Chlieb s makom a bielym sezamom

zuzananoskova - fotkazuzananoskova, 19. mája 2013

Chlieb nekupujem, zásadne pečiem doma. A aj pečivo či sladké - slané koláče. Prvotný - základný recept na špaldový chlieb mám od Janici z Jem iné, no vždy si ho upravím podľa múky, čo mám doma a do cesta dávam jadierka, semienka podľa chuti rôzne, dokonca aj slivky či ďatle. Vlašské orechy a slivky sušené je výborná kombinácia, tak ako aj mak so sezamom :-)

Suroviny

500 g
330 ml
1/2 kocky
1 PL
5 PL
5 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misky som naliala teplú vodu, pridala agáve a prstami rozdrobila droždie. Prikryla som malým tanierikom a nechala kvások odpočívať, asi 5 minút.

    V pôvodnom Janicinom recepte je med 3 PL, kvôli dcére používam agáve a dávam iba 1 PL.

  2. 2

    Vo väčšej mise som zmiešala múku so soľou, makom, sezamom a pridala som aj kvások. Zo zmesi som vymiesila cesto (cca 10 minút), ktoré som, múkou vysypanej mise, nechala kysnúť 30 minút pod prikrytou utierkou. Zapla som rúru na 230°C a vložila do nej sklenený pekáč aj s vrchnákom. Po polhodine som opäť cesto premiesila a nechala vykysnúť v oválnej miske, ktorú som vystlala papierom na pečenie. Ak je cesto dobre vymiesené, nemalo by sa o papier prilepiť. Takže pre istotu môžete papier jemne pomúčiť, aby sa Vám nestalo, že chlieb sa prilepí, keď ho budete preklápať do pekáča na pečenie. Po podkysnutí, asi 15 minútach, som pekáč vybrala, opatrne dala dolu vrchnák a chlieb som pomaly z papiera na pečenie "prevrátila" do pekáča, prikryla vrchnákom a dala piesť do rúry 30 minút na 220°C. Po polhodine som vrchnák z pekáča dala dole a ešte 10 minút nechala dopiecť na 200°C.

  3. 3

    Po vybratí z rúry som chlieb umiestnila na mriežku a zabalila do utierky vychladnúť.

  4. 4

    Chlieb som piekla neskôr večer a vôbec som neodolala ho ochutnať. V chladničke som mala odložený môj domáci šípkový džem, posledné 2KL (proste som si ho šetrila na špeciálnu príležitosť). Chlieb som natrela "maslom" ALSAN bio (chuťovo mi veľmi pripomína klasické živočíšne maslo) a šípkovým džemom. To bola teda dobrota!

    Chlieb s makom a bielym sezamom - obrázok 4

Diskusia k receptu

martapaula
Ten určite vyskúšam.Bude na môj pôstny deň - v stredu a piatok o chlebe a vode.
sracz
... paráda! Opäť som sa niečomu priučil!
anina6
ozaj pekný a verím, že chutný a voňavý chlebík. vydaril sa ti.
havino
po bagetách, opäť krásny chlebík. Vyskúšam aj ja s makom, nejedla som taký, KK
rybarkuchar
Chválim, chválim. Je tu viac varecháčov čo si pečú chlieb doma. vitaj na Vareche, držím palce.
astheart
Trošku je mi záhadou: Když těsto kynulo jen v misce na papíře, od čeho je povrch pomoučněný? Nemám ten papír pomoučnit?
astheart
:) Asi ano, protože se mi těsto na ten papír přilepilo......
astheart
Tak už ho mám upečený. Pro mě je trochu málo slaný, ale to asi závisí od toho, jak naměřím tu lžíci. Voní krásně!
zuzananoskova
Astheart: ďakujem za pripomienku - pomúčenie papiera na pečenie, idem to hneď pripísať do postupu. Niekedy trolinka múčim, inokedy nie. Ak je cesto dobre vypracované, nemalo by sa prilepiť. Vôňu si pamätám: mňam :-) Jednotku soli neuvádzam, my solíme pomenej a používam nerafinovanú morskú atlantickú soľ.
marianne
Tak som ani ja neodolala chlebiku a upiekla som ho.Musim povedat,ze je genialny.Budem ho robit velmi casto.Nedala som ale kvasnice,ale upiekla som ho ako sodovy chlieb,len so sodou bikarbonou.Vdaka zan.