Čokoládová torta s orechovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: zuzana300

Recept vyberám zo starej, zažltnutej kuchárky z roku 1948, ktorú vydal Ženský spolok v Trenčíne, kde si vydavateľstvo v úvode želá, aby recepty boli prijaté s láskou, za čo vopred ďakuje. Volá sa čokoládová torta, nie je náročná, o to je delikátnejšia. Prijmite ju s láskou.

8
porcií
20 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. žĺtka, cukor zmäknutú čokoládu s troškou prášku do pečiva rozmiešame, pridáme sneh z bielok a polohrubú múku. Jemne zamiešame a vylejeme do pripravenej, pečiacim papierom vystlanej tortovej formy. Pečieme v rúre na 180°C cca 25-30 min, pichneme ihlicou do stredu a pokiaľ je ihlica čistá, vytiahneme, pokiaľ nie, pridáme ešte 5-6 min.
  2. tortu vyklopíme hore dnom na misu (alebo papier), rozrežeme ju na polovicu
  3. medzitým si pripravíme plnku: mlieko zmiešame s cukrom a rumom, zohrejeme, pridáme orechy a privedieme do varu, až masa jemne stuhne. Necháme vychladnúť ponorené v studenej vode, keď je zmes vlažná, pridáme maslo, dobre rozmiešame
  4. plnku natrieme na polovicu torty
  5. na plnku položíme druhú polovicu torty, natrieme marhuľovým džemom (môže byť aj pikantný ríbezľový rôsol) a polejeme čokoládou. V recepte sa uvádza, že najlepšia je o 2-3 dni. U nás sme to vydržali iba vtedy, aj to iba so zbytkom, ak sme nemali návštevu, ale okoštovali sme ju už prvý deň. Ku káve nieto lepší zákusok.