Dokonalá ryža

Autor receptu: robo

Ryžu možno variť stovkami rôznych spôsobov, každý človek má ten svoj osvedčený a obľúbený. Ja sa však vždy snažím o to, aby príprava jedla zabrala minimum času a napriek tomu bol výsledok dokonalý. Toto je recept pre NAJRÝCHLEJŠIU, NAJJEDNODUCHŠIU a zaručene DOKONALÚ prípravu ryže. Stačí k tomu len ryža a trocha vody, bežný hrniec (vhodný je nerezový, trojvrstvové dno - netreba žiadnu platničku) a sklenená pokrievka, najlepšie s dierkou na unikanie pary a cca 20 minút času.

1 minút
príprava
16 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Príprava: Odmerané množstvo ryže (šálka, či dve, podľa počtu stravníkov) nasypeme do hrnca. Guľatozrnnú ryžu zalejeme 1,25 dielom vody, dlhozrnnú 1,4 dielom vody. Nie je dôležité množstvo ryže, je dôležitý POMER ryže a vody. Ryžu nepreplachujeme.
  2. Varenie: Hrniec zakryjeme pokrievkou, zapneme horák. Od okamihu bodu varu stiahneme horák na minimum a varíme 8 minút. Potom vypneme horák a čakáme ďalších 8 minút, kým sa ryža dorobí. Môžeme servírovať. Pozor: Pokrievku počas celej prípravy nesmieme ani raz nadvihnúť!!!
  3. Poznámka: Variť môžeme na akomkoľvek sporáku, a keďže nám ide aj o rýchlosť, najrýchlejšie nám začne vrieť na indukčnej platni. Dôležité: Počas celej doby varenia až do úplného konca musí byť pokrievka na hrnci. V žiadnom prípade ju ani raz nesmieme nadvihnúť, lebo nám unikne para a ryža bude lepkavá a nedovarená! Preto doporučujem sklenenú pokrievku, nakoľko je treba odsledovať kľúčový okamih, ktorý je začiatok varu, aby sme mohli sledovať čas a zmierniť horák na minimum. Stať sa môže, že aj po stiahnutí horáka nám para a vytvárajúce sa bubliny budú tlačiť na pokrievku, vtedy treba na pár sekúnd hrniec z horáka odsunúť, kým sa teplota ustáli. Znamená to, že ste plameň stiahli neskoro, alebo je aj po stiahnutí príliš silný. Toto sa stáva hlavne na elektrických sporákoch, ktoré majú vysokú zotrvačnosť. Na plyne, či indukčnej platni sa to kontroluje jednoduchšie.
  4. Epilóg: Osobne varím najradšej guľatozrnnú, a je úplne jedno aký druh, stačí aj najobyčajnejší, najlacnejší a výsledok bude vždy rovnaký. Takýmto spôsobom pripravujem ryžu vždy a na čokoľvek, trebárs aj na suši... K vytvorenieniu a publikovaniu tohoto receptu ma viedli rôzni známi, ktorí sa často sťažovali, že sa im ryža prevarila, alebo je nedovarená. Je to môj rokmi overený sofistikovaný recept. Osobne si myslím, že toto je jednoznačne najrýchlejšia príprava ryže vôbec. Od vstupu do kuchyne môžete za 20 minút ryžu servírovať (1 minúta príprava, cca 3 minúty čakanie, kým voda zovrie, 8 minút varenie a 8 minút na dorobenie). Je to rýchlejšie, než varenie v tlakovom hrnci, pretože doba, kým dosiahnete potrebný tlak je dlhšia, než kým vám zovrie v obyčajnom hrnci. Áno, doba varenia je možno 5 minút, ako by mohol niekto namietať, ale prirátať treba ešte aj čas, kým vám tlakový hrniec dovolí poskytnúť svoj obsah. Neušetríte nič. Ani čas, ani elektrickú energiu, či plyn. A ešte jedna poznámka: Ja ryžu nesolím, ale ak chcete, môžete. Podľa mňa je ryža príloha a nemá zasahovať do chuti hlavného jedla. Ak však robím ryžu k niečomu jednoduchému, oživím ju korením (napr.: karí - bude krásne žltá...) prípadne do nej po uvarení vmiešam trocha mrazenej zeleniny (napr.: hrášok, kukurica...). Zelenina ryžu trocha ochladí a horúca ryža zeleninu rozmrazí, takže ju môžeme jesť okamžite.