Chrenová omáčka úplne inak (fotorecept)

Autor receptu: katka78

Navariť dobrú chrenovú omáčku nemusí byť až taká veda, ale keď pri tom nemôžete použiť múku, mlieko, či smotanu, to už môže byť celkom oriešok.

2
porcie
2 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Toto je alternatívna verzia pre tých, ktorí v úvode menované suroviny z rôznych dôvodov jesť nemôžu, či nechcú.
  2. Očistenú cuketu nakrájam na menšie kusy a na tuku krátko opečiem. Typ tuku každý použije podľa svojej potreby, u nás to bolo prepustené maslo. Cuketu podlejem vodou, len toľko, aby bola ponorená, osolím a povarím asi 15 minút.
  3. Uvarenú cuketu tyčovým mixérom rozmixujem. Ak je omáčka príliš hustá, doriedim ju vodou, ak je riedka, nechám ju na šporáku zredukovať, kým sa odparí potrebné množstvo vody. Do hotovej omáčky pridám nastrúhaný chren. Môže sa potom ešte nahladko vymixovať. Podľa potreby dosolím, alebo dochutím šťavou z citróna.
  4. Cuketa je relatívne neutrálna, urobí potrebný objem a výrazný chren zabezpečí chuť. Pre tento účel je možné cuketu nahradiť aj TEKVICOU, PETRŽLENOM, KALERÁBOM, alebo KVAKOU. Ja ich podľa potreby striedam.
  5. Podobne robím aj kôprovú omáčku.
  6. Takto upravené sú potom vhodnou alternatívou pri niektorých zdravotných problémoch, napríklad súvisiacich s trávením, pri šetriacej, alebo redukčnej diéte, protiplesňovej/protikvasinkovej diéte, v rámci vegánskej stravy a podobne. Kto nemôže klasickú knedľu, možno k omáčke uvíta túto jednoduchú zeleninovú knedľu od Remculy. Ja ju robím z kalerábu, ten sa mi osvedčil najviac.