Domáce maslové croissanty (fotorecept)
Autor receptu: spydigy
Tento recept sa nejako nezobrazoval tak po vsetkej komunikacii s p.Adminkou a
skusania a testovania si myslim, ze ked znovu recept napisem tak to bude asi
najlepsie riesenie. Tak dufam, ze teraz vam pojde pekne zobrazit :)))
Mala som zdravotné problémy a bola som kvoli tomu pol roka na PN. Tak som
strašne dlho skúšala a vymýšlala kým som nenašla nejaký vhodný recept na to, aby
tie Croissanty boli ako v obchode. Príprava je síce zdlhavá, ale výsledok stoji zato :)
200 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- do vlažnej vody si dáme kvasnice a rozmiešame vlejeme do o solenej múky a premiešame...pridáme zäknuté maslo (100g) a premiešame medzi rukami.
- potom si cesto presunieme na dosku.. ale nie pomučunú.. len takú suchú...a dlaňou to cesto tak miesime ako keby sme ho trhali...bude to trvať asi tak 5 min a ono sa to krásne pojí.
- pekne sa nám cesto spracovalo, vložíme ho do misky, prikryjeme a necháme pri izbovej teplote (24°C) nakysnúť 2 hodiny.
- medzi tým ako nám bude kysnúť cesto. si spravíme maslovú kocku (250g masla) na papier položíme kocku masla, preložíme druhým papierom a vytvarujeme valčekom štvorec asi 20x20 cm. dáme ho poriadne vychladiť a stuhnúť.
- cestom nám pekne nakyslo
- cesto si vyklopíme na pomúčenú dosku a len tak s prstami ho vytvarujeme do tvaru obdĺžnika. potom ho odspodu a zvrchu na trikrát preložíme. preložíme ešte na polovicu a dáme do fólie a necháme len tak postáť 45min
- Cesto vyberieme z fólie a vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika a maslovú kocku položíme do stredu a cesto preložíme.
- a opäť vaľkáme do obdĺžnika, preložíme ho na menšiu polovičku a druh stranu priložíme k tomu aby sme dostali jeden tvar. a opäť vaľkáme do obdĺžnika a zložíme len na polovičku otočíme o 90°
- a vyvaľkáme do obdĺžnika a zložíme ako keby sme skladali lístkové cesto. opäť ho trošku vyvaľkáme položíme na menšiu tácku prikryjeme fóliou a dáme na chvíľku do chladničky. medzi tým si vyšľaháme jedno vajce na potretie. ( ja som ho šľahala v ponornom mixéri, aby bolo fakt dobre vy šľahané )
- cesto si vyberieme z chladničky mierne ale úplne mierne vyvaľkáme rozdelíme na dve polovičky....
- jednu polku vložíme do chladničky a druhú vyvaľkáme do obdĺžnika na dĺžku cca 60cm
- a nožíkom si povykrajujeme trojuholníky.
- A začneme zamotávať croissanty od širšej strany do úzkej, pričom špic pridržiavame, aby sme cesto čo najdlhšie natiahli... a jedným dlhým, rýchlim ťahom ruky ho zmotáme. Môžeme ich naplniť nutellou, dzemom alebo kockou čokolády... každý podľa svojej chuti :)
- poukladáme ich na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a necháme ich ešte tak hodinku nakysnúť. pred tým ako ich vložíme do vyhriatej rúry ich potrieme vajcom a pečieme ich pri 180°C cca 20-25min ( inač ja si dávam neupečené do sáčkov a dam do mrazničky a cez víkend na ranajky ich upečiem kde su uplne čerstvé, teplúčke a hlavne chrumkavé)
- a necháme ich vychladnúť