Chlieb: Austrálsky damper fotorecept

pantinela - bez fotkypantinela, 22. marca 2013
Chlieb: Austrálsky damper (fotorecept)
Foto: pantinela

Tento recept mám z jednej požičanej "chlebíkovej" knižky. A keď ju už mám, tak som sa rozhodla, že ich zopár vyskúšam. Tu je prvý Zobraziť celý popisTento recept mám z jednej požičanej "chlebíkovej" knižky. A keď ju už mám, tak som sa rozhodla, že ich zopár vyskúšam. Tu je prvý z nich. Tento chlieb piekli prví osadníci Austrálie. Pôvodne sa pripravoval z obyčajnej múky s vodou, vymiesil sa na okrúhly plochý bochník a piekol sa v popole na otvorenom ohnisku. Časom pribudli ďalšie prísady. V každom prípade, neľutujem, že som ho piekla :)

Suroviny

375 g
125 g
4 ČL
1 ČL
375 ml (+ na potretie)
30 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny na jednu kôpku, aby sme potom s rukou v mise nemuseli hľadať napr. soľ po skrinkách...

    Chlieb: Austrálsky damper (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vo veľkej mise zmiešame preosiate múky, prášok do pečiva a soľ. (Preosiať pol kila múky sitkom na čaj mi trvalo skoro pol hodiny, tak si treba spraviť dobrú časovú rezervu :))) V strede spravíme jamku.

  3. 3

    Zmiešame mlieko s rozpusteným maslom.

    Chlieb: Austrálsky damper (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do jamky vlejeme mliečno-maslovú zmes a zmiešame s múkou.

    Chlieb: Austrálsky damper (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vytvoríme mäkké lepkavé cesto...

    Chlieb: Austrálsky damper (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto položíme na zľahka pomúčenú dosku a miesime asi minútku pokiaľ nie je cesto mäkké a hladké.

  7. 7

    Vytvarujeme okrúhly bochník a položíme ho na plech potretý maslom. Potrieme ho mliekom a poprášime celozrnnou múkou.

    Chlieb: Austrálsky damper (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na bochníku spravíme asi 2 cm hlboké zárezy v tvare písmena X.

    Chlieb: Austrálsky damper (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pečieme v rúre rozohriatej na 220°C 15 min., potom znížime teplotu na 180°C a pečieme ďalších približne 25 min. do zlatista, kým po poklopaní na spodok nevydáva bochník dutý zvuk. Necháme vychladnúť na mriežke.

    Chlieb: Austrálsky damper (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nech sa páči, dobrú chuť :)

    Chlieb: Austrálsky damper (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

tassiedevil
máš pravdu, určite chutí lepšie ako dnešné plné chemikálií.....domorodci mali viac rozumu ako máme my dnes:)))))pekná práca....
sracz
Žasnem - chválim - beriem - upečiem!!! Ďakujem za krásny rcp s krásnou prácou! Si šikovná, milá @pantinela - už sa Ty v tomto svete naozaj nestratíš, keď vieš napiecť takýto chlebík!
staja
Zvláštny chlieb, nie je tam droždie ani kvások ale kypriaci prášok.
xanadu1955
Vyzerá úžasne mám chuť doňho zahryznúť, môžem sa opýtať prečo sa múka musí preosiať cez sitko na čaj veď celozrnná múka ním určite neprejde, ďakujem
radost
môj názor:múka sa preosieva kvôli prevzdušneniu..aj celozrnná sa môže-a "plevy" vysypať na konci do múky...a @pantinela asi nemala väčšie sito-tak použila čajové...:-)))
aj mňa jednoduchý chlebík zaujal...
pantinela
staja, tiež som taký ešte nevidela, ale nemala som doma droždie, tak som ho skúsila. Nie je taký nadýchaný a "vatový" ako keď si kúpiš dopekaný chlieb v supermarkete, ale je taký tuhší, hutnejší.
xanadu1955, múku som preosievala cez sitko na čaj, pretože, žiaľ, naozaj iné nemám :-/
evanaaa
Toto bude ideálny chlebík pre mňa, taký úvod na pečenie ďalších chlebíkov s droždím, na ktoré sa zatiaľ neviem odhodlať.
lenka205
Chlebík je vynikajuci, rozhodne odporúčam. Má úžasnú chuť a ešte mi aj usetril čas :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia