Creme fraiche light verzia (fotorecept)
Autor receptu: tizian1cat
Urobila som pred pár dňami creme fraiche zo šľahačkovej smotany podľa @honestka.
Na okyslenie šľahačky som použila kefír. Môj muž mi to zjedol polievkovou lyžicou - dával
si to na vianočku, na fornety a dokončil to vyškrabaním zvyškov z pohára. Keďže leto sa
blíži, urobila som pokus s "light"verziou - zmiešala som 2 druhy smotany - sladkú 10% a
šľahačkovú + kefír. Trvalo to trochu dlhšie, ale výsledok bol rovnaký, akurát to môžem
jesť aj ja bez výčitiek svedomia (a môjho zvýšeného cholesterolu)
Postup
- V sklenom pohári na zaváranie som si zmiešala šľahačkovú smotanu a 4 PL kefíru.
- Pridala som 250ml smotany na varenie. Dobre som zamiešala.
- Pohár som neuzavrela, len som viečko položila na vrch pohára. Nechala som stáť na kuchynskej linke.
- Pri čiste šľahačkovej verzii bol creme fraiche hotový po 12 hodinách, pri tejto light verzii mi to trvalo skoro 20 hodín, ale výsledok bol rovnaký.
- Pre ľudí, ktorí su odkázaní už 10 rokov na lieky pri dedične zblbnutom cholesterole, je táto verzia rozhodne vhodnejšia. Ďakujem touto cestou @honestka za "nakopnutie".
Uskladňujeme v chladničke s vekom už pevne uzavretým, vydrží aj 10 dní ( u nás nie...)