Domáce nátierkové maslo

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 20. marca 2014

Našla som ho na maďarskom blogu,pod názvom "krémsajt",čo značí krémový syr,u nás je to pomazánkové maslo,chuťovo úplne rovnaké,podľa mňa:-)

4-6
porcie
5 minút
príprava

Suroviny

500 g
100 ml




Postup

  1. 1

    Pripravíme si čistú gázu alebo nie moc husté plátienko vhodnej veľkosti,misu ním vystelieme a nalejeme sem jogurty aj šľahačkovú smotanu hustejšej konzistencie.

    Domáce nátierkové maslo - obrázok 1
  2. 2

    Plátno chytíme za konce a pevne priviažeme na kratšiu varešku,zavesíme nad vyššiu nádobku,aby sa batôžtek nedotýkal dna,kam bude stekať srvátka. Postavíme na 2 dni do chladničky.

    Domáce nátierkové maslo - obrázok 2
  3. 3

    veľmi podobný postup tu má @elysa so stečeným jogurtom(tam nejde šľahačková smotana),ona to potom používa do krémov pri pečení zákuskov,nedávno ma aj to zaujalo. Po dvoch dňoch náš batôžtek rozviažeme a masu vysypeme do misky,máme hotovú surovinu,ktorú osolíme a ochutíme podľa svojho gusta. Ja som na prvýkrát dala len nasekanú vňať z cibuľky a reďkovku,inokedy skúsim chren,steril.paradajky alebo nejaké bylinky. Je to pomazánka chuťovo veľmi podobná nátierkovému maslu,preto som si dovolila ten názov. Budem rada,ak vyskúšate:-) Podávala som ju s práve upečenými rožkami podľa Varecháčky @pn http://varecha.pravda.sk/recepty/pecivo-z-chorvatska-fotorecept/24337-recept.html#koment1 tentoraz s polovicou pohánkovej a polovicou hladkej múky.Sú vynikajúce!

    Domáce nátierkové maslo - obrázok 3

Diskusia k receptu

mijaita
Mne to prijde spis jako lučina. Už jsem to několikrát dělala. Je to lahudka, kam se pomazankove maslo hrabe! Bohužel, poněkud drahe.
afataga
super, poznam podobne s kyslou smotanou, ako sa poznam, ja by som tam potom isto dala chilli :-)
daguska
Robievam,ale bez sladkej smotany zo smotanoveho jogurtu.Vynikajuce.
elysa
@kukulienka71 veru jogurt je u mňa častá surovina pri varení, mám ho rada aj v krémoch, aj takto na slano, stačí mi reďkovka a tmavé pečivko :) 5*
margaretka28
no ešte som nevečerala, a pri pohľade na úvodnú foto, som zistila, že by som chcela večerať u teba :-)) nátierka super, ale ani tá klobáska nevyzerá zle :-)
hanka56
já dávám 2 velké husté jogurty, 1 zakysanou smetanu a jednu smetanu na šlehání. Nesolím. Z dávky odeberu a pak osolím a udělám pomazánku nebo přidám cukr, dochutím a mám krém, třeba do rolády.
mijaita - a drahé to není. Podívej se co stojí kostka Lučiny nebo pomazánkové máslo. Nakupuji v Li.lu, ten jogurt se mi nejvíce zamlouvá
mariamka
mam vyskusane a je to vyborne ci so smotanou, ci bez, staci jogurt, alebo kysla smotana, a velmi variabilne, ty si to "dorazila" klobáskou /urcite domacou/, rohlikmi /tvojimi/, proste cele skvele, uz len teleportovat :))
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@kukulienka71 ,tak toto tvoje maslo vyskušam!!!!!mam rada natierkove maslo!!!!už je v kk...pisala si,že si išla na hotelku do Pieštan,moja suseda tam je(tušim ešte stale)profesorka-Dagmar Padošova
kukulienka71
vidím,že niektoré už máte dobré skúsenosti s takýmto postupom,to je skvelé,potvrdzujete,že je to chutné...tiež si myslím,že to nie je o moc drahšie,ale tá chuť sa nedá porovnať:-) áno,prosím,domáca klobáska aj domáce rohlíky k tomu:-)Ďakujem :-)
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@kukulienka71....aj sesternica išla na hotelovu ale vidim,že ty si mladšia od nej,Krasny pozdrav z Poreča!!! :)
kukulienka71
Ďakujem pekne @pn za pozdrav aj uloženie receptu,dúfam,že si pochutíš;-) to sme jedli tvoje rožky k tomu,ja väčšinou len tie tvoje pečiem.Sem-tam vyskúšam aj iné,ale tvoje sú TOP!
používateľ nemá avatar
mb
mb
opravujem, na nedelu, slahackova smotana v chladnicke nie je
brambora
co tam po masle! ale ta klobaska, co tam vykuka, je zaujimavejsia... ;) ale nie. chvalim aj maslo. musim zohnat gazu. :D
daguska
Nepouzivam slahackovu smotanu,lebo tu sa da kupit len trvanliva.Pouzivam len ten jogurt,husty smotanovy,postup uplne rovnaky,cedim cez gazu,najlepsie v chladnicke cez noc.Nasledne pouzivam na pripravu natierok,ale aj na sladko ako tvaroh,kedze tu sa nepouzivaju mliecne vyrobky,ako na Slovensku.
tiginko
ja robím už asi chronicky pravidelne tiež podobne ako @daguska , len z hustého jogurtu a soli. Ideálnym sa stal pre mňa hustý 10% jogurt Pilos z Lidla, 400g. Vmiešam do neho lyžičku soli, vylejem ho do vreckovky položenej do sitka a uložím do chladničky na cca 15 hod. Tento čas sa mi vyhodnotil ako ideálny. Najfajnovejšia záležitosť v tejto kombinácii - čili džem od nášho bohužiaľ už nebohého kamaráta  varecha.pravda.sk/recepty/cili-dzem/39589-recept.html,...
alebo s  varecha.pravda.sk/recepty/paradajkova-marmelada-fotorecep...
medveďo-cesnakovým pestom a pod.
pusta
toto musím vyskúšať, vyzerá to na neskutočnú dobrotu. :-)
dakujem za skvelý receptík.
*****
kukulienka71
Ďakujem za príspevky,neviem,či ten dlhší čas odstátia v mojom recepte má podstatný význam,@tiginko ,ak máš odskúšané s kratším časom,tiež to nebudem zbytočne naťahovať:-)a samozrejme ako uvádzaš,dá sa použiť jogurt/smotana s nižším obsahom tuku,komu jak je libo:-)som rada,že sa vám páči,cením si pochvalu...
safran
Všetko, čo má nižší obsah tuku bude menej chutné .-) vyzerá to skvelo :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia