Domáce rezance ako od babičky

alzbetty - fotkaalzbetty, 12. júla 2013
Domáce rezance ako od babičky
Foto: alzbetty

Tak som sa ráno zobudila a rozmýšľam, čo s načatým prázdninovým dňom... obed uvarený odvčera... tak mi napadlo prečo pre zmenu neurobiť domáce rezance Zobraziť celý popisTak som sa ráno zobudila a rozmýšľam, čo s načatým prázdninovým dňom... obed uvarený odvčera... tak mi napadlo prečo pre zmenu neurobiť domáce rezance tak, ako ich robila moja babička:D a keďže sme sa nedávno presťahovali a polovica vecí ešte chýba, všetko išlo poctivo prácne ručne :D

Suroviny

200 g
2




Postup

  1. 1

    Múku zmiesime s vajcami na pevné tuhé cesto. Podľa potreby jej pridáme, cesto má byť tvrdšie ale tak, aby sa dalo vaľkať. Rozdelíme si ho na viac bochníkov

    Domáce rezance ako od babičky - obrázok 1
  2. 2

    Každý bochník vyvaľkáme úplne natenko, tak, aby presvitala podložka.

    Domáce rezance ako od babičky - obrázok 2
  3. 3

    Cesto dáme potom preschnúť, zhruba na 30-45 minút. Potom ho nakrájame na pruhy a tie nožom na čo najtenšie rezančeky (vlásky).

    Domáce rezance ako od babičky - obrázok 3
  4. 4

    No a rezance už len dáme na plech s papierom a necháme dobre uschnúť. Skladujeme zakryté niekde na suchom mieste. Používame ako rezance napríklad do slepačej polievky :D

Diskusia k receptu

evanguelina
Velmi sikovne mlade dievca
......hruba muka a vajicko sa naozaj hodi na rezance a vobec cestoviny do polievok, ja by som ich urcite nakrajala na tensie , ale to je vec zvyku v rodine, ...chcem len podotknut , ze na domace rezance alebo pirohy , alebo fliacky je nutna polohruba muka a trosku vody, su potom vlacne.
martamm
evangueliny, va naopak vždy používam hrubú múku, tak ma mama naučila, možno iný kraj, iný mrav...
marianne
Mile...ze co s nacatym prazdninovym dnom a @alzbetty sa pusti do rezancov:-)) ja som v 17-ich o prazdninach rozmyslala ako sa vyparit z domu a kde sa robi, nezavadzat:-))
...a este povie niekto krive slovo na dnesnu mladez:-)
Pribuda nam tu vela sikovnych mladych dievcat,co ma velmi tesi.Uprimne,ja by som tie rezance lepsie nenakrajala,kupila som si preistotu na to masinku...no skratka dalsia sikovna mlada baba...
mariamka
ozaj mily uvod, rano vstanem, co s nacatym dnom :), moji sadnu k PC a veget :) si sikulka, taketo veci som zacala varit o mnoho, o mnoho neskor , tiez robim z hrubej (raz za 10 rokov :)), vajicko a trosku vody, je toho viac a su vhodne aj ako hlavne jedlo
1x lianka
kredenc
Na rezancové cestá sa pužíva polohrubá alebo hrubá múka. Soľ sa do cesta nepridáva, aby rezance nezvlhli.Cesto sa nechá odpočívať, až potom sa vyvaľká. Pri príprave cesta ma závarky sa voda nepridáva.
Pomer 200 g múky a 2 vajíčka nie je dobrý - je to alebo veľa vajec alebo málo múky.
marianne
@alzbetka ak sa Ti bude nabuduce chciet,vyskusaj tieto od @jerica.Moje oblubene,pouzivam na ne rozne druhy muk a vzdy su vyborne,naposledy som ich robila zo spaldovej muky,ale casto ich robievam z muky- slnieckovej,presne podla jej receptu..
rezance-do-nedelnej-slepacej-polievky-fotorecep
bojar
ja tiež robým z hrubej múky, ale nakrájam ich lepšia, ale to nič však ty sa naučíš
kimlo
Dobre sú nakrájané, tak ich robievala aj moja babka a velmi mi chutili. My sme mali potom doma strojček ktorý robil strašne tenučké a tie mi nechutili. Mám rád presne takéto...
izabella929
krásna práca,,,,) sim veľmi šikovná a ver mi, že domáce rezance nič iné nenahradí...ja si robím všetko sama, takže viem oceniť tvoju prácu...) nádherné...
alzbetty
ďakujem za tipy a podnety :D no tak na strojčeku sú vždy tenšie, to je jasné ale ešte pár rokov praxe a budú tiež také tenké :P
evanaaa
Ešte som si takéto rezančeky nerobila, pamätám sa, mama ich robila ozaj "vlasové", ich hrúbka bola nanajvýš 1 mm, ale môj muž, tiež záhorák ako @kimlo mal radšej širšie aj do vývarových polievok, lebo do takej fazuľovice by sa zas tenké nehodili.
havino
šikovná si slečna, veľmi šikovná, ja som dnes robila,ako obvykle raz za mesiac z 10 vajec, dúfam,že mám na mesiac pokoj, u nás nedeľná polievka musí byť a rezance domáce, ale prečo dávam foto, lebo som robila po prvý krát pol muky z polohrubej a pol špaldovej celozrnnej, sú trošku pehaté, ale to vôbec nevadí a mladšiemu synovi, ten má špeciálne, nakrájané trojuholníky, len tak dalej



jerica
@alzbetty , veru aj mne sa páčia, všetky doma vyváľkané a nakrájané , to sa veru dnes moc nenosí a tebe patrí len chvála , len tak ďalej , aj pre svoj dobrý pocit, určite moja vnučka by sa na to nedala a má dvadsať.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia