Dolky

tatranka - fotkatatranka, 15. septembra 2017
Dolky
Foto: tatranka

Dnes som nepiekla, tak som urobila viac chutných ľahučkých doliek namiesto zákuska. Ako hlavný chod chutnú kapustnicu s klobáskou a obedík bol ako lusk.

35 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
6 dcl
2 PL
1/2 bal
2 ks
trochu
200 g
200 g
2 PL
3 PL
Plnka:
250 g
3 PL
1 ks
1 ks
 (alebo zaváranina)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do polovičky teplého mlieka dáme práškový cukor, múku, smotanu, droždie, soľ, vajíčka. Dobre všetko premiešame a necháme aspoň 15 minút postáť. Potom pridáme 2 lyžice oleja premiešame a vlejeme zostatok mlieka. Cesto je pripravené na smaženie doliek.

  2. 2

    Dolkovú panvicu si nahrejeme a tak ju natenko pomastíme olejom. Do priehlbiniek na dolku nalejeme lyžicu cesta. Osmažíme ju najprv z jednej a potom z druhej strany. Keď dolky z panvice vyložíme, musíme priehlbinky na dolky vždy potrieť olejom, až potom nalievame ďalšie cesto.

  3. 3

    Takto sú hotové a upečené dolky. Stačí ich potrieť lekvárom a posypať cukrom. Zliepame po dva kusy.

  4. 4

    No ja zvyknem do nich robiť tvarohovú náplň. Cukor zmiešam so žĺtkom, trochu našľahám a pridám tvaroh. Ponorným mixérom tvaroh zjemním. Medzitým z bielka urobím sneh a ten pomaly vmiešam to tvarohovej zmesi. Túto zmes dávam medzi dve dolky. Dnes som na vrch dolky dala trochu tvarohovej zmesi a našľahanú 33% jednou malou lyžičkou osladenú smotanu. Celú dobrotu som potom korunovala zaváranými čučoriedkami.

    Dolky - obrázok 4
  5. 5

    Príma obed. Kapustnica, dolky.

    Dolky - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Ja by som si hneď prisadla k tvojmu stolu Martuška, to sú dobroty a pekne nachystané, chválim ☺
krasne dolky, priam az utesene. aj pekne nafotene. Mam jednu otazku na Teba mila @Tatranka , kolko kusov ich vyslo? Tolko co je na stole? Dakujem