Doma údené bravčové pliecko fotorecept

oldomachac - fotkaoldomachac, 7. marca 2016

K Veľkej noci som chcel vyrobiť domácu šunku, aj preto, že terajším "moderným" neviem prísť stále na chuť,
- všetko mám okukané od môjho, už nebohého otca, tak prečo nie sprobovať,
- kúpil som za dobrú cenu prednú nohu z prasaťa, vykostil som ju a orezal, sformoval na rolku, taktiež som spracoval aj kolienko,
- naložil som do hrnca a zasolil, zalial lákom,
- po vyúdení, teraz čaká v komore na svoj osud.

Suroviny

5 - 6 kg (1 ks)
0,2 kg
1 PL
Lák:
5 l
Koreniny:
 (jalovec)
4 - 6 strúčikov

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Môj postup výroby údeného mäsa:
    - naloženie mäsa do hrnca, nasolenie predpísaným množstvom soli, na čas 4-5 dni, ešte keď je teplota ovzdušia tesne nad nulou

    Doma údené bravčové pliecko (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    - zaliatie - uvareným lákom, asi 5 litrov, schladeným, kde hladina zalieva mäso, mäso bolo v láku, asi tri týždne a pravidelne som ho v ňom prevracal, mal som šťastie, teplota ovzdušie v čase prípravy bola stala asi plus 4°C

    Doma údené bravčové pliecko (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    - pred údením som mäso opláchol, osušil, zformoval do rolky a spevnil špagátom, zavesil na háky do udiarne,
    - proces údenia, 4 dni, studeným dymom, v udiarni prezentovanej na Napady.Pravda.sk

    Doma údené bravčové pliecko (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    - teraz zreje v komore, jej čas príde na Veľkú noc.

Diskusia k receptu

9 komentárov k receptu
nie je nad domace udene...krasne kusky mas...skoda, ze nemam udiaren...uz som nakladala sunku aj robila klobasky...ale vsetko len na rychly konzum -bez udenia...uprimne Ti zavidim :)
Domácí uzené... nemám slov a ani by to nešlo, bo polykám jako malý pes... a tiše závidím!!!! Krása voňavá, nádhera nesmííírnááá!! Kdo umí, ten umí!!!

Pridaj komentár k receptu: