Chlieb: Austrálsky damper (fotorecept)
Autor receptu: pantinela
Tento recept mám z jednej požičanej "chlebíkovej" knižky. A keď ju už mám, tak som sa rozhodla, že ich zopár vyskúšam. Tu je prvý z nich. Tento chlieb piekli prví osadníci Austrálie. Pôvodne sa pripravoval z obyčajnej múky s vodou, vymiesil sa na okrúhly plochý bochník a piekol sa v popole na otvorenom ohnisku. Časom pribudli ďalšie prísady. V každom prípade, neľutujem, že som ho piekla :)
Postup
- Pripravíme si všetky suroviny na jednu kôpku, aby sme potom s rukou v mise nemuseli hľadať napr. soľ po skrinkách...
- Vo veľkej mise zmiešame preosiate múky, prášok do pečiva a soľ. (Preosiať pol kila múky sitkom na čaj mi trvalo skoro pol hodiny, tak si treba spraviť dobrú časovú rezervu :))) V strede spravíme jamku.
- Zmiešame mlieko s rozpusteným maslom.
- Do jamky vlejeme mliečno-maslovú zmes a zmiešame s múkou.
- Vytvoríme mäkké lepkavé cesto...
- Cesto položíme na zľahka pomúčenú dosku a miesime asi minútku pokiaľ nie je cesto mäkké a hladké.
- Vytvarujeme okrúhly bochník a položíme ho na plech potretý maslom. Potrieme ho mliekom a poprášime celozrnnou múkou.
- Na bochníku spravíme asi 2 cm hlboké zárezy v tvare písmena X.
- Pečieme v rúre rozohriatej na 220°C 15 min., potom znížime teplotu na 180°C a pečieme ďalších približne 25 min. do zlatista, kým po poklopaní na spodok nevydáva bochník dutý zvuk. Necháme vychladnúť na mriežke.
- Nech sa páči, dobrú chuť :)