Dokonalá ryža

robo - fotkarobo, 6. decembra 2012

Ryžu možno variť stovkami rôznych spôsobov, každý človek má ten svoj osvedčený a obľúbený. Ja sa však vždy snažím o to, aby príprava jedla Zobraziť celý popisRyžu možno variť stovkami rôznych spôsobov, každý človek má ten svoj osvedčený a obľúbený. Ja sa však vždy snažím o to, aby príprava jedla zabrala minimum času a napriek tomu bol výsledok dokonalý. Toto je recept pre NAJRÝCHLEJŠIU, NAJJEDNODUCHŠIU a zaručene DOKONALÚ prípravu ryže. Stačí k tomu len ryža a trocha vody, bežný hrniec (vhodný je nerezový, trojvrstvové dno - netreba žiadnu platničku) a sklenená pokrievka, najlepšie s dierkou na unikanie pary a cca 20 minút času.

1 minút
príprava
16 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 šálka
1,25 šálky
dlhozrnná ryža:
1 šálka
1,4 šálky




Postup

  1. 1

    Príprava: Odmerané množstvo ryže (šálka, či dve, podľa počtu stravníkov) nasypeme do hrnca. Guľatozrnnú ryžu zalejeme 1,25 dielom vody, dlhozrnnú 1,4 dielom vody. Nie je dôležité množstvo ryže, je dôležitý POMER ryže a vody. Ryžu nepreplachujeme.

  2. 2

    Varenie: Hrniec zakryjeme pokrievkou, zapneme horák. Od okamihu bodu varu stiahneme horák na minimum a varíme 8 minút. Potom vypneme horák a čakáme ďalších 8 minút, kým sa ryža dorobí. Môžeme servírovať. Pozor: Pokrievku počas celej prípravy nesmieme ani raz nadvihnúť!!!

  3. 3

    Poznámka: Variť môžeme na akomkoľvek sporáku, a keďže nám ide aj o rýchlosť, najrýchlejšie nám začne vrieť na indukčnej platni. Dôležité: Počas celej doby varenia až do úplného konca musí byť pokrievka na hrnci. V žiadnom prípade ju ani raz nesmieme nadvihnúť, lebo nám unikne para a ryža bude lepkavá a nedovarená! Preto doporučujem sklenenú pokrievku, nakoľko je treba odsledovať kľúčový okamih, ktorý je začiatok varu, aby sme mohli sledovať čas a zmierniť horák na minimum. Stať sa môže, že aj po stiahnutí horáka nám para a vytvárajúce sa bubliny budú tlačiť na pokrievku, vtedy treba na pár sekúnd hrniec z horáka odsunúť, kým sa teplota ustáli. Znamená to, že ste plameň stiahli neskoro, alebo je aj po stiahnutí príliš silný. Toto sa stáva hlavne na elektrických sporákoch, ktoré majú vysokú zotrvačnosť. Na plyne, či indukčnej platni sa to kontroluje jednoduchšie.

  4. 4

    Epilóg: Osobne varím najradšej guľatozrnnú, a je úplne jedno aký druh, stačí aj najobyčajnejší, najlacnejší a výsledok bude vždy rovnaký. Takýmto spôsobom pripravujem ryžu vždy a na čokoľvek, trebárs aj na suši... K vytvorenieniu a publikovaniu tohoto receptu ma viedli rôzni známi, ktorí sa často sťažovali, že sa im ryža prevarila, alebo je nedovarená. Je to môj rokmi overený sofistikovaný recept. Osobne si myslím, že toto je jednoznačne najrýchlejšia príprava ryže vôbec. Od vstupu do kuchyne môžete za 20 minút ryžu servírovať (1 minúta príprava, cca 3 minúty čakanie, kým voda zovrie, 8 minút varenie a 8 minút na dorobenie). Je to rýchlejšie, než varenie v tlakovom hrnci, pretože doba, kým dosiahnete potrebný tlak je dlhšia, než kým vám zovrie v obyčajnom hrnci. Áno, doba varenia je možno 5 minút, ako by mohol niekto namietať, ale prirátať treba ešte aj čas, kým vám tlakový hrniec dovolí poskytnúť svoj obsah. Neušetríte nič. Ani čas, ani elektrickú energiu, či plyn. A ešte jedna poznámka: Ja ryžu nesolím, ale ak chcete, môžete. Podľa mňa je ryža príloha a nemá zasahovať do chuti hlavného jedla. Ak však robím ryžu k niečomu jednoduchému, oživím ju korením (napr.: karí - bude krásne žltá...) prípadne do nej po uvarení vmiešam trocha mrazenej zeleniny (napr.: hrášok, kukurica...). Zelenina ryžu trocha ochladí a horúca ryža zeleninu rozmrazí, takže ju môžeme jesť okamžite.

Diskusia k receptu

radulienka
Super recept, varievam ryžu mnohými spôsobmi, je vždy perfektná, ale takto bez prepláchnutia som ju ešte nerobila, vyskúšam, časovo sa mi to veľmi pozdáva, vďaka za recept...
helica
Kedysi dávnejšie bol myší trus akousi bežnou súčasťou ryže. Teraz sa to už chvalabohu nestáva. Ale, aj tak ryžu v sitku premyjem pod tečúcou ,studenou vodu. Myslím, že na kvalite jej to nijako nemôž ubrať. Inak pripravujem veľmi podobne, len ja najskôr ryžu trochu premiešam na oleji, alebo br. masti.
2010
Kazdy podla svojej chute ale tym ze som vela krat videl ako sa ryza pestuje , skladuje , prepravuje a kdo vsetko si z nej pochutnava a kyda na nu , tak ti garantujem ze tvoj postup nebudem skusat (-:
Inac ryza sa aj preto omyva ze strati povrchovy skrob a potom sa nelepi.
letisia
Ja tiež ryžu umývam, aby bola pekne sypká a hlavne zdravo čistá. Najprv si však na oleji usmažím cibuľu, pridám ryžu, zalejem, nechám prísť k varu, stíšim plameň na minimum, varím najviac 10 minút a nechám odstáť 15 minút. Je samozrejmé, že sa nesmie zdvihnúť pokrievka po celú dobu.
aroooo
a ja veru ryžu premyjem najprv 2x v horúcej vode a tiež toľko krát v studenej, až mi z nej nejde biela voda/škrob/,opražím trochu na oleji,zalejem teplou vodou cca 2 cm nad ryžu, a varím a kľudne miešam dovtedy, kým tam je len málo vody a je to hustá kaša, vtedy zakryjem,ešte 2-3 min povarím aby som tam mala paru a vyplnem a nechám cca 10 15 min.odpočinúť,premiešam,krásne sa rozsýpa a môže sa podávať.
turistka
@aroooo , tiež preplachujem teplou vodou kým nejde čistá voda, dám do sitka, kým odtečie voda a ostane sypká potom ryžu opražim atď.
douglas
Tie pomery vody na varenie sa mi pacia, horsie to je z kvalitou...Ryza znacky, ktora je v kazdej domacnosti vitana nam uz cez tyzden lezi na nasej prazskej zahrade a ani nevyberave holuby, hrdlicky alebo kosaci - natozto sykorky ju nechcu. Nasypali sme ju jim dobre uvarenu, vychladenu, nesolenu a vyzerala, ze jej nic nechyba ;).
duschko
Ryzu vzdy preplachnem pod horucou tecucou vodou. Necham odkvapkat a na rozpalenom oleji oprazim, pokial nepocujem ju pod vareskou. To je uz taka sklovita. Potom zalievam vriacou vodou. Nastavim minutky na dasat min. a este pod pokrievkou necham dojst. To vtedy ked je ryza ako priloha. Inak robim do plnenej papriky a inak na rizoto. Vzdy zalezi na tom, co s tej ryze bude.
robo
Ďakujem všetkým za Vaše komentáre. Pointa receptu by mala byť v tom, že je JEDNODUCHÝ a RÝCHLY, v tom je tá DOKONALOSŤ vyjadrená v názve. Prekvapili ma komentáre na tému "preplachovanie". Nebránim sa hygiene, nepreplachujem len z dôvodu časovej úspory. Súhlasím, že sa v ryži môže nájsť všeličo, ale to isté sa môže nájsť aj v múke. Preplachuje niekto múku? Podľa mňa je to pocitová záležitosť, nie praktická. Svoju kuchársku kariéru som začínal v detstve u mamy pri sporáku napríklad aj takouto činnosťou: "Poď očistiť ryžu!" Vyfasoval som šálku ryže a ja som vedel, že ju mám vysypať na pracovnú dosku a svojimi detskými prstami po jednej popreberať a kamienky, plevy a myšacie exkrementy vyhodiť. To boli tie viditeľné veci. Tie neviditeľné odchádzali, keď som tú ryžu preplachoval. Aj desať krát, kým nešla "čistá" voda. Pol hodinu som tomu musel venovať. Dlhé roky som to takto robil. Jedného pekného dňa som si povedal: Dosť! Nepreplachujem múku, nebudem ani ryžu! V tom zlomovom okamihu som vyriešil ešte jednu vec: Zemiaky. Odvtedy ich nešúpem. Všade používam neošúpané, ale na rozdiel od ryže, zemiaky prepláchnem poriadne...
robo
A ešte jedna dôležitá poznámka. Keďže sme detailisti, treba si uvedomiť, že preplachovaním ryža naberá vodu. Niekto možno namietne, že je to zanedbateľné. Nie je. Dajte potom menej vody, lebo ju tak môžete mierne rozvariť.
paeva
robo, prosím Ťa, ani zemiaky na pyré nešúpeš? ja viem, najviac vitmínov je priamo pod šupkou, alebo v šupke, ale čo to pyré?
robo
to paeva: nie nešúpem, nevadia mi šupky v pyré a nielen kvôli vitamínom, ale raz som sa rozhodol, že zemiaky šúpať nebudem a hotovo. A teraz to nevravím len preto, že som bol raz dávnejšie v Amerike a tam sa so šúpaním nikto nebabre ani do pyré, ale ja som toto rozhodnutie prijal pri plnom vedomí už na území našej krásnej republiky dávno predtým.
rea1
táto tvoja posledná reakcia mi pripomína môjho bývalého: raz som sa tak rozhodol, tak to tak bude a basta! a mamička dávala do hrnca pri varení zemiakov dve lyžičky soli, tak ju tam daj aj ty! chyba lávky - mamička varila pre 6 ľudí, ja pre 2. ale čo človek nespraví pre svojho milovaného (a hlavne, aby som mala pokoj). dala som 2 lyžičky soli, zemiaky sa nedali jesť lebo boli presolené ako sviňa, obed išiel do wc a odvtedy bol aspoň v kuchyni pokoj. :-))) LOL
abdul
@robo : Jáj v Amerike. To si mal napísať na začiatok. tam majú patent na všetko, aj na zemiaky, ryžu, vrtuľník, zajačie bobky a podobne. Múku nepreplachujem, ale preosievam. Ak teda vieš o čo ide. Ona tá múka je potom taká vždušnejšia. Ak to zatiaľ do Ameriky nedošlo, nech sa naučia. Z Ameriky je všetko naj.... . Ostatný svet je sprostý a nič nevedia. Nezabudni si zastrúhať špic. Zíde sa ti to.
abdul
@robo : Jáj v Amerike. To si mal napísať na začiatok. Tam majú patent na všetko, aj na zemiaky, ryžu, vrtuľník, zajačie bobky a podobne. Múku nepreplachujem, ale preosievam. Ak teda vieš o čo ide. Ona tá múka je potom taká vždušnejšia. Ak to zatiaľ do Ameriky nedošlo, nech sa naučia. Z Ameriky je všetko naj.... . Ostatný svet je sprostý a nič neveie. Nezabudni si zastrúhať špic. Zíde sa ti to.
abdul
@robo : Jáj v Amerike. To si mal napísať na začiatok. Tam majú patent na všetko, aj na zemiaky, ryžu, vrtuľník, zajačie bobky a podobne. Múku nepreplachujem, ale preosievam. Ak teda vieš o čo ide. Ona tá múka je potom taká vždušnejšia. Ak to zatiaľ do Ameriky nedošlo, nech sa naučia. Z Ameriky je všetko naj.... . Ostatný svet je sprostý a nič nevie. Nezabudni si zastrúhať špic. Zíde sa ti to.
honestka
@robo : zabudol si vsak pripisat, ze v tej nestastnej AMERIKE maju nove zemiaky po cely cas /a tie su ozaj s takou nebadatelnou kozickou/, ze je nie potreba skrabat, iba vycistit kefkou.

Ryzu by som be premytia nikdy nepouzila /vid co hovori@2010 /.
Tak isto muku preosievam z dovodu, ze mesiace je zatazena vrecami a prevzdusnenim sa z nej pecie ovela lahsie.
inac neviem, preco sa tu v KOMentoch vzdy hadzu take urazlive slova, ked sa jedna o tuto krajinu?
ak vieme a chceme oboznamit aj o tych veciach, ktore este len prichadzaju do domoviny co je na tom zle? ved nie kazdy sa tula webom denne niekolko hodin, hlavne pracujuce obyvatelstvo.

Ja sa asi tiez odmlcim s mojimi komentami, pretoze nemam v zaujme "poucovat" iba oboznamovat a ked aj to je na skodu /nie moju/ nuz nech.
Preco sa mi vsak ozyvate sukromne tiez nerozumiem- kludne to napiste, nech si precitaju vsetci...
radost
...aale neberte sa tak vážne..:-)jeden tak-druhý onak..je zaujímavé čítať-aké rôzne postupy a manuály majú ľudia v kuchyni...a vôbec to neznamená-že máme robiť všetci rovnako...veľmi rada tu chodím na návštevy-myslím do rodiny p.Varechovej...a som vdˇačná za každý recept a radu každému...aj kedˇ si ho neosvojím..
pokojný večer..priatelia...:-)
evanaaa
Tiež mám radšej guľatú ryžu, mám pár " svojich" značiek, ktoré podľa možnosti kupujem. Ryžu preplachujem najmenej 5x, kým nie je čistá voda, ide mi aj o to, aby som ju zbavila škrobu - nebude tak mazľavá a ako diabetikom nám ten škrob dobre nerobí, ale aj tak by som ju umývala. Lenže ja umývam najprv v studených vodách, aby lepšie zišiel škrob a poslednou horúcou ju zabarím a zároveň aj vysuším. A robím na oleji ( masti), s pridaním buď byliniek alebo oných prísad - nemám totiž rada len čistobielu ryžu a už nie varenú len vo vode. Veľa nesolím, ale soľ dávam.
helica
Tak sa mi vidí, že sme si našu obľúbenú varechu s úžasnými a lojálnymi prispievateľmi zamenili za parlamentné diskusie medzi koalíciou a opozíciou. Vráťme sa k starým dobrým časom a nemýlme si alegóriu s filagóriou.
robo
Tešia ma vaše komentáte, z Ameriky sme sa postupne dostali až k Abdulovi na Blízky východ... Vďaka za vtipný komentár. :-)
Inak, ľudia, bavíme sa o ryži, nie o patriotizme... :-)
Na to je iný portál... :-)
robo
to rea1, to moje rozhodnutie nešúpať zemiaky bolo asi hlavne z pohodlnosti a úspore času, než o chránení vitamínov pod šupkou :-)
tiginko
bolo by možno zaujímavé urobiť si štatistiku, koľkokrát premývajú ryžu na plný úväzok zamestnané mladé mamičky, ktoré potrebujú v krátkom čase urobiť okrem rýchlej večere ešte stotisíc iných vecí. Je to otázka možností, chute a vôle...
robo
Ďakujem za podporu tiginko, už som si myslel, že som jediný na svete, čo ryžu nepremýva. A to pritom nie som zamestnaný, ani mladý, a dokonca, ani mamička. :-)
evusik
@robo na preberanie ryže v detstve sa veru aj ja pamätám... z jedného hrnčeka ryže som vyzbierala celkom slušnú kôpku kamienkov, aj keď som sa vydala som ryžu preberala, ale postupne bolo tých nečistôt menej a menej a teraz to už nikto nerobí, pretože ryža je čistá... ryžu preplachujem a varím podobne ako varíš ty, ale spôsob prípravy u mňa záleží od toho na čo ju chcem použiť, toto je taký klasický postup na prípravu prílohovej ryže... ryžu na risotto nepreplachujem, používam ryžu Arborio a tá sa nepreplachuje, pretože risotto má byť krémovité.... je to ako so špagetami, ani tie sa nepreplachujú (uvarené) studenou vodou :-)
sailero
sama doma, tak vyskusam :) Tak jednoducho a rychlo som este RYZU nikdy predtym nevarila. Chutila s pecenou rybou :)