Cheesecake s malinovým vírom (fotorecept)

Autor receptu: lovemuffin

...alebo Rapsberry swirl cheesecake! Tento skvelý recept som "odkukala" od Marthy Stewart (www.marthastewart.com) a hneď som ho musela vyskúšať. Na webe nájdete kopec inšpirácií na malinový vzor, takže fantázii sa medze nekladú. Tak hor sa na to! viac na mojom blogu: www.nikilovemuffin.blogspot.sk

10
porcií
90 minút
príprava
60 minút
na 160-170 °C

Suroviny

Postup

  1. Tortovú formu s priemerom 22 alebo 24 cm si poriadne vymažeme maslom, dno môžeme vystlať papierom na pečenie. Keksíky si rozmixujeme v kuchynskom robotovi /mini choppery na prášok. Alebo ich jednoducho dajte do mirkoténového sáčku a rozdrvte sekáčom na mäso. Musíte ale docieliť jemný prášok bez väčších kúskov.
  2. Zmäknuté maslo nakrájame na kocky a pridáme keksíkový prášok, rukami poriadne vymiesime a vznikne nám taká mrvenička. Mrveničku vysypeme do tortovej formy a rukami poriadne utláčame na dno, trochu navýšime aj na okraje formy - vznikne nám taký plynulý prechod. Uhladíme ho lyžicou alebo špachtľou. Takýto korpus dáme zapiecť na 10-15 minút do rúry na 180 stupňov. Potom necháme vychladnúť. Ak sa obávate, že vám zhorí, dajte ho len poriadne zachladiť bez zapečenie.
  3. Zatiaľ si pripravíme cesto. Cream cheese (Linessa, Goldessa, Philadelphia, ABC...), mascarpone, práškový cukor, vanilkový extrakt si ručne vymiešame, a potom ešte pridáme vajíčka a žĺtok. Ak suroviny miešate v šľahači, tak použite najnižšie otáčky! Nakoniec pridáme pre osiatu múku a zmes vymiešame do hladka, aby nám neostali žiadne hrudky. Takto ju rovnomerne vylejeme na korpus.
  4. Na samotný vrch príde malinový sirup, ktorý si pripravíme nasledovne: zmrazené maliny necháme chvíľu v miske s pár lyžicami horúcej vody aby povolili. Potom k nim pridáme 2-3 lyžice práškového cukru (aby boli sladučké) a vyšľaháme ich ponorným mixérom na kašu, ktorú si pretlačíme cez sitko do malého hrnca, tak sa zbavíme zrniečok. Malinový pretlak 4-5 minút povaríme aby sa nám voda vyparila a dáme poriadne vychladnúť (ja ho miešam na balkóne, kým sa z neho neprestane pariť). Ak používate čerstvé maliny, tak ich len pocukrujeme, rozmixujeme a precedíme cez sitko, netreba ich variť.
  5. Malinový sirup teda nakvapkáme na cesto a špajľou vytvárame víry, srdiečka a iné vzory (inšpirujte sa na webe - stačí ak zadáte do vyhľadávača/obrázky raspberry swirl).
  6. Cheesecake (s Vašim umeleckým výtvorom) pečieme pomaly vo vodnom kúpeli na 160-170 stupňov po dobu 50-60 minút (musíte sa riadiť svojou rúrou). Vodný kúpeľ je pre pečenie cheesecaku zásadný, pretože tak nám nezoschne a ostane krémový - do hlbšieho plechu dáme vodu a uložíme ho na spodok rúry.
  7. Po upečení vypneme rúru, ale neotvárame dvierka ešte aspoň 20 minút, až potom vypustíme paru. Po pol hodine otvoríme dvierka a necháme cheesecake chladnúť v rúre vychladnúť, potom ho dáme do chladničky zatuhnúť (aspoň na 3-4 hodiny). Dobrú chuť!