Chrumkavé ľanové plátky, alebo krekry fotorecept
Foto: katka78
Recept je bez použitia múky a vajec, hodí sa pre celiatikov, vegánov, do redukčnej diéty, nízkosacharidovej (resp. LCHF), prípadne aj protikvasinkovej (protiplesňovej). Chrumkavé ľanové Zobraziť celý popisRecept je bez použitia múky a vajec, hodí sa pre celiatikov, vegánov, do redukčnej diéty, nízkosacharidovej (resp. LCHF), prípadne aj protikvasinkovej (protiplesňovej). Chrumkavé ľanové plátky poslúžia ako náhrada chlebíka, z cesta sa však dajú urobiť aj jednoduché krekry. Chrumkavosť si zachovajú aj do druhého dňa, dlhšie asi nezostanú, je to malá dávka. Ak chcete spraviť len na skúšku, menšiu asi ani nerobte, táto naozaj nie je veľká.
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
8 PL ľanových semienok a 1 PL sezamových semienok rozmixujem na prášok (používam mlynček na kávu).
-
2
Zmes osolím, pridám k nej oboje zvyšné celé semienka, postupne prilievam vodu a miešam. Niekedy stačí 0,5 dl, inokedy zmes vypije celé 1 dl. Viac určite nedávam, zmes by bola riedka. Dobre premiešam a nechám postáť asi 15 minút. Už v prvých cca piatich minútach ľan nabobtná a cesto začne hustnúť, tak vidím, či je vody dosť, či málo. Ak je zmes príliš hustá, pridám trošku vody. Výsledné cesto sa dá ľahko rozotrieť na plech, konzistencia má byť hustejšia (asi ako cesto na trenú bábovku, nie ako palacinkové cesto, to už je riedke). Každopádne, aj redšie cesto sa dá upiecť, len mu dlhšie trvá, kým sa dobre dochrumkava presuší.
-
3
Na pekáč dám papier na pečenie, môže sa jemne potrieť tukom. Zmes naňho rozotriem v tenkej vrstve, cca 3 - 5 mm. Dávam si záležať, aby bola v strede aj na krajoch v rovnakej hrúbke, a tak sa rovnomerne prepiekla.
-
4
Plech s cestom vložím do rúry vyhriatej na 170 °C a pečiem asi 10 minút. Po tomto čase pekáč vytiahnem a nedopečenú placku nakrájam (používam krájač na pizzu). Krájam buď na 4 plátky (ako náhrada chleba), alebo na 20 - 25 štvorčekov, ak robím krekry.
-
5
Vložím späť do rúry a nechám dopiecť ďalších 15 - 20 minút, resp. kým nie je zmes dochrumkava upečená.
-
6
Hotové už len nalámem podľa predkrojených čiar a nechám vychladnúť.
-
7
Tento recept mám asi 2 roky, pôvodne zo stránky paleosnadno.cz. Možno sa bude hodiť aj niekomu z vás, hlavne ak máte špecifické stravovanie ツ
-
8
PS: So základným cestom sa dá samozrejme pohrať, pridať bylinky, alebo koreniny podľa vlastnej chuti (rozmarín, pažítka, cesnak atď.).
@Fialka49 ty si teda akčná žena, som rada, keď recept nájde využitie, no ani vo sne by mi nenapadlo, že to bude ani nie do 24h od jeho uverejnenia. Potešila si ma. Nech ti recept dobre slúži.
@Afi máš pravdu je na blogu, mala som ho aj tu, snáď aj vyše roka nedokončený, včera som chcela pridať nový recept, tak som poprosila redakciu, aby mi odomkli aj tento môj starší, nech ho konečne doplním a dokončím.
@Bubaya ako dobre viem o čom hovoríš :-)
Ďakujem za receptík :) Máš veľmi pekný blog Katuška, veľa zaujímavých receptov. Nemohla som sa odtrhnúť od pc, čo som chcela všetko pokukať. Hotová kuchárska kniha pre mňa :) Ak sa nenahneváš, budem častým návštevníkom ;)
Veľmi pekný blog, krásne fotky, a plno dobrých receptov. Tiež mám strávnikov, ktorí to nejedia, toto nesmú, a tamto nechcú a hento by nemali....A ja aby som sa v kuchyni zbláznila. Najhoršia večerná otázka: čo budem zajtra variť????? aby to jedli všetci???? Alebo aspoň väčšina???? Veľká vďaka za inšpiráciu. Nech sa ti darí. Sise ďakujem za koment, ináč by som ten blog asi neobjavila.