Doma údené bravčové pliecko (fotorecept)

Autor receptu: oldomachac

K Veľkej noci som chcel vyrobiť domácu šunku, aj preto, že terajším "moderným" neviem prísť stále na chuť,
- všetko mám okukané od môjho, už nebohého otca, tak prečo nie sprobovať,
- kúpil som za dobrú cenu prednú nohu z prasaťa, vykostil som ju a orezal, sformoval na rolku, taktiež som spracoval aj kolienko,
- naložil som do hrnca a zasolil, zalial lákom,
- po vyúdení, teraz čaká v komore na svoj osud.

Suroviny

Postup

  1. Môj postup výroby údeného mäsa:
    - naloženie mäsa do hrnca, nasolenie predpísaným množstvom soli, na čas 4-5 dni, ešte keď je teplota ovzdušia tesne nad nulou
  2. - zaliatie - uvareným lákom, asi 5 litrov, schladeným, kde hladina zalieva mäso, mäso bolo v láku, asi tri týždne a pravidelne som ho v ňom prevracal, mal som šťastie, teplota ovzdušie v čase prípravy bola stala asi plus 4°C
  3. - pred údením som mäso opláchol, osušil, zformoval do rolky a spevnil špagátom, zavesil na háky do udiarne,
    - proces údenia, 4 dni, studeným dymom, v udiarni prezentovanej na Napady.Pravda.sk
  4. - teraz zreje v komore, jej čas príde na Veľkú noc.