Dolky

tatranka - fotkatatranka, 15. septembra 2017
Dolky
Foto: tatranka

Dnes som nepiekla, tak som urobila viac chutných ľahučkých doliek namiesto zákuska. Ako hlavný chod chutnú kapustnicu s klobáskou a obedík bol ako lusk.

35 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
6 dcl
2 PL
1/2 bal
2 ks
trochu
200 g
200 g
2 PL
3 PL
Plnka:
250 g
3 PL
1 ks
1 ks
 (alebo zaváranina)




Postup

  1. 1

    Do polovičky teplého mlieka dáme práškový cukor, múku, smotanu, droždie, soľ, vajíčka. Dobre všetko premiešame a necháme aspoň 15 minút postáť. Potom pridáme 2 lyžice oleja premiešame a vlejeme zostatok mlieka. Cesto je pripravené na smaženie doliek.

  2. 2

    Dolkovú panvicu si nahrejeme a tak ju natenko pomastíme olejom. Do priehlbiniek na dolku nalejeme lyžicu cesta. Osmažíme ju najprv z jednej a potom z druhej strany. Keď dolky z panvice vyložíme, musíme priehlbinky na dolky vždy potrieť olejom, až potom nalievame ďalšie cesto.

  3. 3

    Takto sú hotové a upečené dolky. Stačí ich potrieť lekvárom a posypať cukrom. Zliepame po dva kusy.

  4. 4

    No ja zvyknem do nich robiť tvarohovú náplň. Cukor zmiešam so žĺtkom, trochu našľahám a pridám tvaroh. Ponorným mixérom tvaroh zjemním. Medzitým z bielka urobím sneh a ten pomaly vmiešam to tvarohovej zmesi. Túto zmes dávam medzi dve dolky. Dnes som na vrch dolky dala trochu tvarohovej zmesi a našľahanú 33% jednou malou lyžičkou osladenú smotanu. Celú dobrotu som potom korunovala zaváranými čučoriedkami.

    Dolky - obrázok 4
  5. 5

    Príma obed. Kapustnica, dolky.

    Dolky - obrázok 5

Diskusia k receptu

ywett
Ja by som si hneď prisadla k tvojmu stolu Martuška, to sú dobroty a pekne nachystané, chválim ☺
zolik
krasne dolky, priam az utesene. aj pekne nafotene. Mam jednu otazku na Teba mila @Tatranka , kolko kusov ich vyslo? Tolko co je na stole? Dakujem
tatranka
@Zolik (15.9.2017 18:02)

Nie, nie!!!!! Čisté som odložila do chladu v mikroténovom sáčku .Vyšlo 44 ks.To je 22 párov.Keď potrebujem ohrejem a zdekorujem-naplním na čerstvo. Ak sa zajtra nedojedia,potom už dávam do mrazu.
zolik
@Tatranka dakujem za odpoved, velmi. Urobim z 1/2 davky, to bude bohate stacit.
haji
Já se také hlásím - přidám se a hned! Jak dolky, tak kapustnica jsou úúžasně krásné, fotogenické a určo výborné! Tleskám!!
sracz
Dobrota ako od našej babičky, úžasnej lady Ann, milá @Tatranka a ja Ťa rád budem "kopírovať"! Počkám, kedy sa na návštevu ohlásia švagrovci s ich vnúčencami a tie sa "zbláznia" od radosti! Ďakujem Ti za naladenie nostalgických spomienok, ako aj za nežné "nakopnutie"!
cesminaz
To je ale velmi chutná "armádka" :-) milá Tatranka.Ja uz ani nepamätám kedy som dolky jedla,ale viem,ze moja mama nám ich ako detom veru často robievala .Len potrela lekvarom,pozliepala a pocukrovala :-)
mata3636
ach, tá kapustnica vyzerá úžasne. aj u nás bude, zajtra.
dolky sú tiež krásne, pekne naservírované
marika21
Také jedlá zbožňujem. Však by som sa nejak k vám omylom dostala,keby si bola v susedstve. Vôňa od susedov z jedál-prima. Máš ich pekné,chutné.
tatranka
@Marika21 (20.9.2017 12:42)

Tiež mám rada sladké dobroty.A vôbec ma nevyrušuje,ak sa rozpráva o tom,že cukor je jed.Ja si poviem -cukor je aj energia...