Domáce grissiny fotorecept

pusta - fotkapusta, 5. mája 2013
Domáce grissiny (fotorecept)
Foto: pusta

Grissiny sú pôvodne talianske tyčinky. V Taliansku veľmi populárne, ale aj u nás doma. Vyrábajú sa najčastejšie z chlebovej múky, ale aj z hladkej Zobraziť celý popisGrissiny sú pôvodne talianske tyčinky. V Taliansku veľmi populárne, ale aj u nás doma. Vyrábajú sa najčastejšie z chlebovej múky, ale aj z hladkej múky, veľmi často aj doma, nielen priemyselne vo veľkom. Sú všeobecne veľmi obľúbené. Podávajú sa zvyčajne ako príloha k rôznym predjedlám zo šunky, syrov a šalátov a k polievkam. Sú vynikajúcimi "korčuľami" k vínu. Majú viacero regionálnych variácií. Tento recept pochádza z oblasti Piemontu, recept na ich domácu výrobu pridávam.

1 dávka - 2 plechy
porcia
120 minút
príprava
12 minút
na 250 °C

Suroviny

500 g alebo chlebová múka
25 g/ev. sušené droždie 7 g
1,5 PL
1 ČL
3 PL
300 ml

Postup

  1. 1

    Do vandlíka som preosiala múku /dala som Extra špeciál 00/, zmiešala s 1 a 1/2 PL soli, do jamky v nej som namrvila droždie, posypala 1 CL kryštálového cukru, zaliala 300 ml vlažnej vody a nechala som vykysnúť kvások - cca 15 minút.

    Domáce grissiny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som 3 PL oleja, ja som mala slnečnicový, pôvodná receptúra uvádza olivový.

    Domáce grissiny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto som začala od stredu krúživými pohybmi až po vonkajší obvodpostupne spracovávať pomocou vidličky.

    Domáce grissiny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked už to išlo s pomocou vidličky ťažšie, všetko som spracovala dôkladne rukami na hladké, lesklé, pružné, mäkšie cesto, ktoré som pomúčila na povrchu a prikryté čistou utiekou...

    Domáce grissiny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...som ho nechala na teple vykysnúť - najmenej 1 hodinu.

    Domáce grissiny (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vykysnuté cesto som z ľahka ešte raz prepracovala na jemne pomúčenej doske a vytvarovala som z neho valec, z ktorého som odkrajovala asi 1 cm hrubé časti. Netreba nechávať kysnúť, pracuje sa s ním ihned bez dalšieho kysnutia, pretože rýchlo kysne. V tejto fáze treba zapnúť a vyhriať trúbu na 250 stupňov C.

    Domáce grissiny (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z každej časti som ušúľala dlaňami asi 0,5x25 cm šúľok, cesto nelepí, netreba podsypávať múkou, veľmi dobre sa s ním pracuje.

    Domáce grissiny (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tieto šúľky som uložila na plech s pečiacim papierom. Trúba ešte nebola správne vyhriata, kým som dokončila 2. plech, cesto na 1. plechu už poriadne nakyslo, čo je dobre vidieť na fotografii. Cesto rýchlo kysne, preto je ideálne šúľať šúľky maximálne na hrúbku 0,5 cm.

    Domáce grissiny (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Piekla som 12 - 15 minút v trúbe rozpálenej na maximum - na 250 stupňov C, pekne do ružova. Čas pečenia vsi každý odsleduje podľa vlastnej trúby.

    Domáce grissiny (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nechala som tyčinky vychladnúť a uložila som ich na podnos. Tieto tyčinky sa pred pečením ničím nepotierajú/voda, žĺtok, bielok, mlieko/ a ani ničím neposypávajú, ani soľou, slané sú osť z množstva soli, ktoré ide do cesta. Pečú sa v suchej trúbe bez hrnčeka s vodou. Grissiny z Piemontu sú charakteristické tým, že povrch je krásne chrumkavý, kým vo vnútri zostávajú nádherne vláčne.

    Domáce grissiny (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

manya
už dávnejšie sa na ne chystám, mám teplovzdušnú rúru a na 250 som ešte v nej nepiekla,uvidím čo to spraví, či aj moje budú také pekné ako tvoje.
havino
ukladám, upečiem, dám vedieť, máme radi takéto chrumkáče
pusta
@manya , tak toto je úžasná príležitosť vyskúšať 250 stupňov tvojej teplovzdušnej rúry - práve na vynikajúce grissiny :-)
misa24
pusta,takúto dobrotku poznám z jednej Talianskej reštaurácie,podávali nám to ako predjedlo,kým sme čakali na dobrý obed,určite si to upečiem,vyzerajú krásne :))
douglas
Pacia sa mi - aj ked osobne kynute moc nemusim, urcite sa mi tento rcp bude raz hodit ;).
lusinkab
:-) jujujuj taketo mam velmi rada na chrustanie ku telke s dobrym poharikom vinka :-) super ako vsetky receptiky id teba :-)
pusta
@lucynka , teda chrumkala som pri telke o sto šesť, ale tentokrát bez vínka, za to som vypila mooooore vody. :D
dakujem.
evicka63
v stredu mám konečne voľný deň a tak sa bude pekárnička s robotom potiť a ja budem chrumkať, mňam..... :)
pusta
@evi čka63, nie je to náročné na ručné miesenie, ale ked pekárnička, tak pekárnička :D a ty potom len pekne chrumkaj aj vínko popíjaj :-) smädia!
dakujem.
vlasatka
Tieto máme tiež radi. A k tomu robím dresing- kyslá smotana+ cesnak+trocha soli- jednoducho báseň.
medovnicek
takéto tyčinky mám veľmi rada, som ti vďačná za recept a aj za skvelý postup
pusta
@medovnicek , to ja dakujem tebe, som rada, že postup je jasný a grissiny sa ti páčia. tiež ich mám rada.
dakujem.
pusta
@ywett , teší ma, že sa páčia aj tebe.
dakujem za uloženie do kk. :-)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha