Cukinové rolky sterilizované

alena45 - fotkaalena45, 16. augusta 2012
Cukinové rolky sterilizované
Foto: alena45

V tomto období už s klasickým každoročným zaváraním finišujem a je čas pripraviť chutný darček pre známych alebo prekvapenie na grilovačku. Nevedela som zohnať Zobraziť celý popisV tomto období už s klasickým každoročným zaváraním finišujem a je čas pripraviť chutný darček pre známych alebo prekvapenie na grilovačku. Nevedela som zohnať čerstvý kôpor, tak mi cukina aj uhorky od soboty trochu prezreli a zle sa s nimi pracovalo, ale z postupu uvidíte čo som vlastne chcela vytvoriť.

100 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

  čerstvý nasekaný




Postup

  1. 1

    Najprv na širokom strúhadle nakrájame cukinu a uhorky, dobre nasolíme a necháme v miske postáť. Medzitým si nadrobno nasekáme cesnak, aj viazaničku kôpru a zmiešame.

    Cukinové rolky sterilizované - obrázok 1
  2. 2

    Asi po pol hodine zelenina pustí dostatok tekutiny a stane sa ohybnou. Opatrne pásy zeleniny vyžmýkame a povystierame na dosku. Na ne nanesieme z kôpru a cesnaku slabú vrstvu, zvinieme a ukladáme do pohárov. Môžeme ozdobiť čili papričkou.

    Cukinové rolky sterilizované - obrázok 2
  3. 3

    Zalejeme nálevom, ktorý obvykle používame na uhorky a vysterilizujeme krátko, než sa majú možnosť chytiť viečka. Ja som sterilizovala pri 90 stupňoch cca 10 minút.

  4. 4

    Cukina a uhorka by nemala mať už vyzreté jadrá, lebo sa trhá už pri strúhaní aj pri žmýkaní. To sa stalo mne, preto nie sú rolky úhľadnejšie. Po víkende skúsim ešte s petržlenovou vňaťou aj ďalšie s mätou s kúskami citróna. V nedeľu som robila ešte z čerstvo odtrhnutej cukiny a na obrázku vidno, že rolky sú krajšie, teda aspoň mne sa tak zdá.

    Cukinové rolky sterilizované - obrázok 4
  5. 5

    Na jednu cukinu a dve šalátové uhorky som potrebovala 1 väčšiu hlávku cesnaku a väčšiu viazaničku kôpru. Nálev som použila zostatkový z víkendového zavárania uhoriek, podľa predpisu na nakladači. Tým, že zelenina pustí dosť šťavy, stane sa ľahko tvárnou a tak z takéhoto množstva naplníte 2 dvojdecové poháriky a 1 menší.

Diskusia k receptu

mijaita
Alenka je mistr zavarovani , krasne a urcite to bude i vyborne. Jake by to bylo jeste zakapnute olejem jako treba kapie?
alena45
@Mijaita , viem, že by to bolo s olejom super, ale už minulý rok som mala so zavarovaním v oleji problémy s chytením viečok, tak mám rešpekt. A jaké by to bylo ješte i ugrilované !
radulienka
Nádhera, toto sa mi veľmi pozdáva, skvelý nápad a pomerne rýchla príprava, vďaka za recept...
marijanka712
@alena45 velmi dekoratívne a skutočné pekný darček pre kulinára velmi dobre to vypadatá a ešte nechto aj tak chutí tak to nemá chybu zíram a ukladám do kk hned na záhrade sa rozhliadnem či niečo vhodné nenájdem , aby som to vyskúšala , Myslím že zelená cukina by sa mala tam nachádzať uhorky určite , ale kôpr čerstvý neviem....no skúsim s petržlenom.
salinka
Keby si mne darovala taku paradu, tak si to vylozim do policky a obdivujem to:-)))
klaura
skutočne pekná zaváranina ... žltá cuketa mi dorastá, väčšie uhorky som natrhala všera, zopár pohátikov bude ... tečím sa z tohoto receptu ... ďakujem
grandma
Vyzerá to fantasticky a určite to aj tak chutí. Hádam vyskúšam.
nonna
Zaujímavé a fajn nápad, takže ukladám do KK a vyhadzujem na FBčko pre širšiu propagáciu.
marianna76
Alenka, krásne a fajn... dobre, že mám zmrazený kôpor z minulého roka... , to máš pekné cuketky, škoda, že mám len zelené, ale určite idem na to... veď som aj uhorky šalátové si nechala.... dík
palokuchki
Krasne to vyzera a verim, ze je to aj velmi chutne. Recept si ukladam a ked budem mat cukiny v zahradke urcite to vyskusam. Nepohrdla by som takymto darcekom.
olinka12
Varešky aj ja si s týmto receptom okrášlim špajzu veľmi dobre to vyzerá všetko mám idem na to.
sonulienka
krásne a určite výborné len škoda,že nemám suroviny ale aj tak ukladám.
babkamt
Mne sa tento rok urodilo dosť baklažánov. Môžem ich tiež použiť ?
alena45
@babkamt , neviem, či sa môžu použiť surové baklažány, podobný recept s grilovnými mám medzi receptami. Len ich spravíš do rolky.
zvoncek
milá Alenka, ozaj treba obdivovať Tvoju vynaliezavosť a šikovnosť,
táketo darčeky by ozaj potešili každého gurmána.
medovnicek
veľmi sa mi tento recept pozdáva, už je v kk a okrem iného tie poháre sú pastva pre oči
alena45
včera som robila znovu, ale vylepšila som si to, petržlenovú vňať s cesnakom som dala do kutrovača, to je ten mixér, čo sa stláča zvrchu a nerozmixuje na šťavu, len rozseká a priamo z neho som nanášala vrstvu na cukiny Potom som to isté urobila ešte s kôprom a cesnakom, dnes ešte urobím pár pohárikov s mätou. Našťastie šalátové uhorky ešte rodia, ale cukinám je akosi príliš teplo, na 7 koreňoch som mala len dva kúsky za týždeň.
Ďakujem za veľmi milé komentáre.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia