Dezert Hurakáňa

letisia - fotkaletisia, 18. októbra 2010
Dezert Hurakáňa
Foto: letisia

Toto je úžasná lahôdka. Recept som kedysi dávno videla v nejakej televíznej relácii, kde varili rodiny. Každý kto ju u nás ochutnal, chválil. Vyskúšajte, Zobraziť celý popisToto je úžasná lahôdka. Recept som kedysi dávno videla v nejakej televíznej relácii, kde varili rodiny. Každý kto ju u nás ochutnal, chválil. Vyskúšajte, neoľutujete. Zabudla som odfotiť odkrojený kúsok, foto pridám, keď budem najbližšie robiť.

Suroviny

5 ks
5 PL
5 PL
100 g posekané
1/2 balíčka
1-2 dcl
Krém:
1 l
40 g
1 PL
2 ks




Postup

  1. 1

    Hrozienka (aj viac ako v predpise) si namočíme vopred do rumu (alebo do amareta). Ja pridávam aj sušené brusnice k hrozienkam. Túto zmes môžeme aj mierne povariť, bude mať lahodnejšiu chuť. Množstvo hrozienok, brusníc a rumu (amareta) uvádzam len orientačne, dávam viac. Každý môže dať podľa svojej chuti.

    Dezert Hurakáňa - obrázok 1
  2. 2

    Orechy si na drobno posekáme. Upečieme si z vajec, kryštálového cukru a polohrubej múky cesto. Keď vychladne, pokrájame ho na väčšie štvorce, alebo na dva pláty. Ak robievam z dvojnásobnej dávky, tak upečiem dva korpusy, jeden nechám na plechu a tak skladám dezert. Potom robím krém z dvojnásobnej dávky.

    Dezert Hurakáňa - obrázok 2
  3. 3

    Časť štvorcov uložíme na dno misy (alebo polovicu plátu, či celý plát na plechu), pokvapkáme šťavou z hrozienok a posypeme hrozienkami s brusnicami.

    Dezert Hurakáňa - obrázok 3
  4. 4

    Na to vylejeme časť ešte horúceho krému, ktorý pripravíme uvarením hustejšej kaše z mlieka, maizény, cukru a vajec. Posypeme posekanými orechami (kto chce pomletými), ich množstvo tiež uvádzam orientačne, dávam viac.

    Dezert Hurakáňa - obrázok 4
  5. 5

    Uložíme druhú časť cesta a celý tento postup opakujeme. Ak robíme z kúskov cesta, vyjde viac vrstiev, ktorých počet záleží od veľkosti a tvaru misy. Poslednou vrstvou je krém, ktorý posypeme orechami. Ja robievam iba dve vrstvy, potom sa dá pekne krájať na štvorce. Dáme do chladničky na 24 hodín.

    Dezert Hurakáňa - obrázok 5

Diskusia k receptu

pivonka
To musí byť dobrotka! Vidím, že krém je bez masla, vlastne taký pudingový, to sa mi páči. Vyskúšam, keď prídu vnúčatá.
letisia
pivonka, je to naozaj výborné a je to ľahké a nie veľmi sladké. Samozrejme dá sa s tým vymýšľať. Ja som to robila už aj na plech. Upiekla som dve cesta, na prvé som dala hrozienkovú zmes, ale väčšie množstvo, na to orechy, puding, zakryla som to ďalším cestom, znovu hrozienka so šťavou, ale najskôr puding a na vrch posekané orechy.
babi
poznám tento recept, je skutočne výborný ja lešte pridávamdo cesta kakao, potom je to krajšie pri servírovaní. Má to motaiku. Inak už som to dávno nerobila, dík za pripomenutie
letisia
to kakao vyskúšam, dík za nápad. Toto je taký recept, že sa dá všelijako obmieňať.
evanaaa
Nie sú to náhodou " šomló halušky " ? Je to skoro podobný recept. A tie vajcia sa zamiešajú celé, alebo zvlášť? Ináč, musí to byť ozaj dobré.
letisia
to je úplne niečo iné ako šomló halušky. Cesto sa môže robiť aj vymiešaním celých vajec, aj zvlášť žĺtky s cukrom a z bielkov sneh. Moja kamoška tam dáva aj trochu prášku do pečiva, i keď v recepte nie je.
evusik
@letisia ja takéto podobné robím tiež, upečiem obyč. piškótu a veľkou lyžicou ukrajujem a do misky a prekladám: piškótu, ovocie, kyslú smotanu, alebo tvaroh, orechy a hrozienka v rume, skrátka čo doma mám a vždy je to dobré... tvoj recept je výborný a má úplne najsamlepší názov, že Hurakáňa - kde si k tomu došla, moc sa mi to páči .-)
letisia
evisuk aj tvoj nápad je veľmi dobrý, vyskúšam :-) Ten názov som nevymyslela ja, kedysi dávnejšie robili tú pochúťku v nejakej televíznej relácii.
letisia
keď ho znovu budem robiť, pridám foto a to bude čoskoro




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia