Chytrý zákusok s makom fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 11. januára 2017
Chytrý zákusok s makom (fotorecept)
Foto: ancicka

Chytrý preto, že z tekutej hmoty sa po upečení vytvorí koláč, ktorého spodná časť vyzerá ako hnetena, stredná ako plnka a vrchná časť ako piškotová. Zákusok je fantastický, kto mak má rad, tak dupľom.

30
porcií
20 minút
príprava
70 minút
na 170 °C

Suroviny

10 ks
250 g
200 g
200 g mletý
250 g (alebo maslo) roztopené
1 l

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv rozpustiť maslo a nechať vychladiť. Vyšľahať žĺtky s cukrom do peny aspoň 5 min, aby sa cukor rozpustil počas šľahania.

    Chytrý zákusok s makom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridať roztopené maslo zašľahať.

    Chytrý zákusok s makom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Múku zmiešať s makom

    Chytrý zákusok s makom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a vsypať do piškoty a zľahka zamiešať.

    Chytrý zákusok s makom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do toho pridať mlieko a taktiež zľahka zamiešať.

    Chytrý zákusok s makom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď je zmäs zamiešaná, vyšľaháme z bielkov sneh do tuha a vmiešame do cesta.

    Chytrý zákusok s makom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech - do hlbšieho plechu /20 x 30 cm/.

    Chytrý zákusok s makom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vložiť do vyhriatej rúry a upiecť pri 170 °C ,1 hod a 10 min. Po upečení vrch môže miestami popraskať, to nevadí. Nechať poriadne vychladnúť. Môžte použiť aj väčší plech, ale nebude zákusok taký vysoký.

    Chytrý zákusok s makom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dobrú chuť.

    Chytrý zákusok s makom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Je zvláštne, že autorka receptu stroho odpovedá na otázky a nevie vysvetliť postup. Dobrá cukrárka predsa vie, že rozpustené maslo a mlieko sa na plechu vyzráža dole a vytvorí dojem krému...žiaľ chuťove ako už niektoré tu písali ie moc dobrý ale gumový, bezchuťový. No a 10 vajec na plech rozmerov 30x20...to tiež nie je nič moc, veď to je pekáčik. Netreba sa urážať ale príjemne obhajovať prípadne priznať, že som recept prevzala !!!
Veľmi sa mi páči tvoj recept, idem ho vyskúšať z polovičnej dávky.
Ancicka obdivujem tvoju trpezlivosť s komentátorkami. Nechápem ak je všetko jasné zo skvelých obrázkov, prečo tá buzerácia s vysvetľovaním "ako to vzniklo" ???
Díky za inšpiráciu :)