Cviklový sirup fotorecept

eldina - fotkaeldina, 26. októbra 2013
Cviklový sirup (fotorecept)
Foto: eldina

aj pre tých, čo ju neznášajú- nakoľko necítiť jej chuť...:) ..obsahuje všetky vitamíny, sirup sa totiž nevarí...(cvikla pomáha pri anémii, reguluje krvný Zobraziť celý popisaj pre tých, čo ju neznášajú- nakoľko necítiť jej chuť...:) ..obsahuje všetky vitamíny, sirup sa totiž nevarí...(cvikla pomáha pri anémii, reguluje krvný tlak, obsahuje kobalt, ktorý chýba vegetariánom, či vegánom..obsahuje vlákninu, ktorá pozitívne pôsobí na črevá a ich peristaltiku..pôsobí proti depresii, ekzémom, na lepšiu koncentráciu-niet toľko znakov v tejto kolonke, aby som všetko vymenovala..:)...takže lepšie bude napísať-cvikla pomáha pri liečeniu všetkých chorôb..:)

40 minút
príprava

Suroviny

3 kg
4 ks
3 l
5 bal (10 g)
4 kg
1 bal
1/2 fľaštičky




Postup

  1. 1

    Potrebujeme:

    Cviklový sirup (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    najprv dať variť vodu a nechať vychladnúť.....pri práci s cviklou nezabudnite používať rukavice-farbí...citróny dobre umyť /predpokladám, že bio nájdete ťažko/a nechať niekoľko hodín namočené vo vode so sodou bicarbonou /stačí trochu nasypať/..potom opäť dobre vyumývať...

    Cviklový sirup (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    umyté citrony a ošúpanú + nakrájanú cviklu zomlieť /ja som mala chopper, nezabudnúť na rukavice!!/...všetko dať do hrnca s vodou , dobre pomiešať a nechať 24 h v hrnci/sem- tam pomiešať, či najlepšie v rukavicach pomágať/..

    Cviklový sirup (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na druhý deň masu scediť /netreba gáza, ja som mala sitko na zeleninu a potom som ešte cez malé sitko preliala/, do šťavy, ktorá nám ostala pridať cukor, kyselinu citrónovú, konzervačný prípravok a pol vanilkovej esencie...miešať, kým sa cukor nerozpustí../odporúčam kúpiť jemno mletý cukor, bude to rýchlejšie, nakoľko sa nič nevarí/..

    Cviklový sirup (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do umytých fliaš nalievať sirup.../ používala som takýto "džbánik" , bolo to rýchlejšie /

    Cviklový sirup (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    mala som asi 4 L vynikajúceho sirupu...decká, ked okoštovali zarobenú "malinovku" nevedeli, z čoho je..:)

    Cviklový sirup (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ešte malé rady: najprv začnite namočením citrónov, najlepšie na noc...vodu si môžte tiež nechať na noc zovrieť, do rána vychladne...určite použite veľký hrniec, ja som mala 5 l...

  8. 8

    sirup určite robte najmä vtedy/ak Vám nejde o zdravie a účinky z cvikly/, ak sa už dlhšie odhodlávate vyupratovať kuchyňu a stále Vám v tom niečo "bráni"..:)....ja som začala s výrobou po komplet umytí a vyčistení kuchyne a mohla som začať odznovu..:) ..chopper nebol super nápad, ale nemám veľký mixér-robot..

  9. 9

    nechcelo sa mi cviklu zavárať nakyslo, tak vznikol vynikajúci sirup, voňajúci po vanilke...možno bude niekto namietať , že je tam konzervačný prípravok, ale zase sirup sa nevarí-teda sú v ňom zachované všetky vitamíny...diabetici môžu skúsiť aj so stéviou, je jedno, čím sa osladí.......do času prípravy dám 40 minút, lebo asi toľko trvá manuálna práca dokopy, ostatné je len "čakanie"

Diskusia k receptu

an3da
Výborné, vlani som robila a budem aj teraz, robila som aj bez citrona, mne nevadí, iked s citronom je lepšie. Skúsila som v odšťavovači a potom som šupla všetko spolu, potom som eksperimentovala - dala som trochu mrkvy, iná je potom chuť. Ten cukor nedá pokaziť menšiu dávku, potom netreba konzervačný prípravok. Ak ho dáte menej, potom dať do chladničky.
iwuska
musi byt dobry, cviklu velmi lubim, ale mne osobne sa zda dost usmevne, ako mnoho ludi vychvaluje super ucinky roznych produktov a potom ich cele zabije dobrym zdravym cukrom ;) myslim, ze pozitivne ucinky cvikle sa vdaka cukru celkom vynuluju z pohladu vysledneho efektu na telo
an3da
Chuť je dobrá, niečo účinné tam hadam aj zostalo...Dávam menej vody aby bolo cviklovejšie a potom aj menej cukru...Ale si aj robievam čerstvú šťavu z cvikly a mrkvy.
abdul
Oné, niekde som postrehol, že denne sa môže vypiť max. 1,5 dcl šťavy. Bližší údaj by nebol ? Alebo to bolo o rume ?
eldina
@iwuska pripravovala som sirup...ktorý sa samozrejme riedi a predpokladám, že nik nepije denne litre všelijakých sladených sirupov...a doma vyrobený sirup je iste zdravší, ako v obchode kúpený...
eldina
@abdul máš pravdu, odporúča sa denne vypiť maximálne 200 ml čerstvej šťavy z cvikly, najlepšie riedenú 1:4, neriedená , vo väčšom množstve môže viesť aj k nevoľnosti..@an3da menej vody už ani nešlo dať na 3 kg postrúhanej cvikly...:) bolo to husté, ver mi../robila som sirup na celú zimu, nechce sa mi robiť týždenne po jednu fľašu/..:)
egresik
Ja by som sa chcela opytat: ci sa da nejak vyuzit ta zvyskova "sucha" cast cvikle na nieco? Sme dost cviklovy, takze chystam sa skusit... Robila som jahodovy sirup na jar (tiez nevareny) ale to scedene som pouzila este do dzemu ;)
iwanna
no, pokazit cviklu cukrom je obrovska skoda. rok som obmedzila cukor na minimu, zmizla mi celulitida, citim sa vyborne. ak mam zhresit - co robim rada, tak radsej raz za mesiac dva kremese a cviklu si nastruham s jablkom, polejem jogurtom a nedam tam ani zrnko cukru. pri vsetkej ucte a fakt makacke na sirupe - obdivujem, to ten cukor znehodnocuje.
an3da
@eldina , máš pravdu, ja mám recept na 1kg cvikly 3l vody, tak ja asi dávam približne ako ty, je mi to husté. @iwanna , tiež si nastrúham jablko, cviklu a mrkvu, zmiešam spolu a jem a tento sirup robím pre mladých ktorí ho milujú.
tiginko
neviem ako inde, ale u nás v Lidli zaviedli bio kútik a pomerne často mávajú bio citróny. Otázka je, nakoľko sú BIO, ale hádam o trochu viac ako tie bežné. Cviklové bárščo chválim, ale priznám sirup u nás ne-e
eldina
@tiginko tiež som deti naučila "nebyť sirupové"..a na to som pyšná, ale v lete , ked je návšteva, bazový sirup len tak fičí..s ľadom - a to isté v zime-do čaju, tento x aj cviklový- aj zasladený, aj s vitamínmi..:)...nechcelo sa mi zavárať a niečo som s ňou musela urobiť/matka zasadila/, tak to bola varianta pre tých, čo cviklu nemusia a možno takouto formou ju do seba aj dostanú..:)
tiginko
jasne @eldinka človek je rád, keď do detí dostane aspoň nejakou formou zdraviu prospešné veci. To poznám :-) Tiež nerada zaváram a hlavne u nás takmer nič zavárané veľmi nefičí, ešte sem-tam uhorky alebo čalamáda, poprípade dobrý džem. Ale skôr sme na čerstvé, alebo inak upravené zeleniny a ovocia. Napríklad dostala nás pečená cvikla, naučila som sa ju od našej "indickej" Mišky. Alebo čerstvý cviklový šalát s chrenom, mňam. Ale je pravda, že keď nie je čas, tak otvorenie pohára je rýchlejšie, ako niečo nastrúhať a nakrájať
eldina
@tiginko nemám pivnicu , ani babku na dedine..:) takže ak mám niečo vo väčšom množstve /5 viac ks/ musím vymýšľať, čo s tým..:) včera som bola na guláš party, nazbierala som si pár šípok, aj som premýšľala, čo s tým a najviac sa mi páčil šípkový "likér"-ale nakoľko jazdím, kedy by som ho pila?..:)
hubata
Zo surovej cvikly budete mať tak akurát problém so žalúdkom a takisto problém s kopou odpadu z odštavenej cvikli. To najlepšie čo je na cvikli - vláknina vyhodíte. Pobavili ma aj tie rukavice, lebo vždy mi zatiaľ po cvikle išli umyť ruky mydlom a vodou. Rukavice som ešte zatiaľ neumývala. Čo tak sa naučiť kúsať?
eldina
@hubata a ved každý má iné starosti, nie?..:)) ja som to robila v rukaviciach, lebo mám krásne nechty nalakované krásnym lakom..:) z tvojho komentu mám pocit, že som z tej cvikly odhodila všetko, aj ked sa nevarila..:) urobila som sirup, ktorý je presne to, čo aj má byť-sirup..dokonca zdravší, ako kupované...nuž, sú ľudia, čo majú radi sirupy a niektorí dokonca kašlú aj na vlákninu...@tiginko šípky sa už opíjajú vo vodke, dobre si poradila..:)
zuzananoskova
:-D :-D Nooo, tak to mi nenapadlo :-D Možno by ani nevadili, veď ak zmes dochutíš bylinkami, ešte nejakú koreňovú zeleninu k tomu (mrkve, zeler, petržlen), myslím, že výsledný efekt nemôže byť zlý :-)
jakamaka
Toto nie je zlý recept... konečne si opäť tuná s receptami pre "baby bylinárky" :):):):) Najvyšší čas, aby som aj ja začala opäť pred zimou trocha povzbudzovať imunitu..... zaujala ma minulá diskusia o olejoch.. krásne som vyplnila čas nudnej akcie :):):)
jakamaka
... len som na ten nudnej akcii nemohla odpovedať, lebo som nebola taká zbehlá na mojej novej mašinke si všetko tak naštelovať, aby ma tá nová mašinka aj poslúchala :):):):) No už sa lepším :):):):) Už viem, že už nebudú žiadne "nudné akcie" podobné rodičovským združeniam :):):):)
jakamaka
No čo Ty nevymyslíš?! Nestačí, že urobíš "exkluzívny" lekvár z fíg, ešte urobíš aj cviklu nasladko...keď si zoženiem vanilkovú esenciu, vyskúšam... Kedysi, keď boli deti malé, dokázala som im cviklu sprotiviť, keď som ich do nej nútila, lebo ja ju mám rada, a myslela som si, že je zdravá,k že by si ju mohli aj oni obľúbiť.. ale opak je pravdou, dcéra mi doteraz hovorí, že ona si spomína na cviklu asi tak ako iné deti si spomínajú na stravu v školskej jedálni.. "nejedlé, nechutné..." :):):):):) No a tak toto vyskúšam, minimálne z toho dôvodu, aby som dcéru "otestovala"... :):):):) a aby som zistila, či aj teraz má taký odpor k cvikle..:):):):)
eldina
@jakamaka Kami, vanilkovú esenciu/aromu/ máš všade...nemusíš ju tam dať, ale je to tak lepšie..aj ja som dieťa, čo dlho neznášalo cviklu, dnes ju zjem maximálne zaváranú, ale surovú nemusím/je jedno, že viem o nej x informácií/-preto sa mi páčil tento sirup...je to niečo "iné"..:)
ajvetka
Sirup je hotový, dala som o 1 kg cukru- nemala som viac :-) a je úžasný,mňam. Ďakujem za recept
alena45
zaujímavé. Nedávno som si robila šťavu pol na pol cvikla a muškátová tekvica. Z jednej cvikle a rovnakého kúska tekvice som mala skoro 2 dcl šťavy, doliala som vodu do 4 dcl pohára a vypila bez ničoho. Tekvica cviklu prevoňala a chutilo to celkom dobre. Chcem tým povedať, že takýto sirup sa dá urobiť aj z takéhoto mixu a získame inú chuť, hoci ja radšej uprednostním surovú šťavu.
1x myalab
twixi
Včera som skúšala tak trocha podľa seba. Cviklu som odšťavila aj a citrónom a pomarančami a pridala cukor, vanilkové cukre a trocha griotku a povarila . Potom naliala do pohárov . Jeden som nemala do plna tak som skúsila . Bol výborný . Dnes robím ďalšiu dávku




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia