Domáca majonéza

majka231 - fotkamajka231, 22. mája 2012

Do mixéra rozbijeme jedno vajce,pridáme cukor,soľ a horčicu.Počas mixovania pridávame olej až kým nezhustne.

1-1,5 minút
príprava

Suroviny

1
1 KL
1 KL
1 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Diskusia k receptu

21 komentárov k receptu
presne takto ale s 2ma vajcami ju robim uz roky, tiez tatarku, ta nam chuti viac aj do salatov, k vajickam pridam 1/2 cibule a 1-2 kysle uhorky, potom to zmixujem, pridam olej podla potreby aku hustu ju chcem mat
Ja robievam najčastejšie bezvaječnú domácu majonézu, príp.tatársku omáčku. Namiesto surového vajíčka treba použiť plnotučné trvanlivé mlieko. Zoberie síce viac oleja, ale vydrží v chladničke aj týždeň a nemusíme sa báť salmonely.
pre mariaklara - 2 varené vajička, 1,5 dcl oleja /najlepšie olivový/, 1,5 dcl mlieka /tiež je lepšie kondenzované - Tatra mlieko, alebo trvanlivé/, 1 lyžica horčice . Do mixera dadat vajička, postupne prilievať olej - šľahat, priliat mlieko a horčicu, može sa pridat aj kyslá uhorka , ak by sa Ti zdala mojoneza riedka, može sa pridat este vajičko, to už uvidiš sama
Moje teoreticke znalosti mi hovoria, ze vsetky pouzite suroviny musia mat rovnaku teplotu, teda izbovu. Ja som robila len raz v zivote majonezu, zrazila sa a tak viac neskusam. Lektorka studenej kuchyne zdoraznovala, ze sa nema robit domaca majoneza zo zdrav. dovodov /moznost nakazy salmonelou/. Ta kupovana je pasterizovana, teda bezpecna pre nas zdravie.
pre marienka 44, skus si urobit z varených vajiciek, ja ju robievam už 30 rokov, je pravda, že sa aj mne obcas zrazí, ale treba ju dlhšie šlahat a pridat viac mlieka, prípadner ak jej potrebuješ viac tak jeden malý pohár kupnej, skus a ten rozdiel medzi kupnou a domácou spoznaš hned
@sora2 Do Poľska to máš bližšie ty. Len som sa normálne opýtal a čakal som aj normálnu odpoveď. To asi nevieš. Ale ak som urazil tvoje ego tak prepáč.
Ja ju robím už dlho a ešte som salmonelozu nemala.robím ju z domácich vajíčok a jedia ju aj deti.V tom obchode tiež nevieme čo tam dajú,takto aspoň viem čo si tam dám.A áno musí mať všetko rovnakú teplotu.
odkaz pre @sora , robila som majonézu dľa tvojho receptu, mrzí ma,že som ju musela vyhodiť sliepkam, bola totiž od olivového oleja horká ako blen, bŕŕŕ, ešte aj teraz ma striasa.
majonezu ma naučila robiť svokra a to som už vydata 28 rokov,od toho dna som majonezu nikdy nekúpila, zásadne si ju robím doma a sama, z dvoch,troch vajíčok,podla potreby, kedže šalátu sa robí na rozdávanie a musí byť vždy vláčny, pridám len horčicu, olej a mixujem, niekedy mixerom, niekedy ponorným mixerom, základ je, dobre zmiešať vajce s lyťičkou horčice a cícerkom, postupne, pomaly, jemným prúdom prilevať olej, nie naraz naliať,pekne vidím ako hustne a oleja dám toľko,akú hustú ju chcem mať,ak sa zrazí, mne sa nestalo ešte, tak treba odznova začať s novým jedným vajíčkom, horčica a pridávať postupne aj tu zrazenú zmes a olej, pekne sa vymieša do hladka, sol a cukor dávam do nálevu zaparenej cibule
odkaz pre mariaklara - je mi luto, že si ju musela vyhodit, no ak si mala nekvalitný horký olej za to ja fak nemožem, ale aj tak prepac, že som ti sposobila neprijemnosti

Pridaj komentár k receptu: