Foto: katka78
Navariť dobrú chrenovú omáčku nemusí byť až taká veda, ale keď pri tom nemôžete použiť múku, mlieko, či smotanu, to už môže byť celkom Zobraziť celý popisNavariť dobrú chrenovú omáčku nemusí byť až taká veda, ale keď pri tom nemôžete použiť múku, mlieko, či smotanu, to už môže byť celkom oriešok.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Toto je alternatívna verzia pre tých, ktorí v úvode menované suroviny z rôznych dôvodov jesť nemôžu, či nechcú.
- 2
Očistenú cuketu nakrájam na menšie kusy a na tuku krátko opečiem. Typ tuku každý použije podľa svojej potreby, u nás to bolo prepustené maslo. Cuketu podlejem vodou, len toľko, aby bola ponorená, osolím a povarím asi 15 minút.
- 3
Uvarenú cuketu tyčovým mixérom rozmixujem. Ak je omáčka príliš hustá, doriedim ju vodou, ak je riedka, nechám ju na šporáku zredukovať, kým sa odparí potrebné množstvo vody. Do hotovej omáčky pridám nastrúhaný chren. Môže sa potom ešte nahladko vymixovať. Podľa potreby dosolím, alebo dochutím šťavou z citróna.
- 4
Cuketa je relatívne neutrálna, urobí potrebný objem a výrazný chren zabezpečí chuť. Pre tento účel je možné cuketu nahradiť aj TEKVICOU, PETRŽLENOM, KALERÁBOM, alebo KVAKOU. Ja ich podľa potreby striedam.
- 5
Podobne robím aj kôprovú omáčku.
- 6
Takto upravené sú potom vhodnou alternatívou pri niektorých zdravotných problémoch, napríklad súvisiacich s trávením, pri šetriacej, alebo redukčnej diéte, protiplesňovej/protikvasinkovej diéte, v rámci vegánskej stravy a podobne. Kto nemôže klasickú knedľu, možno k omáčke uvíta túto jednoduchú zeleninovú knedľu od Remculy. Ja ju robím z kalerábu, ten sa mi osvedčil najviac.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Táni, je to tak, keď človek musí, prispôsobí sa, hoci je to ťažké, hlavne na začiatku. No čo by som to bola za kamošku, keby som nepomohla, keď raz variť viem, tak voľáko to už len musí ísť aj s limitovanými možnosťami! :-) Ďakujem za pekné slová, ono jedna vec je variť, druhá totálne zmeniť stravovanie a dodržiavať radikálnu diétu, to naozaj nie je sranda a zaslúži si obdiv.
Ty brďo, ja čumím... V živote by mi také niečo nenapadlo. Tvoje omáčky ma úplne dostali a ešte na konci, že knedle od remculy... ó, panečku, vy ste teda žienky vynaliezavé. Tak to už hej! To sa fakt oplatí chodiť na Varechu. Vďaka za recept, ukladám si :-)
@Nyja , keď vidím aká si vynaliezavá, tak neverím, že by ťa v prípade núdze nenapadlo :-) Aj tá knedľa stojí za vyskúšanie, keď len pre zmenu, na odľahčenie stravy. Hlavne treba dobre šťavu vyžmýkať, inak bude taká "mokrá".
Lepšiu kôprovú omáčku som ešte nejedol! Použil som 2 cukety, polku kalerábu a 3 menšie mrkvy. Po rozmixovaní som zredukoval s kúskom masla a nakoľko nemám alergiu na mliečne výrobky, tak aj dobrú šľahačkovú smotanu. K tomu hovädzie mäso so šitake, varené zemiaky a obed sýty a vôbec nie ťažký. Zaraďujem medzi stálice, ďakujem a pridávaj prosím viac takých fantastických receptov. Pridavam fotku pred…
kto by to do teba povedal, že sa dáš na takéto alternatívy? Chválim, vyzerá to výborne! Teda vyzeralo... :-)
To vieš, @tiginko "múka je smrť..." :-)))
Ale naozaj sa snažím už dlhšiu dobu stravovať sa zdravšie a múka nieje môj kamarát. Ale občas samozrejme aj s radosťou zhreším...:-)))
@Altyn ďakujem :-) Padla mi sánka, teda teba by som ani ja pod týmto receptom nečakala, ešte k tomu s takou krásnou odozvou. Som poctená a veľmi sa teším, že ti recept padol takto vhod, výborne si si ho upravil podľa svojich možností a chutí, tak to má byť. Som rada, že chutilo a ďakujem za krásnu fotku, teda vlastne za obe, lebo mne keď niečo z varechy naozaj veľmi moc chutí, tiež mám tendenciu priložiť ešte aj fotku vyjedeného taniera, tak viem si predstaviť ako dobre si sa najedol, keď si ju sem dal :-)
Ďakujem @Monty469 budem sa tešiť na odozvu, cukiet je teraz plno a v horúcom počasí takáto odľahčená verzia omáčky padne dobre.
Ďakujem @Tiginko , tá nivová, či gorgonzolová znie výborne, musím čosi také aj ja podumať, to mi ešte nenapadlo. Alebo počkám na tvoj recept (ak bude), nemusím si mozgové závity v tomto teple pariť :-) Videla som kdesi tie cestoviny z fazule, ale som nekúpila, skúšali sme teraz najprv špagety a "ryžu" z konjac-u (shirataki), či bude chutiť a bolo to OK. Skúsim teda aj tie strukovinové, keď ste spokojné, dám na vás :-)
Ďakujem @Frezia68 bude mi potešením ak vyskúšaš a ešte viac ak bude aj chutiť :-) Ak je problém "len" múka, dá sa na záver pridať smotana ako urobil @Altyn . Väčšinu receptov si vymyslím, ale aj hľadám kde-kade na nete a prispôsobujem, lebo len málo sa suroviny zhodujú s tým, čo môžem ja použiť. Ale však mám čo-to odvarené/odpečené/načítané, tak si vždy poviem, že to nejako musí ísť :-)
Ďakujem @Marikafil keď človek nemusí, tak asi veľmi alternatívy nevyhľadáva, ale sem-tam si stravu odľahčiť je fajn. Ak ju budeš skúšať, nech sa ti vydarí k spokojnosti :-)
, len sa trošku obávam tej slaniny, čo to tam urobí. Asi vyskúšam s ňou a bez nej. A tie strukovinové kúpila dcéra celú krabicu na nejakom športovom podujatí za veľmi dobrú cenu, tieto: www.bioland.sk/zeleninove-natierky/proteinove-cestovin...
Veru @Katka dobre som sa najedol, ešte aj dnes som mal a vôbec mi po najedení nebolo ťažko, neťahalo ma do postele. Len ma prekvapilo že teba, aj @tiginko prekvapilo že ja môžem mať rád takéto jedlo. Veď aj chlapci sa môžu stravovať s rozumom. Ja som už robil aj tvoj zemiakový koláč, len vtedy som nemal čas fotiť. Ale chystám sa naň znovu a budem sa snažiť odfotografovať. A teraz sa mi takéto recepty obzvlášť hodia, mám ľavú ruku v gypse a veľmi obmedzený pohyb, takže ľahké a sýte jedlo je to čo potrebujem.:-)))
Veru @Katka dobre som sa najedol, ešte aj dnes som mal a vôbec mi po najedení nebolo ťažko, neťahalo ma do postele. Len ma prekvapilo že teba, aj @tiginko prekvapilo že ja môžem mať rád takéto jedlo. Veď aj chlapci sa môžu stravovať s rozumom. Ja som už robil aj tvoj zemiakový koláč, len vtedy som nemal čas fotiť. Ale chystám sa naň znovu a budem sa snažiť odfotografovať. A teraz sa mi takéto recepty obzvlášť hodia, mám ľavú ruku v gypse a veľmi obmedzený pohyb, takže ľahké a sýte jedlo je to čo potrebujem.:-)))
@Tiginko (21.7.2016 17:28) ďakujem za info a za linky, už som uložila, rada vyskúšam oboje, cestoviny, aj omáčku, večne niečo nové skúšam, to mám po starom otcovi :-)
@Altyn (21.7.2016 19:59) presne tak, má zasýtiť, ale nie odstaviť človeka na dve hodiny. Som rada, že si vyskúšal aj zemiakový koláč, ďakujem pekne za odozvu :-) Hlavne ti prajem skoré uzdravenie, nech sa ti ruka dobre a skoro zahojí, viem, si predstaviť, že v lete je to obzvlášť otravné.
@Danda3 (21.7.2016 20:54) ďakujem pekne, som rada, že ti recept padol vhod a nech sa ti jedlo vydarí k tvojej spokojnosti :-)
@Tanicka , už teraz sa teším na tvoju odozvu, viem, že omáčku skvele zakomponuješ do celkového jedla! :-)
Priatelia, ani som ju sem pôvodne nechcela dávať, hovorím si, že možno nie je vhodná pre varecháčsku "obec", ľudia tu preferujú hlavne klasiku, novotám a obzvlášť takým, čo menia zažité zvyky a chute sa bránia, ale zase reku, niekomu určite pomôže, predsa ju pridám, aj keď možno nie je pre majoritu.. veľmi milo ste ma svojimi reakciami prekvapili.
robila som kôprovú verziu... dokonalé... ďakujem za receptík