Foto: lovemuffin
...alebo Rapsberry swirl cheesecake! Tento skvelý recept som "odkukala" od Marthy Stewart (www.marthastewart.com) a hneď som ho musela vyskúšať. Na webe nájdete kopec inšpirácií Zobraziť celý popis...alebo Rapsberry swirl cheesecake! Tento skvelý recept som "odkukala" od Marthy Stewart (www.marthastewart.com) a hneď som ho musela vyskúšať. Na webe nájdete kopec inšpirácií na malinový vzor, takže fantázii sa medze nekladú. Tak hor sa na to! viac na mojom blogu: www.nikilovemuffin.blogspot.sk
porcií
príprava
na 160-170 °C
Postup
-
1
Tortovú formu s priemerom 22 alebo 24 cm si poriadne vymažeme maslom, dno môžeme vystlať papierom na pečenie. Keksíky si rozmixujeme v kuchynskom robotovi /mini choppery na prášok. Alebo ich jednoducho dajte do mirkoténového sáčku a rozdrvte sekáčom na mäso. Musíte ale docieliť jemný prášok bez väčších kúskov.
-
2
Zmäknuté maslo nakrájame na kocky a pridáme keksíkový prášok, rukami poriadne vymiesime a vznikne nám taká mrvenička. Mrveničku vysypeme do tortovej formy a rukami poriadne utláčame na dno, trochu navýšime aj na okraje formy - vznikne nám taký plynulý prechod. Uhladíme ho lyžicou alebo špachtľou. Takýto korpus dáme zapiecť na 10-15 minút do rúry na 180 stupňov. Potom necháme vychladnúť. Ak sa obávate, že vám zhorí, dajte ho len poriadne zachladiť bez zapečenie.
-
3
Zatiaľ si pripravíme cesto. Cream cheese (Linessa, Goldessa, Philadelphia, ABC...), mascarpone, práškový cukor, vanilkový extrakt si ručne vymiešame, a potom ešte pridáme vajíčka a žĺtok. Ak suroviny miešate v šľahači, tak použite najnižšie otáčky! Nakoniec pridáme pre osiatu múku a zmes vymiešame do hladka, aby nám neostali žiadne hrudky. Takto ju rovnomerne vylejeme na korpus.
-
4
Na samotný vrch príde malinový sirup, ktorý si pripravíme nasledovne: zmrazené maliny necháme chvíľu v miske s pár lyžicami horúcej vody aby povolili. Potom k nim pridáme 2-3 lyžice práškového cukru (aby boli sladučké) a vyšľaháme ich ponorným mixérom na kašu, ktorú si pretlačíme cez sitko do malého hrnca, tak sa zbavíme zrniečok. Malinový pretlak 4-5 minút povaríme aby sa nám voda vyparila a dáme poriadne vychladnúť (ja ho miešam na balkóne, kým sa z neho neprestane pariť). Ak používate čerstvé maliny, tak ich len pocukrujeme, rozmixujeme a precedíme cez sitko, netreba ich variť.
-
5
Malinový sirup teda nakvapkáme na cesto a špajľou vytvárame víry, srdiečka a iné vzory (inšpirujte sa na webe - stačí ak zadáte do vyhľadávača/obrázky raspberry swirl).
-
6
Cheesecake (s Vašim umeleckým výtvorom) pečieme pomaly vo vodnom kúpeli na 160-170 stupňov po dobu 50-60 minút (musíte sa riadiť svojou rúrou). Vodný kúpeľ je pre pečenie cheesecaku zásadný, pretože tak nám nezoschne a ostane krémový - do hlbšieho plechu dáme vodu a uložíme ho na spodok rúry.
-
7
Po upečení vypneme rúru, ale neotvárame dvierka ešte aspoň 20 minút, až potom vypustíme paru. Po pol hodine otvoríme dvierka a necháme cheesecake chladnúť v rúre vychladnúť, potom ho dáme do chladničky zatuhnúť (aspoň na 3-4 hodiny). Dobrú chuť!
Tvoj recept je fajnovučký, dala by som si hneď. Teším sa inšpirácia je tu. Ďakujem. Tento určite upečiem. 5*****
Si veľmi šikovná. Škoda , že niesi susedka. Všetko malinové je OK. Pestujem si maliny, mám ich veľmi rada, všetko čo je malinové, je chutné. Vyskúšam.