Dedinský chlebík

ebinka - bez fotkyebinka, 14. mája 2012
Dedinský chlebík
Foto: ebinka

Skúšam postupne piecť doma chlebíky, baquetky, toastové chleby...Tento recept mám z knihy Chléb a jiné druhy pečiva z roku 1992. Urobila som menšie množstvo, Zobraziť celý popisSkúšam postupne piecť doma chlebíky, baquetky, toastové chleby...Tento recept mám z knihy Chléb a jiné druhy pečiva z roku 1992. Urobila som menšie množstvo, ale chutil vynikajúco.

60 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

750 g
750 g
60 g
850 ml
2 lyžičky
2 lyžičky




Postup

  1. 1

    Múky spolu zmiešame so soľou a kmínom. Do pekárničky dáme vodu, namrvíme kvasnice, pridáme zmiešané múky. Zapneme program na miesenie a kysnutie cesta. Po vykysnutí cesto vyberiem, urobím si bochník, ešte ho nechám podkysnúť tak 30 minút. Vymastím si hlinenú nádobu na pečenie a pečiem v predhriatej rúre na 200 stupňoch asi 60 minút. Do rúry dávam v plechovom hrnčeku vodu pri pečení, aby bola kôrka na chlebíku chrumkavá.

Diskusia k receptu

hubata
Cítim až sem jeho vôňu - vôňu obyčajného výražkového chleba. A kde dostanem kúpiť žitnú múku?
evanaaa
heubata, možno aj v Kauflande, tam je zatiaľ podľa mňa najlepší výber múk a zmesí. @ebinka , ja mám takúto nádobu, ten istý tvar , len hnedú, ale neviem, či v nej môžem aj piecť. Môže s adať do vyhriatej rúry, nepraskne?
ebinka
Ja kupujem žitnú múku v terne, tam majú veľa druhov múk. Evanaaa pečiem v tejto nádobe na plných 250, aj ked ju dám do vyhriatej nepraskne, neboj sa:-)
marikafil
Mňa by zaujímalo, akú máš pekárničku, keď v nej dokážeš urobiť kysnuté cesto z 1,5 kg múky. Ja mám Kenwood a minule, keď som robila zo 600 gramov múky, tak mi skoro otvorilo vrchnák... A tiež neviem, čo je žitná múka - ja som doteraz takú nenašla, chleby pečiem z kombinácie pšeničná, špaldová a ražná.
ochino
pre marikafil
žitná múka je vlastne ražná, ale po česky!
ja som našiel v Bille jeden druh múky čo mal obidva názvy - každý na inej strane 1kg balenia...
remcula
Super forma!!! Já mám něco takového jen ve tvaru ryby!
irenaw
Krásne vyzerá ten bochník chleba a aj forma. Súhlasím s @evanaaa najlepší výber má Kaufland. @ochino väčšinou to platí :-) Ak by ste našli nejaký krajový recept môže to byť aj pšenica. Napríklad Horňácko (oblasť Moravského Slovácka) má vo svojom nárečí žito=pšenica. Na Slovensku sa to tiež mení podľa oblasti.
babkamt
Chlieb sa ti vydaril. Mám taký istý pekáč asi 30 rokov. Visí zavesený v špajzi na stene. Musím ho oprášiť a znovu ho začať používať. Piekla som v ňom husi a kačice.
zdezda
krásny chlebík, píšeš, že si ho urobila z menšieho množstva, ale veď 1,5kg múky je dosť veľa :-), či si ho piekla z polovičnej dávky, ten na obrázku ?
braxi
aj ja chcem vedieť či to je celá dávka a či pečieš chlieb bez zakrytia v tom pekáči, daj prosím vedieť, ďakujem...
marcy
určite je to polovičná dávka,lebo toľko tekutiny a múky by ani XXL pekárnička nezvládla...
babidka
krasny chlebik ! A musi byt poriadne velky :-) ja pekavam chlieb z 1 kg muky a ten je teda uz dost velky ...
jerica
Múku som kúpila v Hypernove , medzi BIO produktami , € 0,99 . Už viem na čo ju spotrebujem :-))
ebinka
marikafil, mám pekáreň moulinex, pečiem chlebík z polovičnej dávky, ale ked nepoužívam pekáreň a potrebujem urobiť velký chlebík na nejakú príležitosť miesim ručne z celej dávky. Nezakrývam ho, lebo na sparenie mám v trúbe vodu, tá robí super kôrku aj vlhkosť, už to tak robím aj ked pečiem kurča, prsia potom vôbec nie sú suché:-) a žitná múka je vlastne ražná:-)
bojar
nevedel som, že Bratislava je dedina




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia