Chrenová omáčka úplne inak fotorecept

katka78 - fotkakatka78, 19. júla 2016
Chrenová omáčka úplne inak (fotorecept)
Foto: katka78

Navariť dobrú chrenovú omáčku nemusí byť až taká veda, ale keď pri tom nemôžete použiť múku, mlieko, či smotanu, to už môže byť celkom oriešok.

2
porcie
2 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 - 2 ks
1 - 2 PL
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Toto je alternatívna verzia pre tých, ktorí v úvode menované suroviny z rôznych dôvodov jesť nemôžu, či nechcú.

  2. 2

    Očistenú cuketu nakrájam na menšie kusy a na tuku krátko opečiem. Typ tuku každý použije podľa svojej potreby, u nás to bolo prepustené maslo. Cuketu podlejem vodou, len toľko, aby bola ponorená, osolím a povarím asi 15 minút.

    Chrenová omáčka úplne inak (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uvarenú cuketu tyčovým mixérom rozmixujem. Ak je omáčka príliš hustá, doriedim ju vodou, ak je riedka, nechám ju na šporáku zredukovať, kým sa odparí potrebné množstvo vody. Do hotovej omáčky pridám nastrúhaný chren. Môže sa potom ešte nahladko vymixovať. Podľa potreby dosolím, alebo dochutím šťavou z citróna.

  4. 4

    Cuketa je relatívne neutrálna, urobí potrebný objem a výrazný chren zabezpečí chuť. Pre tento účel je možné cuketu nahradiť aj TEKVICOU, PETRŽLENOM, KALERÁBOM, alebo KVAKOU. Ja ich podľa potreby striedam.

    Chrenová omáčka úplne inak (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podobne robím aj kôprovú omáčku.

    Chrenová omáčka úplne inak (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto upravené sú potom vhodnou alternatívou pri niektorých zdravotných problémoch, napríklad súvisiacich s trávením, pri šetriacej, alebo redukčnej diéte, protiplesňovej/protikvasinkovej diéte, v rámci vegánskej stravy a podobne. Kto nemôže klasickú knedľu, možno k omáčke uvíta túto jednoduchú zeleninovú knedľu od Remculy. Ja ju robím z kalerábu, ten sa mi osvedčil najviac.

    Chrenová omáčka úplne inak (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

38 komentárov k receptu
ja Ťa dievča za toto veľmi obdivujem, klobúk dole, toto nie je naozaj sranda, ked sú takéto obmedzenia v strave, človek ked dá sa povedať, že všetko môže jesť, si to ani neuvedomuje, že aj takto sa niekto stravuje a musí, aby si neubližoval a z tvojich receptov vidieť, že tomu rozumieš, vieš čo robíš, varíš, šikulka @Kati si a pomáhaš aj iným
@Frezia , @violetacamorova , @Havino @Stanci ďakujem pekne, snáď recept poslúži tomu, kto potrebuje.
Táni, je to tak, keď človek musí, prispôsobí sa, hoci je to ťažké, hlavne na začiatku. No čo by som to bola za kamošku, keby som nepomohla, keď raz variť viem, tak voľáko to už len musí ísť aj s limitovanými možnosťami! :-) Ďakujem za pekné slová, ono jedna vec je variť, druhá totálne zmeniť stravovanie a dodržiavať radikálnu diétu, to naozaj nie je sranda a zaslúži si obdiv.
@Katka78 (20.7.2016 11:22)

Ty brďo, ja čumím... V živote by mi také niečo nenapadlo. Tvoje omáčky ma úplne dostali a ešte na konci, že knedle od remculy... ó, panečku, vy ste teda žienky vynaliezavé. Tak to už hej! To sa fakt oplatí chodiť na Varechu. Vďaka za recept, ukladám si :-)
Určite je pravda,že tekvica a cukina je všestranne použiteľná v kuchyni na rôznu prípravu jedál a dá sa skvele kombinovať pre jej neutrálnu chuť..krásne a chutne sa navarila a s chrenom to dozaista skvele ladí.-)
@Chica114 , @Hrusticka76 , @Nyja , @Izabella929 ďakujem dievčatá za omrknutie tejto netradičnej omáčky :-)
@Nyja , keď vidím aká si vynaliezavá, tak neverím, že by ťa v prípade núdze nenapadlo :-) Aj tá knedľa stojí za vyskúšanie, keď len pre zmenu, na odľahčenie stravy. Hlavne treba dobre šťavu vyžmýkať, inak bude taká "mokrá".
@Katka78 (20.7.2016 18:35)

Lepšiu kôprovú omáčku som ešte nejedol! Použil som 2 cukety, polku kalerábu a 3 menšie mrkvy. Po rozmixovaní som zredukoval s kúskom masla a nakoľko nemám alergiu na mliečne výrobky, tak aj dobrú šľahačkovú smotanu. K tomu hovädzie mäso so šitake, varené zemiaky a obed sýty a vôbec nie ťažký. Zaraďujem medzi stálice, ďakujem a pridávaj prosím viac takých fantastických receptov. Pridavam fotku pred…


už som si zvykla, že vďaka kamarátke si naladená na našu kuchyňu Katuška, takže bez váhania zaraďujem do mojej KK. Mám v pláne podobnú cukinovú omáčku s Nivou alebo gorgonzolou na cestoviny, uvidíme ako to dopadne. Ozaj, vieš o strukovinových cestovinách čo sa objavili najnovšie na trhu? Už sme ich ochutnali a sú výborné. Pozdravujem :-)
@Katka78 :Asi začnem chodiť na Varechu pravidelnejšie,lebo sa tu objavujú recepty,o ktorých som nechyrovala.To,Katka,sama vymýšľaš,či máš niekde inšpiráciu? Rada vyskúšam,tá bezlepková múka mi aj tak nechutí,tak Ti ďakujem :-)
@Cesminaz ďakujem :-) Klasická sa robí z bešamelu, ale ten som použiť nemohla, tak takto odľahčene. Kto sa nemusí obmedzovať, môže si pridať v závere smotanu, stále bude o niečo ľahšia ako keď je celá múčna.
@Altyn ďakujem :-) Padla mi sánka, teda teba by som ani ja pod týmto receptom nečakala, ešte k tomu s takou krásnou odozvou. Som poctená a veľmi sa teším, že ti recept padol takto vhod, výborne si si ho upravil podľa svojich možností a chutí, tak to má byť. Som rada, že chutilo a ďakujem za krásnu fotku, teda vlastne za obe, lebo mne keď niečo z varechy naozaj veľmi moc chutí, tiež mám tendenciu priložiť ešte aj fotku vyjedeného taniera, tak viem si predstaviť ako dobre si sa najedol, keď si ju sem dal :-)
Ďakujem @Monty469 budem sa tešiť na odozvu, cukiet je teraz plno a v horúcom počasí takáto odľahčená verzia omáčky padne dobre.
Ďakujem @Tiginko , tá nivová, či gorgonzolová znie výborne, musím čosi také aj ja podumať, to mi ešte nenapadlo. Alebo počkám na tvoj recept (ak bude), nemusím si mozgové závity v tomto teple pariť :-) Videla som kdesi tie cestoviny z fazule, ale som nekúpila, skúšali sme teraz najprv špagety a "ryžu" z konjac-u (shirataki), či bude chutiť a bolo to OK. Skúsim teda aj tie strukovinové, keď ste spokojné, dám na vás :-)
Ďakujem @Frezia68 bude mi potešením ak vyskúšaš a ešte viac ak bude aj chutiť :-) Ak je problém "len" múka, dá sa na záver pridať smotana ako urobil @Altyn . Väčšinu receptov si vymyslím, ale aj hľadám kde-kade na nete a prispôsobujem, lebo len málo sa suroviny zhodujú s tým, čo môžem ja použiť. Ale však mám čo-to odvarené/odpečené/načítané, tak si vždy poviem, že to nejako musí ísť :-)
Ďakujem @Marikafil keď človek nemusí, tak asi veľmi alternatívy nevyhľadáva, ale sem-tam si stravu odľahčiť je fajn. Ak ju budeš skúšať, nech sa ti vydarí k spokojnosti :-)
@Katka 78 (21.7.2016 16:10)

Veru @Katka dobre som sa najedol, ešte aj dnes som mal a vôbec mi po najedení nebolo ťažko, neťahalo ma do postele. Len ma prekvapilo že teba, aj @tiginko prekvapilo že ja môžem mať rád takéto jedlo. Veď aj chlapci sa môžu stravovať s rozumom. Ja som už robil aj tvoj zemiakový koláč, len vtedy som nemal čas fotiť. Ale chystám sa naň znovu a budem sa snažiť odfotografovať. A teraz sa mi takéto recepty obzvlášť hodia, mám ľavú ruku v gypse a veľmi obmedzený pohyb, takže ľahké a sýte jedlo je to čo potrebujem.:-)))
@Katka 78 (21.7.2016 16:10)

Veru @Katka dobre som sa najedol, ešte aj dnes som mal a vôbec mi po najedení nebolo ťažko, neťahalo ma do postele. Len ma prekvapilo že teba, aj @tiginko prekvapilo že ja môžem mať rád takéto jedlo. Veď aj chlapci sa môžu stravovať s rozumom. Ja som už robil aj tvoj zemiakový koláč, len vtedy som nemal čas fotiť. Ale chystám sa naň znovu a budem sa snažiť odfotografovať. A teraz sa mi takéto recepty obzvlášť hodia, mám ľavú ruku v gypse a veľmi obmedzený pohyb, takže ľahké a sýte jedlo je to čo potrebujem.:-)))
@Altyn , ale teraz kukám aj ja :-) a som len rada,že ako chlap, si ako moj manžel, aj kus mäsa, aj kus chleba, ale aj takéto zdravšie ak sa to dá a bez múky neodmietne, presne takto to mám v pláne uvariť aj ja, aj smotanu dám, aj perkelt z mäsa, ale múka nebude a na čo, ked to ide aj takto, ja varím budúci týždeň
Ďakujem @Kecemis (21.7.2016 17:09), nech len padne k úžitku, budem rada ak s dcérou vyskúšate a dáš vedieť ako sa vám vydarila. Viem, že ju ešte nejako vylepšíš :-)
@Tiginko (21.7.2016 17:28) ďakujem za info a za linky, už som uložila, rada vyskúšam oboje, cestoviny, aj omáčku, večne niečo nové skúšam, to mám po starom otcovi :-)
@Altyn (21.7.2016 19:59) presne tak, má zasýtiť, ale nie odstaviť človeka na dve hodiny. Som rada, že si vyskúšal aj zemiakový koláč, ďakujem pekne za odozvu :-) Hlavne ti prajem skoré uzdravenie, nech sa ti ruka dobre a skoro zahojí, viem, si predstaviť, že v lete je to obzvlášť otravné.
@Danda3 (21.7.2016 20:54) ďakujem pekne, som rada, že ti recept padol vhod a nech sa ti jedlo vydarí k tvojej spokojnosti :-)
@Tanicka , už teraz sa teším na tvoju odozvu, viem, že omáčku skvele zakomponuješ do celkového jedla! :-)
Priatelia, ani som ju sem pôvodne nechcela dávať, hovorím si, že možno nie je vhodná pre varecháčsku "obec", ľudia tu preferujú hlavne klasiku, novotám a obzvlášť takým, čo menia zažité zvyky a chute sa bránia, ale zase reku, niekomu určite pomôže, predsa ju pridám, aj keď možno nie je pre majoritu.. veľmi milo ste ma svojimi reakciami prekvapili.
Take rada vynechavam mouku, omacky nektere a zahusteni polevek, pouzivam bramborovou kasi. Ono ji neni potreba moc. Smetanu pouzivam hustou, sojovou, italskou Gran Cucina. Cuketove pyre delam, zkusim do nej pridat kren co to udela.
@Katka78 : Ďakujem Ti,Katka milá,radosť si mi urobila.Tekvica,mrkva a chren bez múky chutilo,ver.Základ dá kto čo má rád,ďaľší bude kaleráb.Chren som teda dala štedro,štípalo to dobré jedlo,no taký bol úmysel.Prajem Ti slnečný deň :-).


O tomto způsobu přípravy jsem se dočetl někde jinde, ale křenovou omáčku už jinak nedělám. Koprovka mi více chutná "po klasicku".

Pridaj komentár k receptu: