Foto: tassiedevil
Možno recepty na chlieb vám už určite lezú von krkom ako sa vraví...:) ešte sa chcem s vami podeliť o tento recept, ako kedysi Zobraziť celý popisMožno recepty na chlieb vám už určite lezú von krkom ako sa vraví...:) ešte sa chcem s vami podeliť o tento recept, ako kedysi dávno v domácnostiach pekávali chlebík a zároveň z toho istého cesta sa robievali lángoše. /tie pravé.../
Postup
-
1
Ako veľakrát čítam, mnohí spomínate že je tažko napodobniť chuť tých madarských langošov...skúšate rôzne kombinácie surovín, pracovných postupov a stále to nie je ono. Nie to je dôležité, čo sa do cesta dáva, ale ako sa s cestom zaobchádza....Ja som piekol chlebík z hore uvedených surovín a z toho istého cesta som upiekol lángoše. Boli krásne nadýchané, ľahučké a tá vôňa a chuť...tu vám neviem opísať..tí, čo si pamätáte na staré časy ako kedysi lángoše chutili, tak poznáte tú chuť ale žiaľ dnes už to nie je to čo to bolo kedysi...mal som tú možnosť to ochutnať naposledy ked som bol v Budapešti. Pokiaľ mi neveríte, skúste urobiť podľa nasledujúceho postupu:
- 2
Večer pred pečením: kus cesta,/ ktoré si stále odložím z predchádzajúceho pečenia, a držím ho zahrabané v krabici s múkou/rozdrobíme, /niekedy je už úplne takmer vyschnuté/ a zalejeme vlažnou vodou a necháme 4-5 hodín rozmočiť, potom pridáme 4-5 lyžíc múky, pridáme droždie /ja som dal 1 káv.lyžičku sušeného, lebo tu je tažko zohnať čerstvé/a dobre zamiešame , dostaneme takú riedku kašičku. Zakryjeme fóliou a necháme do rána v teple kysnúť.
- 3
Ráno pridám preosiatu múku, nastrúhaný surový zemiak/tak ako na halušky/ a zbytok vody zamiešam a nechám asi pol hodiny zakryté utierkou postáť...potom pridám soľ a miesim strojom asi 8 mim. Dostaneme polotuhé cesto, ktoré sa nesmie lepiť na steny misy. Udať presné množstvo vody je veľmi tažké, nakoľko každá múka je iná, niektorá potrebuje viac a niektorá menej vody. Na to musíte prísť sami.. praxou na to prídete:) Vymiesené cesto necháme asi hodinu na teplom mieste nakysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, krátko premiesime a tvarujeme do bochníka.. ja nechám bochník kysnúť asi 50 min. na teplom mieste v drevenej mise vyloženej ľanovým plátnom. Môžete použiť aj dobre pomúčenú utierku...
- 4
Vykysnuté cesto vyklopím na sádzaciu lopatu, ktorú posypem semolínou alebo hrubou múkou,/bochník sa nám ľahšie skľzne z lopaty, pri sádzaní/ vrch bochníka narežem do kríža a vložím do vopred predhriatej rúry na 220 stupňov. Pečieme pri tejto teplote 25-30mim, potom znížime na 170 a pečieme dalších 30 až 45 minút, podľa veľkosti bochníka. Pečiem na kameni a rúru tesne pred pečením zaparím.
- 5
žiletka na zarezávanie...jednoducho pretiahneme špajdlu cez žiletku.
- 6
upečený chlebík
- 7
po prvom vykysnutí som odobral z cesta, asi 80 g kusy, ručne vytiahol na tenko, /nevaľkať/ na dvoch miestach v strede zarezal, /pokiaľ nezarežeme, pri pečení sa nám vytvára kupola a cesto sa po ňou dobre neprepečie, určite poznáte./
- 8
Necháme trochu podkysnúť 5-10 min a pečieme na stredne horúcom oleji do červena, asi 20 sec. jednu stranu...dôležitá je teplota oleja...
- 9
upečené
- 10
pekne nadýchané
- 11
narezaný chlebík
- 12
a posledná fotka.... Dobrú chuť.....
- 2
úžasná stará dobrá technologoia našich babičiek a starých dobrých pekárov :-)
ja síce takéto zvyšky cesta nemám, ale predcesto si aspoň deň vopred pripravím a potom pokračujem.
fotky priam ponúkajú načiahnuť sa a vziať si z tých dobrôt :-)))
len chválim tvoju dokonalú prácu.
dakujem za pridanie kvalitného receptu.
*****
varecha.pravda.sk/recepty/predcesto-na-pecenie-chleba-fot...
@rela , musíš pridať viac droždia, v tomto prípade 25 g čerstvého alebo 12-13g suchého, pokiaľ pridáš sušené, tak stále len polovicu z množstva čerstvého...ja používam kvalitné sušené, ktoré držím v mrazáku vo vzduchotesnej krabici...menej starostí.:)
z tlačiarne sa pamätám na pár ľudí, občas stretnem Milana Kubinca, už som 25 rokov len návštevníčka LC,
pekná blondínka, alebo vysoká, štíhla, trošku do ryšava, tá nám občas rezala papier a Pišta s manželkou;
Pýtam sa, či namiesto predcesta by som mohla použiť od Alnatura Sauerteig (Extrakt). Predávajú to v DM drogériách, jeden sáčok obsahuje 15 g bio extraktu, čo je na 1 kg múky. Na obale je recept na ražný chlieb:
250 g psenicnej múky Alnatura + 400 g Alnatura ražnej múky + 1 balíček droždia Alnatura + 1 balenie tohto extraktu + 1 čajová lyžička medu+ 2 čal. lyžičky jedlej soli a 100 g lúpaných slečnicových semien. Všetko sa zmieša so 400 ml vlažnej vody a necha kysnúť len 45 min. Po premiesení opätovne kysnúť 45 min. Piecť 60 min. v predohriatej rúre s hrnčeko s vodou.
Nahrádza Sauerteig to Vaše predcestO? Ďakujem za radu, pozdravujem.
@marienka44 , to, čo ty spomínaš, to je kvások, kúpila som si ho aj ja, ale nevyužila......a ak pečieš chlieb, stačí zoškrabať zo stien nádoby cesto, alebo si kúsok odtrhnúť a odložiť (nechať vysušiť). Aj moja mama a stará mama tak piekli.......
@evanaaaa , sem, tam:) u nás sa kvalita boduje, od 1 do 10...:)) vdaka:)
@safran , mám rád tvoje komentáre.:)
@boxik , presne ako hovovoríš, to je tá doba na ktorú si aj ja rád spomínam.....
www.varimezdrave.cz/jak-zacit-s-pecenim-kvaskoveho-peciva/...