Domáce špaldové tortilla placky

timeforacake - fotkatimeforacake, 17. apríla 2015

Úžasne jednoduché ´wrapy´, do ktorých môžete zabaliť všetko, čo dom dá. Chrumkavú zeleninu, štipľavé fazuľky, avokádo, špenátové listy, cesnakový dresing, arašidovú omáčku..alebo si do Zobraziť celý popisÚžasne jednoduché ´wrapy´, do ktorých môžete zabaliť všetko, čo dom dá. Chrumkavú zeleninu, štipľavé fazuľky, avokádo, špenátové listy, cesnakový dresing, arašidovú omáčku..alebo si do placky zabaľte banán, potrite sezamovým maslom tahini/arašidovým maslom/domácou nutellou a úžasný a výživný snack máte pred sebou skôr, ako by ste otvorili ten balík lupienkov na stole. :) (Recept na arašidovú omáčku nájdete u mňa na blogu: www.mygreenwonders.blogspot.com)

Suroviny

1 šálka (môže byť mix špaldovej hladkej a špaldovej hrubej)
2 - 3 lyžice
1/3 - 1/2 šálky
štipka




Postup

  1. 1

    V mise si spolu zmiešame múku a soľ. Pridáme olivový olej a 1/3 šálky vody. Rukami si vypracujeme jemné a nelepivé cesto. Ak sa cesto nebude chcieť pekne spojiť, pomaly pridávajte vodu - kvapku po kvapke. Ak je naopak cesto lepivé, tak ho podsypte múkou. Chcete pracovať s jemným a vláčnym cestom. Ak používate len špaldovú múku celozrnnú, s cestom sa bude trošku ťažsie pracovať, ale na chuti to vôbec neuberie! :)

  2. 2

    Rozpáľte si panvicu na vysokú teplotu. Cesto si rozdeľte na cca 5 rovnakých dielov. Každý dielik vyformujte do guličky. Pracovnú dosku si jemne poprášte múkou a postupne všetky guličky cesta rozvaľkajte valčekom na čo najtenšie placky.

  3. 3

    Keď je panvica horúca, jemne na ňu položte tortillu, opekajte na sucho asi 1 minútu. Tortillu otočte a opečte aj na druhej strane-na tortille by sa mali začať vytvárať bubliny. Neopekajte ich ale príliš dlho, potom by vám vaše placky mohli úplne oschnúť a len ťažko by sa vám dali ohýbať. Pokračujte s opekaním, dokým nespotrebujete všetko cesto. Teplé tortilla placky skladujte v ľanovej utierke a podávajte čo najrýchlejšie; najlepšie kým su ešte pekne čerstvé a teplé.

  4. 4

    Ak vám nejaké tortilly zvýšia, možete ich po dobu pár dní nechať na kuchynskej doske ´stvrdnúť´ a vychutnať si ich ako tortilla chipsy s vaším obľúbeným dipom. Dobrú chuť! :)

Diskusia k receptu

jarunka
Pozerala som na foto a myslela som si: co to ma byt? Potom som videla :-)
neposed
zakazdym vitam recepty tohto typu, dakujem, uz je v KK
nela88
tortily mám rada, aj špaldovú múku, takže urobím, pri tej arašidovej omáčke máš v ingredienciách aj miso- čo to je prosím Ťa?
fineliving
domáce tortilly podľa rôznych receptov som vyskúšala už trikrát a žiaľ neúspešne :(
keďže dávam prednosť domácim produktom pred tými kupovanými, nevzdávam to, vyskúšam aj tieto tvoje, vyzerajú krásne, dúfam, že už sa mi tentokrát vydaria :)
timeforacake
@nela88 miso je pochutina z Japonska. Je to pasta vyrobená z fermentovaných sójových bôbov, ryže a obilnín. Existujú rôzne miso pasty, v Japonsku majú dokonca špecializované obchody na takéto miso. Má slankastú chuť a používa sahodne na vyváženie chuti jedál. Je zdraviu veľmi propešné, nakoľko obsahuje stále živé baktérie :) Táto miso pasta by sa mala dať zohnať v obchodoch so zdravou výživou. Ak sa vám ju nepodarí dostať kúpiť, jednoducho pridajte trošku viac sójovej alebo tamari omáčky. :)

A ostatným varešiakom ďakujem za komentáre - ako vám chutia tie tortilly? :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia