Foto: strigus
Ešte som ani nezačala a už "slintám", sú veľmi chutné a o to viac, že sú vlastnou výrobou a hlavne viem, čo v nich Zobraziť celý popisEšte som ani nezačala a už "slintám", sú veľmi chutné a o to viac, že sú vlastnou výrobou a hlavne viem, čo v nich je ;-)
príprava
Postup
-
1
Pripravíme si veľký hrniec, do ktorého dáme zomleté mäsko (bravčové pliecko, ja dávam aj bôčik, aby boli klobásky troška mastnejšie) a všetky ostatné suroviny - chute, cesnak prelisovaný. Papriku podľa chuti - ja robím zhruba na tretiny - 1/3 mäsa sladká paprika, 1/3 štipľavá a 1/3 mleté chili. Dôkladne premiešame.
-
2
V malej miske už máme pripravené črevá, namočené v slanej vode.
-
3
Pripravíme si mlynček s násadou a črievka naplníme klobásovou zmesou.
-
4
Klobásy si naporcujeme na dĺžku, aká nám vyhovuje a ide sa udiť.
-
5
Udíme pomaly studeným dymom, keďže je leto, až kým nebudú dostatočne vydymené, my sme ich nechali 6 hodín (také rýchloúdenie v krbe)
-
6
...v obyčajnom záhradnom krbe, troška prispôsobenom údeniu...
-
7
Hotové klobásky pripravené na varenie, pečenie, grilovanie, sušenie... hmm, akosi som vyhladla :)))
pikantnejšiu(čípoš,ale primerane).Na údenie ja najlepšie slivkové drevo.
Ja zarobenú zmes nechám dlkšie odstáť......Dôležitá je červená
paprika,najlepšia domáca madarská........
Ukladam a slintám :-)
Tie klobásky sú krááásne
alebo spraviť si domáce.............
mäso pomelieme na riečičke.č.10 hov.a mastne na.8 mastne na 6ke.
22dkg soli,20dkg paprika 17sladka cesnak podla chuti 1.balik rasce 1.bal.
korenia mlete,nechme stat 5dni,každy den premiešame,plnime špricnou,pomelieme pred plnenim,dob chuť prosim napište kvalitu rece.
nožikou klobasa nemá zrno a rosipa sa,skuste ,overťe.
suche aj buk je dobry je neutralny pouziva sa v potravinarstve.ovocne drevo obsahuje prirodne vosky a obali udeninu akokeby do voskoveho filmu a tym ho konzervuje.maso mlet na riecicky s otvormi 8-10 mm a pomer tych rorenin absolutne je nevyhovujuci to by nikto nezjedol tak pozor aby stesi neskazili maso 10 kg maso 210g sol 250g slatka paprika paliva podla chuti cca 40gcesnak80g zomlet na riecici s otvormi 3mm cierne mlete korenie 30g rasca drvena 30g maso nakrajat na kocky 1kg zomlet s cesnakom zmiesat vsetko do kopi nechat stat 2 dni na studenom mieste potom zomlet riecica8-10 mm premiesat 3krata plnit do criev nechat odstat 1den a potom udit ja udim 5 dni kazdy raz zakurim v noci nie