Foto: kukulienka71
Našla som ho na maďarskom blogu,pod názvom "krémsajt",čo značí krémový syr,u nás je to pomazánkové maslo,chuťovo úplne rovnaké,podľa mňa:-)
porcie
príprava
Postup
-
1
Pripravíme si čistú gázu alebo nie moc husté plátienko vhodnej veľkosti,misu ním vystelieme a nalejeme sem jogurty aj šľahačkovú smotanu hustejšej konzistencie.
-
2
Plátno chytíme za konce a pevne priviažeme na kratšiu varešku,zavesíme nad vyššiu nádobku,aby sa batôžtek nedotýkal dna,kam bude stekať srvátka. Postavíme na 2 dni do chladničky.
-
3
veľmi podobný postup tu má @elysa so stečeným jogurtom(tam nejde šľahačková smotana),ona to potom používa do krémov pri pečení zákuskov,nedávno ma aj to zaujalo. Po dvoch dňoch náš batôžtek rozviažeme a masu vysypeme do misky,máme hotovú surovinu,ktorú osolíme a ochutíme podľa svojho gusta. Ja som na prvýkrát dala len nasekanú vňať z cibuľky a reďkovku,inokedy skúsim chren,steril.paradajky alebo nejaké bylinky. Je to pomazánka chuťovo veľmi podobná nátierkovému maslu,preto som si dovolila ten názov. Budem rada,ak vyskúšate:-) Podávala som ju s práve upečenými rožkami podľa Varecháčky @pn http://varecha.pravda.sk/recepty/pecivo-z-chorvatska-fotorecept/24337-recept.html#koment1 tentoraz s polovicou pohánkovej a polovicou hladkej múky.Sú vynikajúce!
mijaita - a drahé to není. Podívej se co stojí kostka Lučiny nebo pomazánkové máslo. Nakupuji v Li.lu, ten jogurt se mi nejvíce zamlouvá
alebo s varecha.pravda.sk/recepty/paradajkova-marmelada-fotorecep...
medveďo-cesnakovým pestom a pod.
dakujem za skvelý receptík.
*****