Champ

mijaita - fotkamijaita, 26. novembra 2014
Champ
Foto: mijaita

Irská příloha z brambor. Příloha k různým masům i klobásám.

30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

6-8 ks múčné
1,5 šálku 250ml
1 zväzok jarná
4-8 PL




Postup

  1. 1

    Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a uvaříme do měkka. Vodu slijeme a ještě v nádobě nasucho chvilku dovaříme, vysušíme. Odstavíme z tepla, přiklopíme aby nevystydly.

  2. 2

    Pokrájíme jarní cibulky i s natí.

  3. 3

    Do horkého mléka vložíme jarní cibulky a povaříme zvolna ne déle, než 10 min. Cibulky by měly změknout, ale měly by zůstat trochu křupavé.

  4. 4

    Horké mléko s cibulkou smícháme s bramborama tak, že nejdříve vybereme cibulku a za stálého mačkání a míchání vléváme mléko a hlídáme konzistenci kaše. Měla by být pevnější, ne řídká. Do horkého dáme část másla, ještě zamícháme a servírujeme.

  5. 5

    Na talíře uděláme hromádky polité zbylým máslem, nebo je dáme polité másle na stůl v servírovací míse.

  6. 6

    Irský champ dělávám s vařeným masem, které opeču na másle.

    Champ - obrázok 6

Diskusia k receptu

radost
@Mijaita
ty sa posledne v tej jednoduchosti prekonávaš..mne tip na obohatenie kuchyne nahrávaš..novota sú tie cibuľky v mlieku varené..určite nová pre nás chuť..pozdravená budˇ..:-)
jarunka
Pekne foto, pacia sa mi tie klicky, tie si naklicujes sama, alebo kupujes? Vyzerat to velmi pekne. Mam chut na nieco taketo, na zemiakovu kasu....
patroveckypitrs
Myslím si na kašu by som dal restovanú cibuľu s cesnakom a nie varenú v mlieku. Nuž možno to tak niekomu chutí.
capko
Máš pravdu @patroveckypitrs varené mlieko celkom zmení chuť kaše a takáto kaša sa varí v každej druhej rodine a nemusíme za ňou do Írska . Nechcem haniť ,ale je to tak.
capko
Jaj aby som nezabudol foto je pekné to chválim.
methi
Tak pravdepodobne je to nejake tradicne jedlo a ma sa to pripravovat prave takto. Pekne @mijaita
mijaita
@patroveckypitrs nabizi se otazka, proc hledas recepty? Kazde jidlo má svoje odchylky od nami zabehnuteho. Kazda svickova je jina. Neni to o tom, abys padl na kolena jak je tahle kase uzasna :-) ale snad vis, ze smazena cibulka je neco jineho nez jarní, změklá. Já mám ráda oboje, ale u nás se treba ke smazene cibuli nedava cesnek. Naucila jsem se od kamaradky do brkaše dát křen. A zase je jiná. Jeden druh masa a ruzná příprava, také se meni chut a maso zustava. Ze tuhle kasi varit nebudes a nezaujala, to je uplne v poradku. Ale udivuje me srovnani chutí. Ze by tva usta byla chutovych poharku prosta? S usmevem, take it easy :-)
mijaita
@capko a ty pijes mleko ve kterem se vyvarila cibule ? Mozná to zkus nekdy, chutná docela jinak :-)
1x ampara
frezia
Taketo zemiaky urcite vyskusam, pacia sa mi.
manya
zemiakovú kašu zvyknem ochucovať podľa toho k čomu bude, ale ja varím so zemiakmi a napr. keď použijem cesnak tak ho popučím spolu so zemiakmi, bylinky vyberiem, mne nevadia ale nevarím len pre seba, vyskúšam aj takto;
lianka
Vyskúšam, je to celkom dobré ozvláštnenie prílohy. Určite je dietnejšia ako s pečenou cibulkou, ktorú každý jesť nemôže i keď je veľmi chutná niekde priam žiaduca /fučka/. Na vareche som sa naučila robiť aj zemiakovú kašu s koreňovou zeleninou a cibuľou.
Chválim. V zime nikdy nie je vitamínov dosť a ešte keď ich má niekto z domácej úrody o to viac.
používateľ nemá avatar
plk
plk
Zaujimave s tou cibulou. To SA najblizsie vyskusa.
alena45
zemiaky jem málokedy, ale oceňujem každú inováciu, zato fotka ako vždy exkluzívna.
mijaita
Tak se nekdy premoz, je to opravdu lahodna chut. Za pochvalu fotky jsem vzdycky rada :-)
havino
mladu cibulku mám stale v chladničke, posypávam ňou aj zemiakovú kašu, ozdoba, ale do kaše, chápem, obvariť ju treba, aby nevrzgala pod zubami a ochutí, páči sa mi to, foto skvelé
mijaita
@havino a když ovaříš ve smetaně, pujdeš hned udělat další champ :-) Naprostá delikatesa. Jo, obcas se mi fotka povede :-)
katka78
Nepoznám, vyskúšam. Klasickú zemiakovú kašu mám rada, skúsim takúto obmenu.
katka78
Išla som robiť klasickú zemiakovú kašu, potom ma osvietilo, kukla som na varechu, ako to ten mijaitin recept presne bol? Taká minimálna zmena a celkom nová chuť! Jarnú cibuľku používam rada, aj do kaše, ale zavarenú v mlieku ešte nie. Veru budem odteraz aj takto na striedačku robiť, veľmi chutné! Ďakujem za inšpiráciu!


mijaita
@katka78 mam rada komentare k starsim receptum, diky za nej a za fotku. A take jsi mi recept pripomnela. Varim rada brambory na vsechny mozne zpusoby a tyhle uz delsi dobu nebyly.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia