Domáce bagety takmer ako francúzske (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Dlho som sa odhodlávala na tento recept. Pozrela som si viacero receptov
na bagety v knihách, na nete a videá, na ktorých sa ukazuje prekladanie riedkeho
cesta. Postupy som spojila a na koniec sa mi to podarilo. Nebojte sa, skúsiť to aj Vy,
nevyžaduje to extra šikovnosť, len trpezlivosť, lebo recept je náročný na čas a nie na
prácu a zručnosť. Myslím, že sa Vám vynaložená námaha odmení, takto pečené
bagety sa veľmi podobajú tým pravým franncúzskym.
3 bagety porcie |
36 hodín minút príprava |
20 minút na 190 °C |
Postup
- Do misy som preosiala múku, pridala som sušené droždie, soľ, studenú vodu a pomocou lyžice premiešala. Vzniklo riedke, lepivé cesto, ktoré som nechala 30 minút odpočívať.
- Potom som cesto "zrazila", to znamená, poriadne premiešala lyžicou a znovu som ho nechala 30 minút odpočívať.Tento postup som ešte raz zopakovala a vandlík s cestom som prikryla utierkou a odložila do chladničky odpočívať na 24 hodín. "Zrazenie cesta" vháňa do cesta vzduch, zabezpečuje jeho ľahkosť, kyprosť a vytvoria sa početné veľké oká.
- Ráno som cesto vybrala z chladničky, nechala som zohriať pri izbovej teplote - cca 4 hodiny, prikryté som vložila do trúby vyhriatej na 40 stupňov a nechala som kysnúť, kým cesto nezväčšilo svoj objem na dvojnásobok - cca 20 minút. Do trúby som vložila čistý prázdny plech, teplotu trúby som zvýšila na 250 stupňov.
- Na dosku som dala pečiaci papier veľkosti plechu a bohate som ho posypala múkou.
- Pomocou špachtle som posunula vykysnuté cesto na pripravený papier a pomúčila som aj cesto...
- ...ktoré som viackrát poprekladala pomúčenými rukami - z prava do ľava, z ľava do prava,
z hora nadol a z dola nahor, kým nevznikla síce riedka, ale už tvarovateľná konzistencia, ako je vidno na fotografii.
- Pomúčeným nožom som cesto rozdelila pozdlž na 3 približne rovnaké časti.
- Vrch bagety som posypala múkou a nechala som ich prikryté pomúčenou utierkou ešte 20 minút nakysnúť. Potom som vybrala rozpálený plech z trúby a opatrne som preniesla na plech bagety aj s pečiacim papierom.
- Bagety som vložila do trúby na stredný rošt, na spodok som dala kastrolik s horúcou vodou, teplotu som znížila na 190 stupňov a piekla cca 20 minút, kým sa na povrchu bagety nevytvorila tenká, zlato - hnedá chrumkavá kôrka. Bagety som po upečení nechala vychladnúť na mriežke.
- Potom som bagetu šikmo pokrájala na kolieska o hrúbke asi 2 cm.
- Pohľad zblízka, dobre vidno aká ľahká, porovitá a vzdušná je takto pečená bageta, s početnými velikánskymi okami.
- Hned som ju pokrstila vajíčkovo - syrovou nátierkou.
- Tento obrázok mal byť úplne ako prvý.