Foto: oldomachac
K Veľkej noci som chcel vyrobiť domácu šunku, aj preto, že terajším "moderným"
neviem prísť stále na chuť,
- všetko Zobraziť celý popis K Veľkej noci som chcel vyrobiť domácu šunku, aj preto, že terajším "moderným"
neviem prísť stále na chuť,
- všetko mám okukané od môjho, už nebohého otca, tak prečo nie sprobovať,
- kúpil som za dobrú cenu prednú nohu z prasaťa, vykostil som ju a orezal, sformoval na
rolku, taktiež som spracoval aj kolienko,
- naložil som do hrnca a zasolil, zalial lákom,
- po vyúdení, teraz čaká v komore na svoj osud.
Postup
-
1
Môj postup výroby údeného mäsa:
- naloženie mäsa do hrnca, nasolenie predpísaným množstvom soli, na čas 4-5 dni, ešte keď je teplota ovzdušia tesne nad nulou -
2
- zaliatie - uvareným lákom, asi 5 litrov, schladeným, kde hladina zalieva mäso, mäso bolo v láku, asi tri týždne a pravidelne som ho v ňom prevracal, mal som šťastie, teplota ovzdušie v čase prípravy bola stala asi plus 4°C
-
3
- pred údením som mäso opláchol, osušil, zformoval do rolky a spevnil špagátom, zavesil na háky do udiarne,
- proces údenia, 4 dni, studeným dymom, v udiarni prezentovanej na Napady.Pravda.sk -
4
- teraz zreje v komore, jej čas príde na Veľkú noc.
Diskusia k receptu