Chlieb s makom a bielym sezamom

Autor receptu: zuzananoskova

Chlieb nekupujem, zásadne pečiem doma. A aj pečivo či sladké - slané koláče. Prvotný - základný recept na špaldový chlieb mám od Janici z Jem iné, no vždy si ho upravím podľa múky, čo mám doma a do cesta dávam jadierka, semienka podľa chuti rôzne, dokonca aj slivky či ďatle. Vlašské orechy a slivky sušené je výborná kombinácia, tak ako aj mak so sezamom :-)

Postup

  1. Do misky som naliala teplú vodu, pridala agáve a prstami rozdrobila droždie. Prikryla som malým tanierikom a nechala kvások odpočívať, asi 5 minút.

    V pôvodnom Janicinom recepte je med 3 PL, kvôli dcére používam agáve a dávam iba 1 PL.
  2. Vo väčšej mise som zmiešala múku so soľou, makom, sezamom a pridala som aj kvások. Zo zmesi som vymiesila cesto (cca 10 minút), ktoré som, múkou vysypanej mise, nechala kysnúť 30 minút pod prikrytou utierkou. Zapla som rúru na 230°C a vložila do nej sklenený pekáč aj s vrchnákom. Po polhodine som opäť cesto premiesila a nechala vykysnúť v oválnej miske, ktorú som vystlala papierom na pečenie. Ak je cesto dobre vymiesené, nemalo by sa o papier prilepiť. Takže pre istotu môžete papier jemne pomúčiť, aby sa Vám nestalo, že chlieb sa prilepí, keď ho budete preklápať do pekáča na pečenie. Po podkysnutí, asi 15 minútach, som pekáč vybrala, opatrne dala dolu vrchnák a chlieb som pomaly z papiera na pečenie "prevrátila" do pekáča, prikryla vrchnákom a dala piesť do rúry 30 minút na 220°C. Po polhodine som vrchnák z pekáča dala dole a ešte 10 minút nechala dopiecť na 200°C.
  3. Po vybratí z rúry som chlieb umiestnila na mriežku a zabalila do utierky vychladnúť.
  4. Chlieb som piekla neskôr večer a vôbec som neodolala ho ochutnať. V chladničke som mala odložený môj domáci šípkový džem, posledné 2KL (proste som si ho šetrila na špeciálnu príležitosť). Chlieb som natrela "maslom" ALSAN bio (chuťovo mi veľmi pripomína klasické živočíšne maslo) a šípkovým džemom. To bola teda dobrota!