Creme fraiche light verzia (fotorecept)

Autor receptu: tizian1cat

Urobila som pred pár dňami creme fraiche zo šľahačkovej smotany podľa @honestka. Na okyslenie šľahačky som použila kefír. Môj muž mi to zjedol polievkovou lyžicou - dával si to na vianočku, na fornety a dokončil to vyškrabaním zvyškov z pohára. Keďže leto sa blíži, urobila som pokus s "light"verziou - zmiešala som 2 druhy smotany - sladkú 10% a šľahačkovú + kefír. Trvalo to trochu dlhšie, ale výsledok bol rovnaký, akurát to môžem jesť aj ja bez výčitiek svedomia (a môjho zvýšeného cholesterolu)

5 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. V sklenom pohári na zaváranie som si zmiešala šľahačkovú smotanu a 4 PL kefíru.
  2. Pridala som 250ml smotany na varenie. Dobre som zamiešala.
  3. Pohár som neuzavrela, len som viečko položila na vrch pohára. Nechala som stáť na kuchynskej linke.
  4. Pri čiste šľahačkovej verzii bol creme fraiche hotový po 12 hodinách, pri tejto light verzii mi to trvalo skoro 20 hodín, ale výsledok bol rovnaký.
  5. Pre ľudí, ktorí su odkázaní už 10 rokov na lieky pri dedične zblbnutom cholesterole, je táto verzia rozhodne vhodnejšia. Ďakujem touto cestou @honestka za "nakopnutie". Uskladňujeme v chladničke s vekom už pevne uzavretým, vydrží aj 10 dní ( u nás nie...)