ak by mal niekto záujem pri ďalšom pečení suroviny zvážim......A ešte jedna vec milí kuchári.Načo variť zemiaky dvakrát?Raz na sporáku vo vode a potom v chlebe pri pečení?Ja ich jednoducho nastrúham do cesta surové.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia