Foto: zuzana300
Recept vyberám zo starej, zažltnutej kuchárky z roku 1948, ktorú vydal Ženský spolok v Trenčíne, kde si vydavateľstvo v úvode želá, aby recepty boli Zobraziť celý popisRecept vyberám zo starej, zažltnutej kuchárky z roku 1948, ktorú vydal Ženský spolok v Trenčíne, kde si vydavateľstvo v úvode želá, aby recepty boli prijaté s láskou, za čo vopred ďakuje. Volá sa čokoládová torta, nie je náročná, o to je delikátnejšia. Prijmite ju s láskou.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
100 g |
|
100 g |
|
5 ks |
|
1/2 bal. |
|
3 PL |
|
štipka |
|
Plnka: | |
6 PL vlažné |
|
100 g |
|
1 ČL |
|
100 g |
|
1/4 bal. |
|
Poleva: | |
100 g |
|
30 g |
|
Postup
-
1
žĺtka, cukor zmäknutú čokoládu s troškou prášku do pečiva rozmiešame, pridáme sneh z bielok a polohrubú múku. Jemne zamiešame a vylejeme do pripravenej, pečiacim papierom vystlanej tortovej formy. Pečieme v rúre na 180°C cca 25-30 min, pichneme ihlicou do stredu a pokiaľ je ihlica čistá, vytiahneme, pokiaľ nie, pridáme ešte 5-6 min.
-
2
tortu vyklopíme hore dnom na misu (alebo papier), rozrežeme ju na polovicu
-
3
medzitým si pripravíme plnku: mlieko zmiešame s cukrom a rumom, zohrejeme, pridáme orechy a privedieme do varu, až masa jemne stuhne. Necháme vychladnúť ponorené v studenej vode, keď je zmes vlažná, pridáme maslo, dobre rozmiešame
-
4
plnku natrieme na polovicu torty
-
5
na plnku položíme druhú polovicu torty, natrieme marhuľovým džemom (môže byť aj pikantný ríbezľový rôsol) a polejeme čokoládou. V recepte sa uvádza, že najlepšia je o 2-3 dni. U nás sme to vydržali iba vtedy, aj to iba so zbytkom, ak sme nemali návštevu, ale okoštovali sme ju už prvý deň. Ku káve nieto lepší zákusok.
Diskusia k receptu