Citrónové muffinky

dora - fotkadora, 7. marca 2011
Citrónové muffinky
Foto: dora

Pamätám si, že keď som prišla prvýkrát na Sicíliu, bolo to na jar, bola som uveličená z toho, že vidím dozrievať citróny na stromoch Zobraziť celý popisPamätám si, že keď som prišla prvýkrát na Sicíliu, bolo to na jar, bola som uveličená z toho, že vidím dozrievať citróny na stromoch len tak, hocikde v záhrade. Mohla som sa načiahnuť z chodníka a jeden si odtrhnúť, kdežto u nás na SK bol úspech, keď si niekto vypiplal nejakú tú rastlinku v skleníku, aj keď možno nerodila, ale bol to citrónovník!!! Nevedela som sa na tie stromy obťažkané citrónmi a pomarančmi vynadívať. Tento recept mi obdobie strávené v slnečnej krajine rozhodne pripomenul.

Suroviny

200 g
200 g
100 g
2 ks
1/2 šálky
z 2 ks
z 1/2
1 čl
100 g




Postup

  1. 1

    Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom. Počas šlahania pridávame žĺtka, strúhanú citrónovú kôru, šťavu z citróna, mlieko a kandizovanú kôru.

  2. 2

    Múku s práškom do pečiva si preosejeme a postupne k nim primiešavame žĺtkovú zmes. Miešame, kým masa nie je homogénna.

  3. 3

    Bielka vyšľaháme na sneh a jemne ich primiešame k ostatnej zmesi.

  4. 4

    Plníme košíčky v muffinovej forme. Pečieme pri 180°C cca 30 min.

Diskusia k receptu

lenka8
sú hnusné je to to najhnusnejsie ake moze byt
orchidea
Tak takéto som ešte neskúšala - citrónové, ukladám si recept.
danculka
Nemusia byť zlé,ja by som ich ešte poliala citrónovým fondantom@lenka8 ,až sa mi niečo nepáči,tak sa zdržím hlasovania....
3sandra3
ba veru ja som robila minulý týžden citronové muffíny, boli super, všetkým našim doma chutili,,,mám podobný recept ako ty
egreska
aj ja som už robila citronove a boli super,svieže a voňavé :-))
siskam
Lenka 8, a Ty sa nehanbíš za ten svoj príspevok? Čo Ťa viedlo k takejto kritike? Myslíš, že tie Tivoje muffiny sú naj? Trochu sa kontroluj!
jegor
lenka 8 urcite su muffiny lepsie ako nieco vytvorit z polotovarov ja chvalim recept a urcite ho vyskusam
palokuchki
Mam rada citronove kolaciky, toto moze byt tiez dobre, vyskusam... @lenka8 , mohla by si sa hanbit, za to co si tam napisala. Ak sa ti to nepaci, nemusis sa ozyvat, alebo snad len podoknut, ze nemas rada citronove.
alexdidi
U nás práve CITRÓNOVÉ muffiny(a nie len muffiny) sú najobľúbenejšie.
mariaklara
No ešte to, a hneď prvý príspevok taký negatívny, to sa hádam ani nepatrí, dúfam, že si to tak nemyslela? Veď ak nemáš rada citrónové, tak nerob ich. Ja si ich ukladám, ak ich urobím, napíšem.
pacik
Je mi nanič z toho, že niekto má problém za čo kúpiť chleba a niekto môže ohodnotiť koláčiky ako hnusné, to sú paradoxy, však?
lucylee
už sa na ne dlho chystám, ja mám jeden recept, ale neviem, či taký istý, určite je podobný...sú prekrásne a určite aj chutné, minule som robila pomarančové a mali úspech, určite vyskúšam aj tieto
@lenka8 zase tu máme puberťáka, čo nemá štipku taktu a nevie sa kontrolovať? Keď ich chceš naozaj kritizovať, vytlač si recept, urob ich a ak budú naozaj hnusné, tak potom kritizuj! Trošku úcty by nezaškodilo
sedmak
Muffiny sú teraz veľmi aktuálne,ja vyskúšam takmer každy nový recept,nie každy sa podarí.Ale veľa z nich je dobrych.Na Vareche sa vždy našlo niečo nové,pridavali sa komentáre,ktoré sa týkali konkretného receptu a vareškarky poradili ,keď bol nejaký problém-nejasnoť.Poslednu dobu mám pocit,že táto stránka je pre niektorých len pre zábavu im vlastnu.No ale nech nás to neodradi však oni razvyzreju na slušnych ľudi a mi budeme mať z toho radosť,že sme boli k nim tolerantný,však @lenka8 ?
ampara
Treba si pozrieť recepty , ktoré pridala lenka8 a urobíte si názor. Mňa moja babka ,ktorá prežila 2 svetové vojny naučila, že na jedlo sa nikdy nehovorí fuj a hnusné,lebo si vážila ,že má čo jesť. Keď sa mi recept nepáči ,nekomentujem. Tisíc ľudí ,tisíc chutí.
ampara
A zabudla som:fotečka ako vždy od Dory - umelecké dielko!
ludka10
...mne sa receptík veľmi páči, možno aj preto, že mám rada citronové koláčiky, polevy, limonády a pod. Určite vyskúšam :))))
evanaaa
Ak ste si všimli, Lenka8 je ešte dieťa,ktoré zatiaľ nemá súdnosť, tak ju stačí len poučiť, možno to bolo v inom zmysle, než to napísala, a druhý krát sa tak nevyjadrí, treba aj prižmúriť oko.
evanaaa
Ináč, ja som si tie muffinky dala hneď do mojej muffinkovej sekcie, lebo sa mi tiež zapáčili.
marienka44
@Dora ,skoda, ze si neuviedla pocet porcii. Teraz neviem, kde mam formu 12-jamkovú, ci nemam robit z polovicnej davky. Treba dopisat pocet . Dakujem.
dora
Mili varechacikovia. Dlhsie som na vareche nebola a ked som sla na moju emailovu chranku pozriet postu, tak som sa prelakla kolko komentarov mam k jednym obycajnym muffinkom. V prvej chvili som si myslela, ze mam chybu v recepte a ze asi polemizujete o tom ako to ma byt spravne. Ked som potom otvorila stranku a zbadala prvy komentar, nebolo mi vsetko jedno, ale vravim si nic to. Citajuc dalej sa mi viac a viac polavovalo na srdci. Je vas vela, co ste reagovali a nebudem teraz oslovovat kazdeho osobitne. Chcem len povedat, ze vam velmi pekne dakujem ci uz za slova uznania k receptu ci uz za podporu a obranu vztahujucu sa na prvy komentar. Ste velmi zlati. Lenka je naozaj este male dieta a tak sa nad tym nepozastavujem a ani sa nebudem vyjadrovat.
Danculka: ano, tiez som rozmyslala nad fondantom, ale velmi ho nemam rada, je taky zubolepivy :-), no nech si kazdy uz dotvori ako ma rad. Ja ani nechcem, aby ludia sledovali presne moje recepty, ide skor o inspiraciu.
Marienka: ospravedlnujem sa, je pravda, ze tato prakticka info chyba. Aj moja forma bola 12 jamkova s priemerom jedneho muffina asi cca 4 cm.
Vsetci ostatni: kto vyskusa, potesim sa, ked napisete, ci a ako chutili.
larra1
milá dora som zúfalá, práve som piekla tvoje mafinky a vôbec sa mi nepodarili (nenarástli mi, zostali rovné a niektoré majú v strede jamku a tak som sa na ne tešila. Ten obrázok čo si dala - tak majú vypadať?
larra1
práčok ráno bola kúpiť. mafinky sa krásne nadvihli, ale potom spadli a v strede bola priehlbinka. myslím, že problém bol v margaríne, dala som heru a ešte kúsok mi chýbal, tak som dala, nejaký iný margarín. (margarín má byť mäkký, alebo úplne spustený?) Nevadí, že s nepodarili, určite ich ešte niekedy vyskúšam. podstatné je, že sa zjedli.
dora
Hm, so stuzenymi tukmi nemam skusenost, ja pouzivam iba maslo. Konzistencia by mala byt makky, ale nie tekuty, rozpusteny, nieco take ako ked ho nechame zmaknut pri izbovej teplote, ale nedavame rozpustit nad plamen.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia