Domáce klobásy fotorecept

strigus - fotkastrigus, 18. augusta 2010
Domáce klobásy (fotorecept)
Foto: strigus

Ešte som ani nezačala a už "slintám", sú veľmi chutné a o to viac, že sú vlastnou výrobou a hlavne viem, čo v nich Zobraziť celý popisEšte som ani nezačala a už "slintám", sú veľmi chutné a o to viac, že sú vlastnou výrobou a hlavne viem, čo v nich je ;-)

40 + údenie minút
príprava

Suroviny

10 kg
20 (v lete 22) dkg
2 dkg
4 dkg
podľa chuti
2 dkg
7 dkg




Postup

  1. 1

    Pripravíme si veľký hrniec, do ktorého dáme zomleté mäsko (bravčové pliecko, ja dávam aj bôčik, aby boli klobásky troška mastnejšie) a všetky ostatné suroviny - chute, cesnak prelisovaný. Papriku podľa chuti - ja robím zhruba na tretiny - 1/3 mäsa sladká paprika, 1/3 štipľavá a 1/3 mleté chili. Dôkladne premiešame.

    Domáce klobásy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V malej miske už máme pripravené črevá, namočené v slanej vode.

    Domáce klobásy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si mlynček s násadou a črievka naplníme klobásovou zmesou.

    Domáce klobásy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Klobásy si naporcujeme na dĺžku, aká nám vyhovuje a ide sa udiť.

    Domáce klobásy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Udíme pomaly studeným dymom, keďže je leto, až kým nebudú dostatočne vydymené, my sme ich nechali 6 hodín (také rýchloúdenie v krbe)

    Domáce klobásy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...v obyčajnom záhradnom krbe, troška prispôsobenom údeniu...

    Domáce klobásy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotové klobásky pripravené na varenie, pečenie, grilovanie, sušenie... hmm, akosi som vyhladla :)))

    Domáce klobásy (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

cajiky
Takéto niečo by sa malo zverejňovať až po 14.00, keď sú už ľudia po obede :-))))))))))
satin2
dobrý recept na klobásy,podobne ich robím aj ja.Polovicu spravím
pikantnejšiu(čípoš,ale primerane).Na údenie ja najlepšie slivkové drevo.
Ja zarobenú zmes nechám dlkšie odstáť......Dôležitá je červená
paprika,najlepšia domáca madarská........
helca103
Nádhera,už len zahryznúť a užívať si tú úžasnú chut domácej klobásky....samozrejme aj veľmi zaujímavo využitý krb.
Ukladam a slintám :-)
zdezda
:-))))to muselo voniať až k susedom :-),paráda
evusik
ach jaj, čo k tomuto dodať, existuje vôbec Slovák, ktorý neľúbi klobásky? dobré domáce? ak aj áno tak ja k nim teda určite nepatrím... @strigus pekné si ich narobila :-)
strigus
Ďakujem za kladné odozvy, dúfala som, že receptíkom poteším :)) @evusik , máš pravdu, ja som typický príklad.. minimálne dvakrát ročne klobásky vyrábam :)) a vždy sa rýchlo minú :-( :))
egreska
sem s nimi :-)) aj my si robíme domace tak dva krat do roka..mnam
frezia68
@Strigus :potešila si,ale mám radšej štiplavé.Tak lákavo vyzerajú....ešte že som po obede,ale čo sú slivkové guľky oproti tomu?Slintám.....:-)
strigus
Ja ich tiež robím štipľavé, recept je všeobecný, nepísala som sladká, resp. štipľavá paprika.. každý si robí, ako má rád, ja do časti zvyknem dať aj mleté chili.. idem poupraviť recept
alexdidi
hm, to je nádhera...keď zatvorím oči, tak cítim tú vôňu...a chuť...úžasné
coldbery
Na to niet argumentov...čosi úžasne....mňam....mňam...:-))
zitar
ak to nie je tajomstvo, ako je ten krb prispôsobený údeniu?
Tie klobásky sú krááásne
evanaaa
Mne zostáva len závidieť vám, čo si môžte doma klobásy sami robiť, ja ich musím kupovať a spoliehať sa, že občas natrafím aj na lepšie.
duschko
Az tu ich citim. Urcite si taky krb na zahrade postavim. Moj priatel masiar tvrdi, ze najlepsie klobasky su vyudene na ceresnovom dreve. Tazko mi hodnotit. Podla mna je mi to jedno, klobasky su aj tak vyborne.
strigus
@satin2 odporúča slivkové drevo, ty @duschko zas čerešňové a môj ocino bukové.. ťažko povedať, ktoré je najlepšie.. a @zitar , na obrázku je trocha úpravu krbu vidieť.. "komín" je z jednej strany založený a z druhej je vyvedená rúra cez koleno spod lexanu, odbornejšie ti to podať neviem, robil to ocino
bedrunka
Keď klobása, tak mi vždy navodí zimu, zabíjačky a Vianoce - asi pozostatky z detstva. Dobrá klobáska bodne kedykoľvek.
22janka22
Tie črevá sa dajú kúpiť normálne v obchode? Ja som s nimi prišla do styku len na zabíjačke keď sme ich museli ako deti právať :-) Hrozná práca. Tí poslušný mohli byť pri oškvarkoch :-)
strigus
@22janka22 áno, dnes už bežne kúpiš čokoľvek - črevá, žalúdky na tlačenku... v Kauflande ich majú vždy
bozulka
To boli presne naše suroviny na klobásky.Bez rasce,cesnaku a pálivej papriky by to nebolo ono,že?
jezibabka1
@strigus doháňam absenciu na Vareche, bola som už 2x v chladničke, ale pri Tvojom recepte sa tam musím vybrať znova:)))))))))) tie klobásky sú eňo-ňuňo mňam:)
strigus
@jezibabka1 klobásy boli eňo-ňuňo, už sa minuli :(( boli výborné, niet na domáce a nemyslím len klobásy, ale všeobecne, že pravda? ;-)
komak19
recept na dom klob.5dni stať.8kg bra.mäsa 2kg.hov,alebo diviny,brav.
mäso pomelieme na riečičke.č.10 hov.a mastne na.8 mastne na 6ke.
22dkg soli,20dkg paprika 17sladka cesnak podla chuti 1.balik rasce 1.bal.
korenia mlete,nechme stat 5dni,každy den premiešame,plnime špricnou,pomelieme pred plnenim,dob chuť prosim napište kvalitu rece.
komak19
kobasy sa nemaju plnit mlinčekom ale špricnou nakolko šnek melie i bez
nožikou klobasa nemá zrno a rosipa sa,skuste ,overťe.
abdul
@komak19 : Šnek bez nožíka a riečičky nemelie. Šnek len posúva mäso ďalej. Klbása sa bude rozsýpať, ak pomeliete mäso na malej riečičke. So šnekom to nemá nič sploločné. Skúste a overte.
marcelds
vsetky ovocne dreviny nase su dobre na udenie lebo neobsahuju toxicke latky ale kora musi ist dole drevo musi byt odstate min rok!!!
suche aj buk je dobry je neutralny pouziva sa v potravinarstve.ovocne drevo obsahuje prirodne vosky a obali udeninu akokeby do voskoveho filmu a tym ho konzervuje.maso mlet na riecicky s otvormi 8-10 mm a pomer tych rorenin absolutne je nevyhovujuci to by nikto nezjedol tak pozor aby stesi neskazili maso 10 kg maso 210g sol 250g slatka paprika paliva podla chuti cca 40gcesnak80g zomlet na riecici s otvormi 3mm cierne mlete korenie 30g rasca drvena 30g maso nakrajat na kocky 1kg zomlet s cesnakom zmiesat vsetko do kopi nechat stat 2 dni na studenom mieste potom zomlet riecica8-10 mm premiesat 3krata plnit do criev nechat odstat 1den a potom udit ja udim 5 dni kazdy raz zakurim v noci nie




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia