Chlebová placka s čerstvým syrom fotorecept

marianne - fotkamarianne, 19. júna 2013
Chlebová placka s čerstvým syrom (fotorecept)
Foto: marianne

Originál receptu je ITALIAN FLATBREAD WITH CHEESE. Ale aby náhodou 3.svetová nevypukla,kôli názvu,poslovenčím....Je to taký predskokan k ďalším receptom z mojej oblúbenej vegeteriánskej kuchárky.Plní Zobraziť celý popisOriginál receptu je ITALIAN FLATBREAD WITH CHEESE. Ale aby náhodou 3.svetová nevypukla,kôli názvu,poslovenčím....Je to taký predskokan k ďalším receptom z mojej oblúbenej vegeteriánskej kuchárky.Plní sa rôznými tapanádami,sosikmi a plnkami:na sladko,či slano,či mäsom.V tomto prípade čerstvým krémovým syrom.S cestom sa dobre pracuje a upečené chleby môžeme smelo mraziť,ak nespotrebujeme všetky.

9
porcií

Suroviny

1/2 CL
1 CL
1 a 3/4 šálky (alebo 430 ml)
5 šálok (alebo 750 g)
1 šálka (alebo 225 g)
2 PL
Čerstvý krémový syr typu:
250 g




Postup

  1. 1

    Na 15 minut namočíme kvasnice v teplej vode spolu so soľou,kým sa nerozpustia a trošku nezabublajú.Preosejeme múku do misky.Vlejeme kvások.Postupne zapracujeme aj zmäknuté maslo.V recepte bol pôvodne rastlinný tuk,ja som dala maslo.Vypracujeme cesto,aby bolo jemné a elastické.Pridáme ešte oliv.olej.Pol hodinky necháme oddýchnuť.

    Chlebová placka s čerstvým syrom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozdelíme cesto na deväť kúskov.Vyváľkame každý kúsok do okrúhleho tvaru asi na 15-18 cm v priemere.

    Chlebová placka s čerstvým syrom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme ich na sucho,kým sa nevytvoria malé pľuzgieriky na nich.

    Chlebová placka s čerstvým syrom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Natrieme ich syrom.Použila som mascarpone.Kto nemá možnosť kúpiť talianský syr,náš syr Lučina alebo čerstvý kozí syr by ho mohli nahradiť.Posypene čerstvými bylinkami.Prehneme na polovicu.Mali by byť teplé.

    Chlebová placka s čerstvým syrom (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

mariamka
no @marianne su velmi pekne, ja by som si do toho dala kludne aj rezen :) a napada ma x-veci ako by sa dalo aj cesticko ochutit, ale chapem toto je original verzia, .. som sa pobavila na tej 3. svetovej, ved ta uz bola u mna nie ? :) toto by bola min. piata :)
tiginko
tie sa mi prevelice páčia, už rozmýšľam, čím všetkým by som ich mohla naplniť. Ukladám do KK a teším sa, kedy ich vyskúšam. Vďaka za recept :-)
afataga
to musi byt dobrota napr. len potrete maslom, alebo aj hociakym syrom s bylinkami a pod.
marianne
ano ,dakujem dievcence,toto je to zakladne. Plnit si uz mozte cimkolvek.To cesto je odskusane,robievam ho z polovicnej a s maslom+1PL oliv.oleja nema chybu.Cesto pekne narastie a da sa dobre mrazit...dlho je makkucke...uz som robila aj s cerstym drozdim,ziaden rozdiel....
irenaw
mňam, takto si predstavujem kuchyňu v letnom režime ;-)))
angast
Parádna lokša!! Už by stačilo len husacie stehno do nej zabaliť a je to perfektné. Ušetríš za drahý syr. Dobre si to vymyslela.
marianne
@angast loksa? nie su lokse zo zemiakoveho cesta? neviem,pytam sa lebo u nas su to osusky:-))) cert aby sa v tom vyznal...
danka006
Vyzerá super, len by som sa chcela spýtať, či do kvásku určite treba pridať soľ. Pokiaľ mi je známe, soľ zastavuje kysnutie.
marianne
@danka006 dobre,ze si pytas......Chcela som to aj dopisat v recepte,ale potom sa zase po novom nedostanem do komentu,zablokuje sa,kym to redakcia zase neschvali,takze som to nechala tak....
Takze:
recept je presne odpisany z knihy...ALE... ja som dala sol do muky,aby lepsie nakysli....kvasok som robila z vody+drozdie+1/4CL cukru,uplne minimum cukru,par zrniek...ALE robila som uz aj tak,ze so solou,ako sa povodne pisalo v recepte,nenakysli tak,ale boli tiez vyborne...treba vyskusat,ktory sposob lepsie pasuje....mne lepsie tie nenakysnute,ale doma radsej riadne podkysnute..:-)) raz urobim tak-raz onak....
elysa
parádne, ale zostávam pri syre...:)
angast
Ďakujem ti za link, ale aj tam to máš nejaké nedorobené. Kde je hus ,
alebo aspoň kačka ? Lokše bez husaciny - ako ryba bez nôh.
marianne
:-) nooo lebo to nie su lokse,ale otcove osusky a tie u nas zasadne s kyslym mliekom:-))) u nas sa lokse nepecu:-D
izabella929
3x skvelééé.-))úžasné nadýchané lokše.-))keby v nich nebol ten tuk, olej, tak by to bol cigánsky chleb...mnohokrát som sa chystala tento ich chleb..teda lokše urobiť a nedostala som sa k tomu...inak,,,videla som už dosť dávno na TV paprika ich piekla Bódi Margó, ale to, čo piekli so svojou švagrinkou, veru bolo hodné vyskúšať...dali do nich aj na drobno pokrájané škvarky...vyzerali božsky...takže mám dojem, že tieto tvoje mi ich aj pripomínajú...tiež boli také nadýchané...krásna práca a veľmi ťa chválim.-)
radost
@marianne
pečieme ich nasucho=na panvici bez tuku...alebo na pekáči v rúre..??
dakujem za odpoved..:-)
marianne
dakujeeem @izka :-) @radost piekla som ich na sucho na keramickej panvicke na sporaku,ale potom mi nedalo a taky malicky oriesok masla som hodila pod ne:-))...take pekne bubliny sa robili na nich s tym maslom...ale aj na sucho sa da....
angast
Dobre teda vzdávam sa. Nech sú to otcove osuškové lokše, keď si
taká tvrdohlavá. Aj vynikajúca kuchárka izka to potvrdila , že sú to lokše. Ale nech máš radosť - ustupujem :-)))))
lusinkab
:-) BIG LIKE :-) toto ide pekne do KK a musim vyskusat. Krasny receptik a tesim sa aj na dalsie receptiky z knizky :-)
marianne
:-)))))) dobre @angastko , mier do buducej vojny:-)))) ale mna by fakt zaujimalo,ze ci su lokse len s muky alebo aj zemiakov,dokonca sa tu raz hadali aj o presnom pomere zemiakov a muky.Mozno tu zabludi nejaky loksovy odbornik....ale pecenu kacku alebo husku mam veru s kapustou v zime rada....pojdem na recept k Tebe...:-)
radost
:-)
maslo mám..keramickú panvicu mám...len-chuť na robotu nemám..v tomto horúcom čase..snad-ked ochladí sa-tú "stratenú"
nájdem zase...
:-)
marianne
@radost pockaj do pondelka,ze sa ma ochladit....:-) ale toto je rychlo sup-sup hotove,ja tiez nerada dlho pri peci stojim...
angast
@marianne
Placka , tortilla. lokša - všetko jedno , hlavná vec , že k tomu bude hus. Ale môže byť aj kačenka.
frezia68
Už je v KK .....a lokše sú aj zo zemiakov !!!!!!!! :-))) a najlepšie k pečenej húske ,ale aj k fazuľovici sú vynikoš! Z nových radšej nerob. Do postrúhaných zemiakov čím menej múky,tým sú mäkšie a pečiem na suchej panvici (niekedy na starom sporáku,kde sa kúrilo drevom ) a potrieť maslom,alebo husacou masťou.Keď príde rodinná návšteva,na privítanie čaká plný tanier teplých lokší,ktoré sú nakrájané ako torta a každý si " ušúla " kúsok . A ak je nás viac,sú 2 ústredné taniere a a hodujeme zo spoločného a k fazuľovici s údeným.....čo budem vyprávať? Ani hus nechýba :-)))
mariamka
p. @frezia68 tak ste to krasne opisali, az som sa vzila :) robim presne tak isto, malo muky lebo potom su jak plech a mam plynak a tu liatinovu platnu si dam a samozrejme nasucho a hned mastit husacou, kacacou,, len zahada, divne miznu z taniera :) akurat ta muka sa spaluje treba platnu skrabat a dalsieho poldna umyvat sporak ale za tu dobrotu to stoji :)
ale tato @marianne kysnuta verzia sa mi velmi mi paci, netreba varit zemiaky, vymiesi pekaren, ale urcite budem robit na tej mojej platni nasucho :)
frezia68
@mariamka : mám asi 20 r. liatinovú panvicu priemer 26 cm a tam sa pečú skvelo.Po každej lokši vytriem múku obrúskom a ušetrím čistenie platne.To bola dobrá investícia...
marianne
:-))))) ja len pre istotu...lebo ak sa da sol prva do kvasku podla receptu,tak nie su take nafucane:-)))) (radsej do muky)...
ale na figu je to vymyslene s tou editaciou..aj by som to tam dopisala,ale potom zase cakat na zverejnenie,uz sa nedostanes do komentu, aj tebe sa to myslim rano tak stalo....
mariamka
ja kvasok nerobim, takze to urcite vyjde :) nie je to celkom dobre vymyslene s tou opetovnou kontrolou a zverejnenim, ja som to upravila este vcera v noci a zverejnili to pred obedom.. za 3 slova ,, ved pisali aby sa nevyskytovali recepty s nazvom a vymazanym postupom a u nas je zjavne, ze to nehrozi,, este som dnes skusila a to sa mi osvedcilo napisat mailom na @redakciu co chcem zmenit, (chcela som len pridat tag) a to bolo do 10 minut hotove, .. ale to sa neda pouzit vzdy..
pusta
to je ale krásny recept a variabilný, perfektne zdokumentovaný.
petra1311
Lokše su zo zemiakov uvarených v šupke a pretlačených, odporúčam zemiaky uvariť deň vopred cesto sa potom skoro vôbec nelepí a veľmi dobre sa spracúva. Ja som robila na teflonovej panvici bez tuku, ale moja mamina robí na takej kamennej platni čo bývala niekedy ku sporáku, tú obalí alobalom a na tom pečie. Mňam hneď sa mi slinky zbiehajú :)
mracik9
tak toto robil môj dedo a nehovoril tomu ináč ako bandurčeniky :((
mesiar50
Placky mám rád v hocijakom prevedení.Tvoja vyzerá neodolatelne.Rcp je už skopírovaný.Ďakujem pekne
rimanka3
diskusia ma pobavila, cesto mi práve kysne a na naplnenie čaká výborná baklažánová pomazánka, takú dobrotu by predsa mäso len pokazilo!Ale ja si myslím, že výborné budú aj len tak samé, už sa neviem dočkať, ako prvú ochutnám.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia