Cviklový sirup (fotorecept)

Autor receptu: eldina

aj pre tých, čo ju neznášajú- nakoľko necítiť jej chuť...:) ..obsahuje všetky vitamíny, sirup sa totiž nevarí...(cvikla pomáha pri anémii, reguluje krvný tlak, obsahuje kobalt, ktorý chýba vegetariánom, či vegánom..obsahuje vlákninu, ktorá pozitívne pôsobí na črevá a ich peristaltiku..pôsobí proti depresii, ekzémom, na lepšiu koncentráciu-niet toľko znakov v tejto kolonke, aby som všetko vymenovala..:)...takže lepšie bude napísať-cvikla pomáha pri liečeniu všetkých chorôb..:)

40 minút
príprava

Postup

  1. Potrebujeme:
  2. najprv dať variť vodu a nechať vychladnúť.....pri práci s cviklou nezabudnite používať rukavice-farbí...citróny dobre umyť /predpokladám, že bio nájdete ťažko/a nechať niekoľko hodín namočené vo vode so sodou bicarbonou /stačí trochu nasypať/..potom opäť dobre vyumývať...
  3. umyté citrony a ošúpanú + nakrájanú cviklu zomlieť /ja som mala chopper, nezabudnúť na rukavice!!/...všetko dať do hrnca s vodou , dobre pomiešať a nechať 24 h v hrnci/sem- tam pomiešať, či najlepšie v rukavicach pomágať/..
  4. na druhý deň masu scediť /netreba gáza, ja som mala sitko na zeleninu a potom som ešte cez malé sitko preliala/, do šťavy, ktorá nám ostala pridať cukor, kyselinu citrónovú, konzervačný prípravok a pol vanilkovej esencie...miešať, kým sa cukor nerozpustí../odporúčam kúpiť jemno mletý cukor, bude to rýchlejšie, nakoľko sa nič nevarí/..
  5. do umytých fliaš nalievať sirup.../ používala som takýto "džbánik" , bolo to rýchlejšie /
  6. mala som asi 4 L vynikajúceho sirupu...decká, ked okoštovali zarobenú "malinovku" nevedeli, z čoho je..:)
  7. ešte malé rady: najprv začnite namočením citrónov, najlepšie na noc...vodu si môžte tiež nechať na noc zovrieť, do rána vychladne...určite použite veľký hrniec, ja som mala 5 l...
  8. sirup určite robte najmä vtedy/ak Vám nejde o zdravie a účinky z cvikly/, ak sa už dlhšie odhodlávate vyupratovať kuchyňu a stále Vám v tom niečo "bráni"..:)....ja som začala s výrobou po komplet umytí a vyčistení kuchyne a mohla som začať odznovu..:) ..chopper nebol super nápad, ale nemám veľký mixér-robot..
  9. nechcelo sa mi cviklu zavárať nakyslo, tak vznikol vynikajúci sirup, voňajúci po vanilke...možno bude niekto namietať , že je tam konzervačný prípravok, ale zase sirup sa nevarí-teda sú v ňom zachované všetky vitamíny...diabetici môžu skúsiť aj so stéviou, je jedno, čím sa osladí.......do času prípravy dám 40 minút, lebo asi toľko trvá manuálna práca dokopy, ostatné je len "čakanie"