Tato Čokoládova poleva je vhodna na vsetky typy kolacikov, zakuskov a pri zdobeni torty. Uverejnila som ju v diskusii, ale na poziadanie ju pridavam aj Zobraziť celý popisTato Čokoládova poleva je vhodna na vsetky typy kolacikov, zakuskov a pri zdobeni torty. Uverejnila som ju v diskusii, ale na poziadanie ju pridavam aj do receptov kvoli lahsiemu pohladaniu.
Postup
-
1
šalka= 250 ml Slahacku tesne pred bodom varenia vypneme a pridame do nej vsetky suroviny. Dobre vymiesame na hladku hmotu, nechame chvilu postat, ale teplu vylejeme na pripraveny kolac /tortu/. Lejeme na jedno miesto priamo do prostriedku- pekne sa roztecie do stran. Tato poleva nezakryje ziadne nedostatky hrbolcov a preto kolacik musi byt pekne vyhladeny pred jej pouzitim. == Toto mnostvo vyjde na velkost jednej torty /babovky/ 9 inch (23 cm). Po zaschnuti ostane krasne hladka, leskla a nie je potrebne pridavat ziadny OLEJ. Jej Kvalita zavisi aj od pouzitia cokolady. Ja najradsej robim z tmavej horkej s vysokym % coco. Inu malokedy pouzivam, lebo niekedy len pridavanim tukov do cokolady mi vznikla neziaduca hmota. Je to asi aj tym, ze ak doma nemam svoju cerstvu bravcovu mast a pouzivam tunajsie rastlinne tuky z obchodu- tieto su zrejme celkom ineho zlozenia ako sme mali doma. Ani s malsom mi to vzdy nevyslo a tiez tuhli uz pri natierani. TIP: ked pouzivas tuto, alebo inu polevu /ako FOndanovu/ = VZDY si tortu vopred daj VYCHLADIT !
- 2
== Vela ludi sa stazuje, ze po ulozni torty do chladnicky sa strati LESK. Stane sa to tym, ze torta sa poleje bez toho, aby sa dala vopred na cas do CHLADNICKY; Jej vychladnutie je velmi dolezite pre tento ukaz. To iste plati aj pri FONDANOVEJ poleve, ktora sa VARI tradicnym sposobom.
- 3
V nasich diskusiach Varechy su rozne INE recepty na osvedcene a dobre cokoladove polevy; Staci si ich vyhladat a rozhodnut sa pre tu co Vam bude najlepsie vyhovovat. Jednou z tychto diskusii bola aj tu: http://varecha.pravda.sk/diskusie/poleva-na-babovku/1467-forum.html
- 4
Pripajam video pripravy GANACHE polevy z YT: http://www.youtube.com/watch?v=m3uH686LULY&feature=related
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Polevu so šľahačkou som už robila a perfektne sa krájala, vôbec sa nelámala. Ale lesklú polevu som mala málo kedy.
Tuto polevu robi speci prave maslo - pridava jej naviac lesk a taktiez ju posilni v tuhosti. Pritom sa nidky NELAME, ale ja vzdy krajam tak, ze pouzivam horuce noze- co tomu len pomozu.
Naviac z tejto hmoty sa daju po vychladnuti a vyslahani urobit vemi dobre bombony "TURFFLES". Je to vlastne obmena PARIZSKEHO kremu.
dokonca som ju robila aj z inych zbytkov pomiesanych kuskov cokolad, bola fajn. avsak ako hovoris, kvalitu nenahradi nic.
Este raz, dakujem!
Tvoja torticka vyzera fajnovo, nedivim sa, ze chuti...
v dnesnej dobre s nahrazkami kadecoho moderneho sa zrejme vzdy treba vratit k tym originalnym ingredients a tym nikdy nic nepokazime. Dakujem!
Postup je rovnaky, ja pouzivam vyrobky zo svajciarskej "Lindt".
pridaj obrazok ked urobis. Dakujem za koment.
@michsamant tá tvoja tortička bola úžasná
Nazov "poleva" tu je vsak preto, ze casto sa ine coko lamu, nepekne rozotieraju, alebo sa zle krajaju a pri tejto sa to nikdy nestane aj ked pouzijes nizko% cokoladu.
@havino :-)
a @marijanka712 : velmi pekne dakujem!
v dnesnom sychravom pocasi mi to padlo ako pohladenie! moja snaha tu bola vzdy na podporu ale po odmlke sa to obratilo oproti mne;
a ta domovina od vas mne vzdy velmi dobre padne, bola som tu prave kvoli clovecine, ktorou tato satranka dychala a pomohla mi v tazkych casoch, ked som ich prekonavala. Smutne, ze sa pre mna zmenila.
Moj nic je tu vzdy, stare rady nezmiznu, je ich lahko najst ked si das do :hladaj: aj nadalej len poradim radsej ako pohanim.
pozdravujem ta.
táto poleva je ako 2 v 1 ...nahrádza i plnku..už som viackrát ňou skvalitnila jednoduchý koláčik hrnčekový..potrieť džemom a táto poleva..a hned je z neho zákusok...vdaka...:-)
Potom napisem, ako sa podarila. Zakusok ide na oslavu narodenin mojej dcery do prace , takze si musim dat zalezat. Ucitelky radi kritizuju. :-)
a robila som aj tak, že som si ju roztopila na požadovanú hustotu, viac šľahačky som dala a do nej zamiešala pochúťkovú smotanu, tej podľa chuti, akú čokoládovú chceme mať, pridala práškového cukru. Nazvem to termixom, plnkou, tak výborne to chutilo, do pohára, na koláč , vdaka @honestka
mne je ľúto-ked niečo podľa VARECHY urobím-že neviem pridať foto...lebo to je najlepším dôkazom úspešnej realizácie receptu...:-)
@ Marienka, aj tvoj zakusok vyzera velmi dobre a kedze ho poznam viem, ze jeho chut je vyborna. ja som ho uz dlho nepiekla ale jeden cas patril bezpochyby aj u nas medzi najoblubenejsie sviatocne.
tesim sa, ze sa poleva tak dobre ujala, pretoze je to ozaj jedna z najlepsich a najlahsich, ked chce clovek dosiahnut uspech aj na povrchu kolacika.
dakujem a pozdravujem obidve.
podľa mojej skúsenosti-nestuhne úplne..budú sa lepiť..na drobné pečivo by som nedávala...
inak je jednoduchá,dokonalá,skôr na rezy..torty..zákusky...
Ako pise @radost /dakujem/, nebola by preto vhodna na drobne kolaciky, ktore potrebuju polevy s tvrdym povrchom, cize klasicke varene cokoladove polevy z kakao prasku alebo kombinacia cokolady a masla alebo stuz. tuku.
Aj keby si pridala do Ganache viacej masla /co by sa zdalo ze by mohla stvrdnut/ tym, ze obsahuje vela slahacky "skrupinkovy" povrch sa z nej nedosiahne co je dokazom aj napr. to, ze ked sa z nej robia "truffles" hoci tieto su v tuhom skupenstve a drzia tvar sa pri dotyku alebo v pusinke kompletne rozpustaju. /Ja robievam tieto aj s pridanim "Philadelphia cream", ktory je sam o sebe tuhy ale musim povedat, ze tak isto ich povrch ostane na dotyk makky a tym padom, NIE je tato poleva ozaj vhodna na drobne kolaciky ani medovniky.
Dakujem za ? a zelam uspech s peknym vysledkom tvojich vianocnych dobrot.
Som rada, ze takymto jednoduchym sposobom sme dosiahli vzdy bezchybny potah a uspech aj ako chutnu plnku.
Okrem vynikajucej polevy je tato vyslahana cokohmota perfektna na zdobenie torty /ak vsak radsej nepouzivas fondant/. Povrch torty sa da krasne vyhladit a mozes nou dosiahnut velmi ostre hrany ktore su teraz na tortach take popularne.
= A nemusis sa obavat akukolvek naplnenu tortu dat do mrazaku, len ju velmi dobre zabalit do igelitovych sackov, vydrzi aj par mesiacov.
Chutove sa absolutne nic nestane.
Pekne sviatky!
Pri vyrobe ganache je najlepsie dodrzat RATIO:
= TMAVA /Dark/ coko: 1 ku 2 - /viac ako 50% coko + 33% smotana/
= MLIECNA coko /Milk/: 2,5 ku 1
= BIELA coko /White/ 1 ku 3
Ano, s bielou je to ine, lebo to je vlastne “tukova" coko aj preto pouzivam len kvalitnu “LINDT”.
a NIE nikdy nepouzi Half & Half skor ak mas k dostaniu Heavy Cream-40% - nic nepokazis. Ak nemas moznost dostania, tak do H&H musis pridat neslane - Euro malso.
Neboj nabuduce to vyjde! You’re welcome a good luck next time.
potesio ma, ze z mnozstva tunajsich dobrot na taku speci prilezitost si vybrala a aj
vytvorila prave tuto čokoholicku plnku s polevu.
Nielenze dobrota na tanieriku, ale celkove tvoja praca s tortou pekna aj velmi vkusne upravena!
Tesi ma, ze ste si cela rodinka pochutili - ved ako inac pri vasom prestretom stole to snad
inac ani nejde.
papa, hugs, Hanka