Chytrý zákusok s makom fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 11. januára 2017
Chytrý zákusok s makom (fotorecept)
Foto: ancicka

Chytrý preto, že z tekutej hmoty sa po upečení vytvorí koláč, ktorého spodná časť vyzerá ako hnetena, stredná ako plnka a vrchná časť ako piškotová. Zákusok je fantastický, kto mak má rad, tak dupľom.

30
porcií
20 minút
príprava
70 minút
na 170 °C

Suroviny

10 ks
250 g
200 g
200 g mletý
250 g (alebo maslo) roztopené
1 l

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv rozpustiť maslo a nechať vychladiť. Vyšľahať žĺtky s cukrom do peny aspoň 5 min, aby sa cukor rozpustil počas šľahania.

    Chytrý zákusok s makom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridať roztopené maslo zašľahať.

    Chytrý zákusok s makom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Múku zmiešať s makom

    Chytrý zákusok s makom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a vsypať do piškoty a zľahka zamiešať.

    Chytrý zákusok s makom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do toho pridať mlieko a taktiež zľahka zamiešať.

    Chytrý zákusok s makom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď je zmäs zamiešaná, vyšľaháme z bielkov sneh do tuha a vmiešame do cesta.

    Chytrý zákusok s makom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech - do hlbšieho plechu /20 x 30 cm/.

    Chytrý zákusok s makom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vložiť do vyhriatej rúry a upiecť pri 170 °C ,1 hod a 10 min. Po upečení vrch môže miestami popraskať, to nevadí. Nechať poriadne vychladnúť. Môžte použiť aj väčší plech, ale nebude zákusok taký vysoký.

    Chytrý zákusok s makom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dobrú chuť.

    Chytrý zákusok s makom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

47 komentárov k receptu
Nerozumiem - nechýba v tom postupe niečo? Pripadá mi to úplne ako štandardný makový pišktót, ktorý robievam ale nikdy sa takto nerozdelí. To skutočne sa samo takto rozvrství? Ak áno, tak klobúk dolu - naozaj chytrý zákusok. V takom prípade budem musieť rozhodne vyskúšať, hlavne zo zvedavosti, ale aj preto, že môj muž mak miluje. Ukladám.
@Ancicka (11.1.2017 15:44)

ďakujem za odpoveď, ak som vyvolala dojem, že nedôverujem postupu, tak sa ospravedlňujem, myslela som to skôr tak, že či nejakou technickou chybou alebo zlomyseľnosťou PC techniky niečo nevypadlo alebo pod. Naopak, viem, že si mimoriadne skúsená pekárka a cukrárka, viaceré Tvoje recepty mám uložené aj som vyskúšala, takže Tvojim receptom úplne dôverujem a ďakujem za ne. Veľmi som na tento koláčik zvedavá, zatiaľ ešte stále dojedáme vianočné prebytky, tak potom vyskúšam.
Anicka, hladala som v Tvojom recepte plnku. Nuz ale, ked som si to este raz precitala, tak tam plnka nejde. Takyto krasny vysledok som necakala. Si macherka, ako vzdy.
Ja zasa premýšľam ako je možné , že spodná časť je bledá , prostriedok je makový , a vrch je upečený doružova - to je normálka ten vrch . Ked v bode č.7 vidím že všetko sa dá len na plech upiecť , to je len jedno cesto a aby z neho vzniklo takéto niečo , to mi tam nejak nesedí . asi to treba vyskúšať .
tak toto je obdoba Gateau magique - mám odskúšaný čokoládový a bol fantastický, nikdy by ma nenapadlo spraviť makový, určite vyskúšam, mám z Vianoc ešte nejaký mak a ja som neskutočný makomil :-)
@Luwinka naozaj tam nič nechýba, keď pozrieš na vareche Gateau magique, nájdeš vanilkový aj čokoládový, ja som robila čoko a naozaj sa to takto spravilo, gravitácia asi :-)
@Babkamt (12.1.2017 08:11)

Presne takto som rozmýšľala aj ja,že by som ho urobila z polovičnej dávky.Žasnem nad tým samostatným podelením koláčika.Ten názov mu patrí-Chytrý zákusok s makom.
No takto to dopadne, ak si niekto riadne pozrie celý postup, inak, už sa to aj mne stalo :), ale že @Grejsy nevidí, že je koláč už v reze fotený a @Stanus zasa nevidí rozmery plechu, tak neviem.......ale aj pre mňa je zaujímavý, aj keď som tu už podobný videla.
Tak ja som ho vyskúšala upiecť . Piekla som ho z polovičnej dávky v okrúhlej forme o priemere 22 cm. Pridávam fotky, tak ako sa mne vydaril.
Je zvláštne, že autorka receptu stroho odpovedá na otázky a nevie vysvetliť postup. Dobrá cukrárka predsa vie, že rozpustené maslo a mlieko sa na plechu vyzráža dole a vytvorí dojem krému...žiaľ chuťove ako už niektoré tu písali ie moc dobrý ale gumový, bezchuťový. No a 10 vajec na plech rozmerov 30x20...to tiež nie je nič moc, veď to je pekáčik. Netreba sa urážať ale príjemne obhajovať prípadne priznať, že som recept prevzala !!!
@Tinca (13.1.2017 12:37)

pokusim sa vysvetliť,no ja tiež niesom vševed.
Tento vanilkový som piekla už pred časom, varecha.pravda.sk/recepty/chytry-zakusok-fotorecept/64010...
a to je pravda,že som si ho nevymyslele.Koniec-koncom ,ved skoro včetky recepty tu sú prevzaté a každý si ich odskúša sám.
@Grejsy ,nemôžem za to,že nevídiš,že je to 1 kocka s koláča.
@Beatacsontosova ,isto vyskúčam aj čokoládovú verziu tohto zákusku.
@Stanus ,rozmer je uvedený.Ja pri mojích receptoch uvádzam rozmer plechu,ked je menší,ak je klasicky,tak nie.
@Luwinka ,dík za foto,dúfam,že chutil.
@Maximamaximova ,možno že si si všimla,že ja sa nikdy nezvyknem rozpisovať,či to sú moje recepty,alebo druhých,nemám to vo zvyku.ja nikdy nedám na komenty iných,mne ked sa niečo páči,tak vyskúšam,lebo jednému chutí to,inému ono a to je tak aj správne.

A k tomu vysvetleniu,asi ako sa to vytvorí pri pečení.
Je tam múka,roztopené maslo,mlieko,žltka s cukrom a sneh.Pri šľahaní sa zo zltkov vytvorí piškota,do toho príde maslo zašľahá sa ,potom múka s makom a tuhý sneh.
Pri pomalom pečení sa múka s mliekom a s maslom zrázi,klesne na dno a tým vznikne akoby cesto.Stred sa javi ako plnka a to chutové ako do venčekov.Tozasa asi urobí mlieko a maslo.Tým ,že sa nakoniec pridá tuhý sneh ,tak ten s makom vystúpi na povrch.Aspoň ja si ti tak predstavujem.
Dakujem Vám za komentáre.

Veľmi sa mi páči tvoj recept, idem ho vyskúšať z polovičnej dávky.
Ancicka obdivujem tvoju trpezlivosť s komentátorkami. Nechápem ak je všetko jasné zo skvelých obrázkov, prečo tá buzerácia s vysvetľovaním "ako to vzniklo" ???
Díky za inšpiráciu :)
Spravila som chybu, keď som dala menej mlieka a použila heru? Zdal sa mi veľmi riedky. Môj koláčik nemal oddelenú vrstvu. Inak sa dal zjesť, bol šťavnatý a chutil nám aj tak. Idem upiecť ešte jeden z polovičnej dávky a použijem všetko prasne a som zvedavá či to bude ono.
Recept som vynormovala na 6 vajec. Dala som zmes na plech 36x 24 cm.Po upečení bol koláč dosť vysoký, pekný, trojfarebný. Koláčik som vyskúšala s malou zmenou, hladkú múku som zamenila za bezlepkovú múku - piškótovú zmes Cake mix a pridala som štipku prášku do pečiva. / Mám v rodine bezlepkového člena, preto sa snažím urobiť chutný koláč pre neho, ale aj ostatných v rodine/. Konečne sa mi podaril chutný bezlepkový koláč. Ďakujem za recept.

Pridaj komentár k receptu: