Dezert Hurakáňa

Autor receptu: letisia

Toto je úžasná lahôdka. Recept som kedysi dávno videla v nejakej televíznej relácii, kde varili rodiny. Každý kto ju u nás ochutnal, chválil. Vyskúšajte, neoľutujete. Zabudla som odfotiť odkrojený kúsok, foto pridám, keď budem najbližšie robiť.

Suroviny

Postup

  1. Hrozienka (aj viac ako v predpise) si namočíme vopred do rumu (alebo do amareta). Ja pridávam aj sušené brusnice k hrozienkam. Túto zmes môžeme aj mierne povariť, bude mať lahodnejšiu chuť. Množstvo hrozienok, brusníc a rumu (amareta) uvádzam len orientačne, dávam viac. Každý môže dať podľa svojej chuti.
  2. Orechy si na drobno posekáme. Upečieme si z vajec, kryštálového cukru a polohrubej múky cesto. Keď vychladne, pokrájame ho na väčšie štvorce, alebo na dva pláty. Ak robievam z dvojnásobnej dávky, tak upečiem dva korpusy, jeden nechám na plechu a tak skladám dezert. Potom robím krém z dvojnásobnej dávky.
  3. Časť štvorcov uložíme na dno misy (alebo polovicu plátu, či celý plát na plechu), pokvapkáme šťavou z hrozienok a posypeme hrozienkami s brusnicami.
  4. Na to vylejeme časť ešte horúceho krému, ktorý pripravíme uvarením hustejšej kaše z mlieka, maizény, cukru a vajec. Posypeme posekanými orechami (kto chce pomletými), ich množstvo tiež uvádzam orientačne, dávam viac.
  5. Uložíme druhú časť cesta a celý tento postup opakujeme. Ak robíme z kúskov cesta, vyjde viac vrstiev, ktorých počet záleží od veľkosti a tvaru misy. Poslednou vrstvou je krém, ktorý posypeme orechami. Ja robievam iba dve vrstvy, potom sa dá pekne krájať na štvorce. Dáme do chladničky na 24 hodín.